Annons
Annons

En tågresa med havsutsikt vill man nästan inte ska ta slut. Här är sju favoriter i Europa. Foto: Unsplash/Getty Images

Europa

Europas 7 vackraste tågresor med havsutsikt

Vackra bergsjärnvägar har vi skrivit om många gånger. Men att åka tåg längs kusten är ofta minst lika häftigt. Vi har plockat ut Europas sju vackraste havsnära tågsträckor. Garanterad havsutsikt, härliga havsbad och sand mellan tårna ingår.

Text: Per J Andersson • 2023-12-14 Uppdaterad 2023-12-17

1. Shrewsbury–Pwilheli, Wales

Systrarna Brontës favoritkust

Gör som systrarna Brontë och deras romanfigurer: ta tåget till kusten och vandra längs stränderna. Kliv på Cambrian Lines motorvagnståg i engelska Shrewsbury och åk ut till idylliska walesiska badorter och byar med tungvrickande namn, som Aberystwyth, Aberdovey, Barmouth, Harlech, Porthmadog och Criccieth. Räkna med milsvida stränder, tidvatten, krabbfiske, gräsbevuxna sanddyner, medeltida slott och tudorhus med mysiga pubar och B&B.

Tågstation intill ett gammalt fort.
Stanna till i kuststaden Harlech där såväl slott som stränder väntar. Foto: Pernilla Sjöholm

På de walesiska kusttågen reser du utan sittplatsreservation, det är bara att hoppa på. Tips: Hoppa av tåget och vandra mellan ett par stationer. Ett tåg varannan timme hela dagen. Köp biljett i automat på station eller satsa på ett 4-dagars Explore Wales Pass.  

Läs mer på Cambrian Coastlines sajt.

2. Ile-Rousse–Calvi, Korsika

Ta badtåget till stränderna

På Korsika finns en smalspårig järnväg som tar dig från norra till södra och från östra till västa delen av ön. Men häftigast är ändå nordvästkustens badtåg, U Trinichellu, som tar dig från Ile-Rousse till Calvi eller vice versa. Tåget gör stopp vid alla fina sandstränder på sträckan, som Bodri, Ghjunchitu, Sant Ambroggio och Arinella – alla med ljus sand och azurblått hav, inramat av berg och skog.

När du tröttnat på att sola och bada kan du alltid ge dig ut på öns storslagna vandringsled GR20 som tar dig såväl längs kuster som över berg.

Läs mer på regionen Balagne. Och kolla tågtider på Chemins de fer de la Corse.

Tåg som rullar vid kusten.
Flera lockande badstopp på tåtgresan mellan Ile-Rousse och Calvi. Foto: Johan Marklund
Vik med turkost vatten.
Ghjunchitu – en strandfavorit på nordvästra Korsika. Foto: Getty Images

3. Taranto–Reggio Calabria, Italien

Italiens läckraste kusttåg

Ta tåget från Italiens klack till dess tå. En drygt sex timmar lång resa som bjuder på hisnande vyer över Medelhavet. Men varför göra hela resan i en enda etapp. Kliv hellre av halvvägs i Crotone, en historisk stad med anor från antiken och den vackra 1500-talsborgen Castello di Carlo V.

Läs också: Apulien – en roadtrip på Italiens klack

Badstrand med turkost vatten.
Ta ett dopp i Taranto innan du hoppar på tåget som tuffar över till andra sidan landet. Foto: Getty Images

Avnjut en långlunch med grillad fisk – eller kanske en calzone, som staden räknar som en av sina lokala specialiteter. Sov sedan middag på stranden. Varför inte övernatta några nätter på hotell innan du fortsätter med kusttåget västerut.

Kolla tågtider på Trenitalia. Läs en artikel om sträckan i The Guardian.

Tåg som rullar längs kusten.
Res från klacken till tån och njut av vyer över Medelhavet med slutdestination Reggio di Calabria. Foto: Getty Images
Kvinna promenerar in i ett fort.
Strax bortom Reggio di Calabria

4. Knokke–De Panne, Belgien

Europas skönaste strandspårvagn

Tåget som tar dig de sju milen längs kusten mellan Knokke (nära Brygge) och De Panne (nära Dunkerque) är egentligen en spårvagn, men vem bryr sig om definitioner: räls som räls. Belgiska kustspårvagnen avgår ofta (dagtid var tionde minut) och gör 67 stopp på sin vackra väg intill Engelska kanalen. På vägen passerar du otaliga gräsbevuxna sanddyner och breda, djupa stränder, däribland den klassiska badorten Oostende, känd som en av de mest trafikerade hamnarna för överfart av tågresenärer till England (innan Eurostartunnelon blev klar) och tillflykt under la belle époque (före första världskriget) för intellektuella som Stefan Zweig och Joseph Roth.

