Mamaia

Världsdel: Europa · Land: Rumänien · Valuta: rumänsk leu · Lokal tid: 17:10

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Mamaia ligger belägen på en 100 meter lång landremsa mellan sjön Sjutghiol och Svarta havet. Det är egentligen en liten ort med få invånare, men sommartid när solen hunnit värma upp det långgrunda havet samlar de 60 hotellen människor i alla åldrar. Orten har ett gott rykte – strand och nöjesliv är bland det bästa i landet. Sena klubbar och barer samsas med lugnt restaurangliv.

Närmast Mamaia är det välfyllt med strandbarer, rutschkanor, restauranger och olika vattensporter. Längre norrut öppnar ett lugnare strandlandskap upp sig. Trots modernisering och försköning kan Mamaia inte dölja att orten har tillhört ett öststatsland. Arkitekturen är bitvis grå och trist. Hotellen i Mamaia ligger nära den 8 kilometer långa rågfärgade sandstranden som är behagligt finkornig.

Kusten utanför Mamaia består av en rad sandstränder och flera små badorter ända ner till Bulgariens gräns. Norr om Mamaia är det naturnära upplevelser i form av ödsliga stränder och Donaudeltats djur- och växtrikedom som dominerar, medan det söderut främst är badliv och partykvällar som gäller. För strandtrötta fötter ligger också en rad grekiska och romerska minnesmärken inom räckhåll från kusten. Huvudstaden Bukarest ligger dessutom endast ett par timmar inåt land.

Historia

Under antiken blev regionen norra Dobrogea, som Mamaia ligger i, koloniserat av grekiska och romerska sjöfarare. År 600-500 f Kr grundades byn Histria och kuststaden Constanta som ligger i närheten av Mamaia. Här kan besökaren fortfarande stöta på en mängd minnesmärken och arkeologiska fynd från den tiden. 1418 anfölls området av turkar, men 1878 lyckades en rysk-rumänsk armé besegra dem och norra Dobrogea blev en del av Rumänien.

Svartahavskusten har dragit till sig turism sedan slutet av 1800-talet. Mamaia grundades 1905 och är därmed den äldsta badorten vid Rumäniens svartahavskust. År 1919 byggdes kasinot i Mamaia och kung Ferdinand sommarresidens stod färdigbyggd, vilket ledde till att ortens popularitet steg. Redan i början av 1960-talet var Mamaia en väletablerad turistort.

Ta sig dit

Smidigast är charterflyg. Flera arrangörer (Apollo, Fritidsresor) har både flygstolar och paketresor. Charterflygen landar på flygplatsen Mihail Kogalniceanu, cirka 25 kilometer nordväst om Constantas centrum. Constanta ligger 10 kilometer från Mamaia, därifrån avgår både taxi och buss in till Mamaia.

Ta sig runt

Så kallad Maxitaxi trafikerar sträckan Mamaia-Constanta och stannar till på de större hotellen längst med Mamaias kuststräcka. Taxi inom Mamaiaområdet kostar cirka 30 kr och till Constanta runt 50 kr. Det går även vanliga bussar och trådbussar från Mamaia, buss nr 32 går norrut mot grannorten Navodari. Längst med stranden går ett minitåg som man kan gå på eller stiga av när man vill.

Boende

I Mamaia finns allt från lyxhotell till campingplatser. På webbsidan www.mamaia.com finns en bra hotellguide med adresser och priser. Hör även med rumänska turistbyrån i Sverige, tel 08-21 02 53.

Stränder

Mamaia. En 8 kilometer lång sandstrand utanför orten Mamaia med vattenrutschkana, vattensporter, solstolar, strandbarer och restauranger. Ju längre norrut desto glesare bland parasollerna. Barnvänligt.

Gyttjebad i Eforie Nord. En turistig liten kustort där stränderna ligger nedanför höga klippor. I närheten finns ingången till sjön Techirghiols lerbad där proceduren är att man först gyttjar ner sig riktigt ordentlig och sedan soltorkar tills leran börjar spricka. Sägs vara bra mot bland annat reumatism.

Neptun och Olimp. Två badorter som ligger cirka 10 minuters promenad från varandra. De byggdes ursprungligen åt Rumäniens kommunistiska elit. Här syns fortfarande en del rumänskt jetset och lyxvillorna står fortfarande kvar. Barnvänligt.

Costinesti. Själva orten är lite av ett partytillhåll för rumänska ungdomar och strandens publik är sällan över trettio. Stranden är bra med fin sand.

Jupiter. De här fyra badorterna Jupiter, Venus, Aurora och Saturn ligger tätt ihop i närheten av kuststaden Mangalia. Alla fyra är kända för sina spa-anläggningar.

Mat

Mamaliga. En slags polenta, alltså majsgryn som kokas eller steks. Mamaliga kan antingen ätas för sig med bara lite fårost på toppen, eller istället för ris och potatis som del i en rätt.

Bulc. Mamaliga, fast ungsbakad med ost och smör.

Ciorba. Soppa, vegetarisk eller med kött, finns i massor av varianter.

Tochitura. Stekt kött i stark pepparsås med mamaliga och ett stekt ägg på toppen, står med på menyn över hela Rumänien även om vissa regionala skillnader förekommer.

Sarmale. Rumänska kåldolmar. Vin- eller kållöv fyllda med välkryddat kött och ris.

Kuros kalacs. Stora munkar med glasyr eller choklad.

Rumänskt vin. Sött, halvsött, torrt, halvtorrt; de rumänska vinerna delas snarare in efter smak än efter druva. De sötare vinerna blandas gärna med mineralvatten. Vin är a och o i Rumänien och är billigt både på restaurang och i affären. Cotnari, Murfatlar och Odobestin är några kända vinområden.

Sevärdheter

Bukarest. Den forne diktatorn Ceausescus glamourösa arbetsplats, parlamentspalatset, breder ut sig i centrala Bukarest och är en given sevärdhet. Gå gärna en guidad tur, det är en intressant lektion i egocentriskt dårskap. Bukarest av i dag är en mix av olika tankegångar och stilar, från medeltid och fransk "fin de siecle"-arkitektur till kommunistisk blockbebyggelse. Museer, varierad mat, nöjen och shopping gör att timmarna lätt springer iväg under ett besök. Från Constanta tar det 2,5 timmar med tåg till Bukarest. Sträckan tar ca 4 timmar med buss.

Transsylvanien. Ja, Draculas slott finns här högt uppe på en klippa. Hur det nu än är med legendens sanningshalt så heter slottet Bran och ligger i närheten av staden Brasov. Det finns en rad andra mer eller mindre imponerande slott och borgar i den här sagoomspunna regionen. Missa inte städerna Brasov och Sibiu för deras medeltida skimmer över hus med fästningsportar och tunga fönsterluckor, innergårdar och dekorationer.

Donaudeltat. En layrint av kanaler, floder, sjöar och små byar bildar det här gröna deltat kring floden Donaus mållinje vid Svarta havet. Deltat är Europas tredje största, med drygt 160 olika slags fiskar och omkring 300 fågelarter. En rad ovanliga fåglar häckar här. Området är Rumäniens mest glesbefolkade och rymmer fler båtar än bilar. Deltat kan utforskas genom en organiserad utflykt.

Histria. Rumäniens äldsta stad som bosattes för drygt 2 500 år sedan av grekiska handelsmän. Vid det moderna Histria finns en stor arkeologisk utgrävning där besökaren bokstavligen kan följa i grekernas fotspår längs stenbelagda antika gator. Utgrävningen ligger fyra kilometer söderut från byn Histria.

Constanta. En fin kuststad med gammal och turbulent historia. De äldsta delarna – och mest sevärda – ligger på halvön närmast havet. Constanta har bl a ett historiskt museum med tillhörande romerskt bad och ett akvarium där man kan se stör, vars ägg blir till lyxig kaviar. Givetvis går det att få en dos bra shopping på huvudstråket Boulevard Tomis. Känner du för en paus bjuder caféterasserna på havsutsikt. Constanta, som är Rumäniens tredje största stad och en av Svarta havskustens största hamnar, ligger cirka 20 minuter med buss från Mamaia.

Vattenlekpark. Vid södra änden av Mamaia ligger Aqua Magica som är en stor och påkostad vattenlekpark.

Shopping

För den bästa shoppingen bör man bege sig till Bukarest. I Constanta finns ett trevligt shoppingstråk längst med huvudgatan.

En hel del märkeskläder produceras i Rumänien och priserna är ofta lägre än i Sverige. Men blir de riktigt låga så bör man vara medveten om att det kanske inte är den äkta varan man står och håller i.

Handbroderade dukar, träsniderier och keramik är en del av det traditionella hantverk som finns att köpa på marknader och i affärer.

Vin och öl. Rumänien producerar en hel del vin och rumänerna dricker gärna vin till maten. Både öl och vin är billigt. Nära Mamaia ligger området Murfatlar (14 kilometer väster om Constanta) som producerar flera kända dessertviner. Hit kan man åka på guidad tur och vinprovning – och givetvis handla med sig vinet hem.

Säkerhet

Mamaia är generellt lugnt och tryggt för turisten. Fickstölder kan dock förekomma, håll alltid värdesaker under uppsikt. Gör inte affärer med svartväxlare. Polis nås på tel 955, ambulans på tel 961 och brandkår på tel 981.

Läsning om Mamaia

Det finns tyvärr inga artiklar