Kuba

Världsdel: Nordamerika · Huvudstad: Havanna · Valuta: Kubansk peso, konvertibel peso · Invånare: 11 253 665 ·Tidszon: UTC-05:00 · Statsskick: Socialistisk republik · Hemsida: http://www.infotur.cu

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kuba är inte bara ett land, det är en symbol, ja nästan ett varumärke.

Che Guevara och Fidel Castro, frodiga svarta kvinnor och feta cigarrer - allt detta mot en röd soluppgång med en knuten näve i relief. Till råga på allt: detta revolutionära "varumärke" har bestämt sig för att uppstudsigt utmana världens mäktigaste land, grannen USA.

När Sovjet föll 1991 och handelsförbindelserna med det som var östblocket plötsligt bara var luft bestämde sig Fidel för att satsa på turister i stället för på sockerrör. Även dogmatiska kommunister visade sig ha viss fallenhet för det och snart hade Kuba förvandlats från stängt "östland" till ett öppet karibiskt turistland. Säga vad man vill om regimen, om åsiktsförtryck, fattigdom och statsplanerad ekonomi, det Fidel har lyckats med är sjukvård och utbildning till nästan alla.

Sedan revolutionen 1959 har cirka en och en halv miljoner människor flytt från Kuba, många till Florida i USA. Alla kubaner som kommer till USA har fortfarande automatisk rätt att stanna - det är en av beståndsdelarna i det diplomatiska kriget mellan länderna. På Kuba finns det elva miljoner kubaner kvar, varav de flesta är en multietnisk blandning av slavättlingar från Afrika och kolonialister från Spanien.

Kuba, som sträcker sig 125 mil från väst till öst, har hundratals fantastiska vita stränder, skogiga berg och slätter där det framför allt odlas sockerrör (även om turismen i dag gått om som viktigaste inkomstkälla). Temperaturen är ständigt subtropisk - medeltemperaturen i februari är 22 grader och i augusti är den 28. Våren är soligast. Under tidig höst härjar ofta orkaner.

Tidigare har amerikanska dollar (och två sorters pesos) använts som betalningsmedel, men nu är det bättre som turist att ta med sig euro istället för dollar (pesos går inte att växla till sig utanför Kuba). På plats växlar du till dig turistpesos (eller tar ut dem i bankomat med bankkort/betalkort) eller betalar med euro eller dollar. Ska du köpa frukt på den lokala marknaden, en glass eller andra småsaker är det bäst att betala med pesos.

Läsning om Kuba