Annons
Annons
Kafé och granatäpplen i en hög.

Stadsdelen Balat finns med på Unescos världsarvslista men är på väg att bli en alltmer trendig och otraditionell bit av staden. Foto: Pernilla Sjöholm

Turkiet

Istanbuls bohemiska kvarter – shopping, historia & kaféer

Istanbul sjuder av liv och rörelse. Vill du ta en paus från den myllrande grytan ska du besöka stadsdelen Balat. En bohemisk, kreativ och färgsprakande frizon mitt i megastaden.

Text: Liselotte Forslin • 2023-09-15 Uppdaterad 2023-09-13

Hus i varmgult, turkost och magenta, som klättrar upp från Gyllene hornet, Istanbuls hornformade vik. Ja, du hör, Balat är mycket instagramvänligt. Vem vill inte ta en selfie med de här husen i bakgrunden? Stadsdelen är den traditionella judiska delen av Istanbul och finns med på Unescos världsarvslista men är på väg att bli en alltmer trendig och otraditionell bit av staden.

Balat är verkligen på gång, området sjuder av kreativitet, färg och härliga människor. Förutom ”The Coloured Houses of Balat”, som kvarteret med flest och klarast färger kallas, finns mängder av kitchiga kaféer, små restauranger och nischade butiker. Hela stadsdelen känns välkomnande  och inkluderande. De första som möter upp är ett gäng glada kvinnor som poserar utanför den oreanga exteriören till kaféet Balatte.

– Vi är i Istanbul för att studera arkitektur och Balat är såklart extra intressant, berättar Sara Alsheriff som flyttat hit från Egypten för en fyraårig utbildning.

Fruktstånd vid en butik.
I varje gathörn säljs det frukt. Missa inte att köpa nypressad granatäppeljuice på plats. Foto: Pernilla Sjöholm
Manlig servitör håller ett fat med mat i handen.
Yogurtly et tantuni – köttfyllt tunnbröd toppad med yoghurt och brynt smör med aleppo-peppar är en smakupplevelse. Foto: Pernilla Sjöholm

Tvärs över gatan ligger en annan färgklick – Portafari som är en restaurang med ett generöst fruktstånd utanför. Den vänliga ägaren rekommenderar rätten yogurtly et tantuni, en tunnbrödsrulle fylld med lammkött och grönsaker täckt av yoghurt, brynt smör, olja och den typiska aleppo-kryddan (även kallad pul biber) som är så vanlig här. En mild aromatisk chilisort, god på det mesta. Lägg det på minnet och köp med dig hem!

Det är mycket uppförsbackar i Balat men det är väl värt att promenera gata upp och ner bland de färgstarka husen samt slinka in på något mysigt kafé för att vila benen. Här finns förstås turkiskt kaffe som inte är en kaffesort i sig utan en bryggmetod i en så kallad cezve, som är en speciell panna. Kaffet är starkt och ofta sötat. För övrigt dricker man mycket te och det ur små typiska tulpanformade teglas. Om du gillar sött måste du förstås smaka baklava, ett riktigt hantverk med lager av papperstunn deg fylld med pistagemandel och dränkt i smält smör och sockerlag.

Saker som kan hända i Balat; en glad äldre herre dansar ohämmat och yvigt med en ung dam i en smal gränd, en vacker modell poserar för en fotograf mitt i gatan och en välmående katt sover på en sliten gammal fåtölj utställd på trottoaren. Det finns nämligen katter överallt och man tar väl hand om dem. Här och där finns små ”katthus” längs trottoarerna, skålar med vatten står i varje gathörn och man strör ut torrfoder till de små kissarna som sömnigt strosar omkring och ser ut som inget i världen kan skrämma dem.

Vi fastnar vid en restaurang där en karismatisk kvinna bakar gözleme. Ett tunnbröd som tillagas på en häll, fylls med exempelvis spenat och vitost, viks ihop och penslas med smör. Sedan skärs den i bitar och man äter med nypan. Himmelskt!

8 ställen i Balat värda ett besök

1. Grandma’s Velvet Café Vintage Delights

Mysigt kafé och lunchställe med vintageinredning och hemlig innergård. På Grandma’s Velvet Café Vintage Delights kan du dricka turkiskt kaffe och te på traditionellt vis.

Kvinna och man sitter på ett kafé utanför ingången.
Att gå in på Velvet Café (Grandma’s vintage delights) med dess vintageinredning är som att kliva bakåt i tiden. Foto: Pernilla Sjöholm

2. Sevda Gazozcusu

Sevda Gazozcusu är en populär butik med lokalproducerad läsk i flaskor med roliga etiketter.

3. Café Naftalin

Retroinredning med galon, rutigt kakelgolv och virkade dukar. Mycket att titta på hos Café Naftalin.

4. Red School (Red Castle)

Kärt barn har många namn. Vacker gammal byggnad som tidigare har varit den äldsta och mest prestigefyllda grekisk-ortodoxa pojkskolan i Istanbul. Från Red School är det dessutom fantastisk utsikt!

5. Coloured Houses of Balat

Gamla hus ommålade i extra kulörta färger. Ett måste för din Instagram – men du kommer inte vara ensam! En udda tid på dygnet rekommenderas.

6. Café Balatte

Ungt kafé med glass, desserter, lättare mat samt frukost. Café Balatte har glad exteriör i orange med lila blomrankor. Mycket instagramvänligt!

Kafé med orange moped utanför.
Det går inte att missa Café Balatte med sin orange-lila exteriör. Foto: Pernilla Sjöholm

7. Portafari Balat

Trevlig och färgglad restaurang som serverar burgare, pizza och turkiska rätter. Portafari Balat finns även på fler ställen i staden.

8. Cumbali Kahve

Cumbali Kahve är ett hipsterkafé med ett schyst spanläge där man tar kaffe på stort allvar. Liknande koncept hittar du på Balathane Kafé.

Läs också:

Istanbul på liten budget – här ska du äta och bo

15 tips i Istanbul – guide till stadens guldkorn och sevärdheter


Text: Liselotte Forslin • 2023-09-15
TurkietGuideWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen