Annons
Annons
Packa väskan och förgyll hösten med en långweekend! Foto: Istock,

Packa väskan och förgyll hösten med en långweekend! Foto: Istock,

Israel

10 härliga städer för en weekendresa i höst

Vilket är det bästa sättet att motverka eventuell höst- eller vinterdepp om inte en resa? Här listar vi tio sköna weekendstäder, och vad du inte får missa när du reser dit.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-27 Uppdaterad 2022-08-25

1. Amsterdam 

Oavsett om det är de vackra husen, kanalerna, det stora nöjesutbudet eller alla museer som lockar, så har toleranta Amsterdam något för de flesta smaker. Beskåda Rembrandts bästa verk på Rijksmuseet, frossa i lokal mat på matmarknaden De Hallen eller nörda ner dig på filmmuseet EYE.

Missa inte heller ett besök på den stora marknaden Albert Cuyp där du handla alltifrån blommor och kryddor till sirapsvåfflor och veganska brownies. I början av november kan konstälskare dessutom passa på att besöka den turnerande konstmässan Affordable Art Fair som hålls i staden.

2. Dublin

Alltid så trevliga Dublin bjuder på mysiga pubar, mustiga varma hösträtter och trolsk traditionell musik. Efter ett givet besök med några pints Guiness i stadens mysiga men turistiga barkvarter Temple Bar svänger ni förslagsvis förbi Robertas på 1 Essex Street East eller Rustic Stone på 17 South Georges Street. Två av många exempel på att Dublins restaurangscen har så mycket mer att erbjuda än shepherd’s pie och potatismos. Missa inte heller att ta spårvägen upp till kvarteret Stoneybatter för en gedigen utekväll. Området som ligger norr om floden Liffey är stadens trendigaste.

3. Tel Aviv

Tel Aviv, staden som aldrig sover, har en uppsjö av restauranger, caféer och andra nöjen. På senare år har “den vita staden” och mellanösterns partymekka blivit känd som en kommande het matdestination som lockar foodisar från hela världen till trendiga restauranger som Cafe 65, Machneyuda och Dalida. Efter några dagar i Tel Aviv (där ni självklart ser till att besöka Levinsky-marknaden i det trendiga området Florentin) passar ni självklart på att göra en utflykt till historiska Jerusalem och att guppa omkring i Döda havet. 

Läs också: Tareq Taylors matigaste tips till Jerusalem och Västbanken

4. Neapel 

Ta en weekend i södra Italien och besök pizzans färggranna förmodade födelsestad Neapel. Vilken restaurang som har den absolut bästa pajen råder det delade meningar om, men både utanför L’antica Pizzeria Da Michele (som blev megapoppis efter att Elizabeth Gilbert hyllat den i sin roman Eat, Pray, Love) och Starita a Materdei kan köerna vara långa.

Förutom att se stadens många kulturskatter ovanför jord, bör besökare leta sig ner under marknivå. Här finns nämligen Neapels vackra tunnelbanestationer som har smyckats av både nationella och internationella konstnärer och den nyöppnade turistattraktionen Galleria Borbonica, som är ett stort tunnelssystem med kvarglömda reliker från 1930-talet. Här kan besökare vandra genom de svala underjordiska tunnlarna, lyssna på uppspelningar av bombsirener och se allt från klotter från 50-talet och veteranbilar till gamla barnvagnar och statyer av fascistiska ledare.

5. Warszawa

För några år sedan började Warszawa ibland kallats för “det nya Berlin” när unga kreatörer vallfärdade till staden och hippa restauranger och barer öppnades på löpande band. Men det finns även gott om kulturella upplevelser för den som inte enbart vill hänga på uteställen som den gömda cocktailbaren El Koktel eller det nerklottrade och alltid fulla innestället Plan B. Som till exempel att strosa runt i gamla stan eller att besöka något av stans många museum.

6. Wien 

Caféer, barocka palats och psykedeliska byggnader. Förträfflig jazz, mysiga matmarknader och imponerande konstmuseer. Gräddbakelser, vingårdar och tivolis. Österrikes huvudstad är en ofta förbisedd weekendstad som har mycket att erbjuda! Några klassiska sevärdheter är den säregna fasaden på Hundertwassers hus, Sigmund Freud Museum, Mumok – museet för modern konst och palatset Belvadere som rymmer en imponerande samling konst från bland annat Gustav Klimt och Oskar Kokoschka.

7. Tallinn 

Ta flyget över Östersjön för en weekend i vackra Tallinn, det tar bara en timme från Arlanda. Vandra omkring i den gamla medeltida stadskärnan, besök den ryskortodoxa katedralen Alexander Nevsky-katedralen och besök det hippa kvarteret Kalamaja där ni fikar på stadens bästa bageri Levier och besöker den coola flyghangaren Lennusadam. Tack vare prisnivån i staden är Tallinn dessutom ett bra alternativ för budgetresenärer.

8. Marrakech

Besök Söderns Pärla – Marrakech. Den färggsprakande staden som ligger vid foten av Atlasbergen bjuder på shopping, fantastisk mat och världsarv som det charmigt kaotiska torget Djemaa el Fna och den gamla myllrande medinan där shoppingfantaster kan gå loss på allt från broderade tofflortill väldoftande kryddor. Två andra givna besök är naturligtvis Yves Saint-Laurents vackra botaniska trädgård Jardin Majorelle och Bahiapalatset.

9. Edinburgh 

Vackra Edinburgh ligger inramat av mjuka kullar, smyckas med höga kyrkspiror och gotiska husfasader. Gå på afternoon tea, lär dig om livets vatten på Scotch Whisky Experience och vandra runt i den världsarvsklassade gamla stadskärnan. Missa inte heller att ta en litterär stadsvandring i fotspåren av kända författare som Robert Louis Stevenson och J.K. Rowling.

10. Budapest 

Från de judiska kvarteren till det mäktiga parlamentet vid floden Donau och det stora termalbadet Széchenyi: Ungerns imperialistiska huvudstad både berör och imponerar. Att det är billigt är inte heller fel. Vandra upp till den vackra Fiskarbastionen för en fantastisk utsikt över staden, besök Europas största synagoga och ta del av landets fantastiska viner. Ett hett tips är även att besöka en så kallad ruinpub – coola och billiga barer som huserar i byggnader som väntar på att antingen rivas eller renoveras.  



Text: Johanna Jackson • 2017-10-27
IsraelItalienAmsterdamBudapestDublinEdinburghListorMarrakechTallinnWarszawaWeekendresaWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top