Annons
Annons
Att kryssa till Kuba har länge varit omöjligt på grund av USA:s handelsembargo mot landet. Men vad är det som säger att resan måste börja i USA? Foto: Thinkstock

Att kryssa till Kuba har länge varit omöjligt på grund av USA:s handelsembargo mot landet. Men vad är det som säger att resan måste börja i USA? Foto: Thinkstock

Kuba

Kryssa till Kuba

Att kryssa i Karibien är en klassisk lyxig semester, inte minst bland amerikaner. Men Kuba har länge varit no-go. Tills nu. Välkommen ombord på en kryssning till kommunistiska Kuba.

Text: Travel News • 2014-09-02 Uppdaterad 2021-06-23

Kryssa till Kuba
Flagnad charm i Havanna. Foto: Thinkstock

Förra säsongen, vintern 2013–2014, var det första gången någonsin som en kryssning runt Kuba lanserades. Bakom idén stod det kanadensiska reseföretaget Cuba Cruise. Den veckolånga kryssningen sker med fartyget Louis Cristal som tar 1 200 passagerare. Du kan välja ombordstigning i Montego Bay på Jamaica eller i Havanna på Kuba. De övriga stoppen sker i Antilla/Holguin, Santiago de Cuba, Cienfuegos och Punta Frances/Isla de la Juventud.

Apollo är först bland de svenska charterbolagen att haka på kryssningsnyheten och erbjuder 13 avgångar under vintern, där en av två veckor tillbringas till havs, den andra i land. Förutom den mer traditionella kryssningen med Louis Cristal erbjuder Apollo även kryssningar med segelkryssningsfartyget Star Flyer för 170 personer och en kryssning med en tremastad megayacht S/C Panorama för 50 personer.

– Att spendera en vecka ombord på något av våra seglingsfartyg är en fantasisk upplevelse, främst för den som älskar att segla men även för den som trivs på havet, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Kryssningar i Karibien är en turistmagnet sedan decennier – dock inte i Kuba. Förklaringen är att USA:s blockad mot Kuba omöjliggör ett stopp i Kuba för de flesta kryssningsrederier. Därför vänder sig Cuba Cruises, som står bakom satsningen med Louis Cristal framför allt till den kanadensiska marknaden. En tredjedel av Kubas 3 miljoner turister kommer från Kanada. Men även skandinaviska arrangörer har hakat på. Förutom Apollo erbjuder även Albatros Travel kryssningar med Cuba Cruises.

– Vi ser detta som en flytande resort. Varje dag när vi åker runt Kuba är vi i en ny hamn och vi besöker allt från historiska städer till naturreservat till avlägsna stränder, vilket ger en bred och varierad bild av Kuba, säger vd Dugald Wells på Cuba Cruises till TravelHotNews.

Katarina Myrberg

Läs mer

Reportage: Historiska kvarter i Havanna, Kuba.


Text: Travel News • 2014-09-02
KubaNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen