Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Kuba

Miniguide: Cayo Largo – Kubas vackra sköldpaddsö

Vagabonds guide till Cayo Largo – Kubas viktigaste äggläggningsplats för sköldpaddor som också bjuder på vita sandstränder och suverän dykning.

Text: Izabella Rosengren • 2017-11-29 Uppdaterad 2021-06-22

Kubas relativt orörda natur beror främst på landets politiska status och isolering ifrån omvärlden. Fram till 1980-talet var turister en ovanlig syn på det socialistiska Kuba. Nuförtiden besöks Kuba av drygt tre miljoner turister årligen.

Den långvariga isoleringen har lett till att landet har blivit en ofrivillig Edens lustgård vad gäller djur och natur. Cayo Largo är en av få platser i Mexikanska golfen där bland annat oäkta karettsköldpadda och grön havssköldpadda lägger sina ägg.

Båda arterna kategoriseras som “starkt hotade” av den Internationella naturvårds-unionen. Arbetet för att bevara dem är således stort.

Resa hit: 

Det går dagligen inrikes-flyg från Havanna och Varadero till Cayo Largos internationella flygplats. Pris från 1 350 kr. Det går även att resa direkt till Cayo Largo från Toronto och Montreal. Flyg går en gång i veckan och kostar från 3 700 kr. Tänk på att det kan vara krångligt att boka biljetter via Internet på grund av Kubas usla uppkoppling. Ett alternativ är då att gå till något av de större hotellen i exempelvis Havanna och boka biljetter direkt över disken.

Miniguide: Cayo Largo – Kubas vackra sköldpaddsö

Boende: 

Det finns inga restauranger på ön så alla (sju) hotell har allt inkluderat. 

Budget: Hotel Playa Blanca. Ett enklare hotell vars rum sett bättre dagar. Trädäcket vid den fantastiska stranden är dock ett starkt plus. Från 600 kr/natt. 

iberostar.com/playa-blanca

Medel/lyx: Sol Cayo Largo. Populärt “lyxhotell” som ligger precis vid stranden. Från 1 000 kr/natt.

melia.com/en/cayo-largo

Hotellen brukar anordna aktiviteter som aerobics, volleyboll och undervisning i spanska. När det kommer till dykutrustning så finns allt från våtdräkt och cyklop till tuber och simfötter att låna på dykcentret. 

Läs reportaget: Sköldpaddornas paradis Cayo Largo

6 sätt som resandet gör dig till en bättre människa

Goda nyheter! Världens havssköldpaddor blir allt fler

Kuba: Sköldpaddornas paradis Cayo Largo


Text: Izabella Rosengren • 2017-11-29
KubaDjur & naturGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top