Andra vackra och vidsträckta stränder att utforska är Blankenberge, De Haan, Bredene (nudiststrand), Hondenstrand och Oostduinkerke.

Läs mer på Le Linj Lijn.

Badstrand med sanddyner.
Resan längs belgiska kusten är slående vacker. Knokke är en populär semesterort. Foto: Getty Images

5. Saint-Raphaël–Anthéor, Frankrike

Franska Riveran med tåg

Du kan förstås resa hela vägen från Marseille i väster till italienska Ventimiglia i öster. Tågen började rulla på den här kuststräckan redan i slutet av 1800-talet, så det är en järnväg med anor. Vackraste biten är dock mellan Saint-Raphaël och Anthéor. Hoppa gärna av i La Dramont, vandra förbi byns camping och ut mot den bergiga halvön Cap Dramont med sina fina vandringsleder och spektakulära vyer. Inga reservationskrav. Bara att hoppa på.

Par på tåg tittar ut genom fönster.
Resan längs franska Rivieran är ljuvlig, inte minst sträckan mellan Saint-Raphaël och Anthéor. Foto: Getty Images

Kommer du norrifrån är det stilfullt att anlända med nattåget. Sedan 2021 rullar åter ett Intercité de Nuit-tåg, en variant på Calais-Mediterranée Express, eller Le Train Bleu, som det också kallades, nattåget med sovvagnar som mellan 1886 och 2003 tog fint folk till Rivieran.

Kolla tidtabell mm på SNCF:s och Cote d’Azurs hemsidor.

6. San Sebastian–Santiago de Compostela, Spanien

Nostalgiskt lyxtåg längs El Camino

Alla andra tåg som vi tipsar om i den här listan är regionaltåg som du reser med utan reservation och där antingen Interrailkortet gäller eller biljetterna kostar blott en spottstyver. Tren Transcantábrico är något helt annat, nämligen ett lyxtåg som kör längs den spanska Biscayakusten.

Lyxtåg i norra Spanien vid kusten.
Res med klass längs Spaniens norra kust med lyxtåget Tren Transcantábrico. Foto: El Transcantábrico

Börja i matmeckat San Sebastian och färdas via Bilbao, Santander och Gijón med flera kuststäder och bergsbyar till pilgrimsmålet Santiago de Compostela. Du kan också resa andra vägen, börja i pilgrimsstaden och avsluta i den baskiska strandstaden. Oavsett riktning blir det en åtta dagar lång alltinkluderat-tågresa där inget fattas. Logi, middagar, drinkar, utflykter – rubb och stubb är förbetalt. Dessutom får du färdas i lyxig och nostalgisk tågmiljö som får interiörerna i Agatha Christies Mordet på Orientexpressen att verka familjära. Men så kostar det också: från 105 000 kr per person. Men vilken resa!

Läs mer om och boka (om du är rejält stadd i kassa) på Tren Transcantábrico.

7. Sestri Levante– La Spezia, Italien

På räls mellan de fem byarna

Kommer du norrifrån tar du tåget från Milano och kliver av i Sestri Levante, en klassisk badort belägen på ett näs med stränder på båda sidor. Här byter du till regionaltåget som tar dig in och ut ur tunnlar längs den branta och klippiga kusten med de fem byarna, alltså Cinque Terre.

Läs också: Italiens häftigaste tågresor – 6 tågrutter du inte får missa

Turkost tåg vid kusten i Italien.
En av italiens mest populära tåglinjer sträcker sig mellan byarna i Cinque Terre. Foto: Getty Images

Kliv gärna av i varenda en och vandra mellan åtminstone två av dem. Första stoppet är Monterosso al Mare, den största av de fem, där du hittar den finaste badstranden. Sedan följer Vernazza, som är extremt vackert belägen på en udde i havet med en borg längst ut. Vandra gärna till nästa by som är Corniglia, den enda av byarna som inte ligger direkt vid havet utan tronar på en klippa högt upp. Kliv på tåget igen och åk vidare till Manarola som också klamrar sig fast på en klippa och liksom rinner ner i ravinen. Sist i bygänget blir Riomaggiore med sin vackra kyrka från 1300-talet och en imponerande borg från 1200-talet och sina många fantasieggande gångtunnlar och mystiska prång.

Till slut är du framme i storstaden La Spezia på gränsen mellan Ligurien och Toscana, en bra shopping- och torgmarknadsstad med flera schysta fisk- och skaldjursrestauranger.

Läs mer: Kolla tågtidtabeller, biljettpriser mm på Cinqueterre.eu.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Per J Andersson • 2023-12-14
EuropaRestipsListorTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen