Annons
Annons
Gamla Havanna och plaza Vieja.

Gamla Havanna och plaza Vieja.

Kuba

Så blåser lurendrejare turister på Kuba

8 vanliga turistblåsningar att undvika om du besöker Kuba.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-30 Uppdaterad 2021-09-14

Så luras resenärer av den nya flygplatsbluffen

Kuba har seglat upp svenskarnas topplista över bokade resmål de senaste åren och allt fler upptäcker landet. Något som även har ökat är antalet turister som vittnar om hur de blir blåsta av bedragare.

Vi har kollat runt bland nyhetsartiklar och olika reseforum för att samla några av de mest förekommande. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Peso Convertible (CUC eller chavito) är Kubas turistvaluta. Foto: Thinkstock.

Valutabluffen

I Kuba används två typer av valutor. En turistvaluta – Peso Convertible (CUC) som följer dollarkursen, och en lokal valuta – Pesos Cubanos (CUP). En CUC mostvarar ungefär 24 CUP. Lär dig att se skillnad på dessa, och kontrollera alltid din växel när du har betalat för något så att du inte får fel valuta. 

Det förekommer även att bedragare erbjuder sig att växla turisternas pengar på Casa de Cambia eftersom de får en bättra kurs än turister. Men istället för att du får tillbaka pengarna i CUC får du dem i CUP. 

Tips: Växla från euros och inte från dollar – de är belagda med en straffavgift. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
3 kubanska pesos (CUP).

Din nya vän

Havannabor är generellt vänliga, och alla vill inte lura dig, något som gott och väl kan appliceras på hela världens befolkning. Men, det finns några rötägg som tjänar sitt leverne på att göra just det.  

Är ni ett par kanske ni blir uppraggade av ett annat par, reser du själv blir du närmad av en trevlig och pratglad kille eller tjej som glatt vill visa dig hans eller hennes favoritställen, de dolda pärlorna som är okända för turister och stadens bästa café. Han eller hon känner dessutom några av butiksägarna så du får ett rabatterat pris. Eller?

Förmodligen kommer du att få betala mer än dubbelt för det du köper (du ska till exempel inte betala mer än 1 CUC för en kaffe) och när ni skils åt kommer din guide även vilja få betalt för rundturen).

Tänk på det, när gick du senast upp till en turist och erbjöd hen en tur av staden?

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Om någon vill tipsa dig om ett jättebra ställe så kan det vara något lurt. Be därför alltid att få se menyn och priserna innan du beställer något.

Den dyra drinken

Är en variant av bluffen ovan, men är mer specifik. Du kommer att bli närmad av en trevlig Kuban som vill bjuda med dig ut på en drink “som har stadens bästa mojitos”. Om du frågar efter en meny eller pris innan kommer du förmodligen bli ignorerad och mötas av en kraftig saltad nota när det är dags för hemgång.  Som en grundregel bör priset på en Mojito eller en Cuba libre bör inte överstiga 3 CUP även på de finare barerna. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Foto: Thinkstock.

Mjölkbluffen

Den här bluffen tar sig uttryck i flera varianter men det kan exemplvis vara ett rtevligt ungt par som frågar om ni kan hjälpa dem att köpa mjölkformula till deras bebis. När ni har betalat för formulan kommer de helt enkelt att lämna tillbaka den till butiken och dela på pengarna med butiksägaren. 

Kompispris på cigarrer

Du kommer att få mängder av bra erbjudande från folk som “arbetar på cigarrfabrikerna” och vill sälja cigarrer till dig för ett förmånligt pris. Dessa cigarrer (som ibland inte ens är cigarrer) är lika äkta som Prada-väskorna på gatumarknaden i vilken turist- eller storstad som helst.

Den äkta varan hittar du nästan uteslutande hos certifierade återförsäljare som kallas La casa de Habanos. Däremot är priserna oftast högre i Havanna än i andra städer. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Äkta cigarrer köper du direkt på plantagen eller i de officiella butikerna.

Casa-bluffen

Att bo i “casa particulares” , en sorts motsvarighet till ett bed & breakfast är vanligt bland turister som besöker Kuba och ofta får får erbjudanden om boende på flygplatser och busstationer.  De här erbjudandena  är vanligtvis genuina, men ibland kan det hända att du råkar ut för en mellanhand som sedan tar en avgift från husägaren, som sedan överförs till din hotellnota. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Att bo i ett casa particulares är ett bra budgetalternativ och gör också så att dina pengar hamnar hos lokalbefolkningen istället för hos stora hotellkedjor.

Inställda bussar

För att få dig att stanna en extranatt eller välja ett dyrare transportsätt kan hotellägare och andra illvilliga personer påstå att busslinjer har upphört eller att de inte går så ofta som de faktiskt gör.  För att vara på den säkra sidan kan du alltid kolla tidtabellerna på viazul.com eller horariodebuses.com som även visar tågtider. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
Om du vill utforska Kuba bortom Havanna kan du ta buss eller tåg. Till exempel kan du resa till den populära staden Trinidad på cirka 6 timmar med buss.

Den envisa taxichauffören

På samma sätt som inkastare kan förmedla en restuarang eller ett boende till dig, och på så sätt höjer priset till sin egen fördel, så kan du råka ut för en taxibedragare. Den personen har ingen egen taxibil utan lotsar dig vidare till en riktig taxichaufför (till ett dyrare pris). Lösningen på detta är att enbart åka med bilar där du själv pratar med taxichauffören på plats vid bilen. 

Så blåser lurendrejare turister på Kuba
I Havanna tar du taxi med stil. I Kuba finns cirka 60 000 amerikanska vintage-bilar och många av dessa används som taxibilar.

Kuba i bilder: 14 foton som visar livet i tidlösa Havanna

Historiska beslutet: USA öppnar upp för färjor till Kuba

Svenskarnas populäraste resmål över jul och nyår


Text: Johanna Jackson • 2015-11-30
KubaHavannaInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top