Annons
Annons

En tågluff i Italien bjuder på kultur, turkosa vikar och hissnande vyer. Foto: Unsplash

Italien

Tågluffa i Italien – rutt, tips och stopp längs vägen

Denna tur ger dig några av guldkornen i norra Italien, från hisnande Cinque Terre till Venedigs kanaler.

Text: Per J Andersson • 2023-05-29 Uppdaterad 2023-05-29

Milano – Sestri – Levante – Cinque Terre – Lucca – Venedig – Trieste

Milano

Pampig tågstart i stilsäker stad

Nästan alla vägar norrifrån bär till Milano, bland annat direkttåg från Wien, Paris och Basel. Stans stolthet, Milano Centrale, påminner om ett palats i ett världsimperium. Och det var väl ungefär så Benito Mussolini ville att omvärlden skulle reagera sommaren 1931 när portarna öppnades till den pampiga stationen med sina höga valv och mäktiga statyer av örnar med utfällda vingar. Från stationen traskar du via en mataffär till Sempioneparken för picknick. Lyxa sedan till det med ett besök i baren Camparino in Galleria på Piazza Duomo, stans stilsäkraste. Här finns alla drinkar du kan önska dig, så länge de innehåller campari.

Pampig kyrka i Milano.
Gör ett stopp i Milano – Italiens designmecka! Foto: Unsplash

Sestri Levante

Bas för att utforska Cinque Terre

Snabbtåget hit från Milano tar bara 2,5 tim, fast regionaltåget som bara är en halvtimme långsammare är kanske att föredra eftersom du då slipper boka plats. Sestri Levante är en liten ärevördig badort, belägen på ett näs som sticker ut i Medelhavet. Många hotell och krogar i art nouveaustil får dig att känna dig förflyttad till tiden före första världskriget. Småstaden är också perfekta basen för att ta lokaltåget till de fem byarna i Cinque Terre.

Cinque Terre

Italiens mest pittoreska byar

Byarna på den bergiga kusten, förbundna med järnväg och vandringsleder, är från norr till söder: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Stanna till här i några dagar och gör minst två dagsvandringar. Bo i någon av byarna eller i Sestri Levante (se ovan) och ta tåget hem varje kväll (Monterosso–Sestri Levante tar bara 30 min). Vandra hela förmiddagen och ta sedan en sen långlunch på Taverna del Capitano i Vernazza – med spagetti vongole och en karaff vitt vin.

Läs också: Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger

Grönt och vitt tåg vid kusten.
Upptäck byarna i Cinque Terre med tåg. Foto: Unsplash

Lucca

Medeltida favorit

Från den sydligaste byn Riomaggiore till La Spezia tar lokaltåget bara 6 min. Utforska stan en stund – kanske en lunch med cozze (musslor) – innan du hoppar på ett tåg till Viareggio eller Pisa. Där byter du för vidare färd mot Lucca. Den muromgärdade medeltida staden är mest känd för det ovala torget Piazza dell’ Anfiteatro beläget ovanpå ruinerna av en romersk amfiteater. I juli är det sommarfestival runt Piazza Grande och från juli till september pågår Lucca Jazz Donna med enbart kvinnliga jazzmusiker.

Venedig

Upptäck staden bortom turiststråken

Intilliggande Florens lockar, men vi väljer att snabbt byta tåg för att åka vidare till Venedig (total restid Lucca–Venedig 4 tim). En överexploaterad turiststad, tänker du. Jo, delvis sant, men håll dig borta från huvudstråket mellan järnvägsstationen och Markusplatsen så blir upplevelsen bättre. Från slutet av maj till november pågår arkitekturbiennalen i Arsenale bortom kyrkan och palatset. Utforska också Santa Croce, San Polo och Dorsodouro på andra sidan Canal Grande för att undkomma de värsta horderna. Drick aperitif på en uteservering på Campo Santa Margherita och ät skaldjurspasta eller pizza på hbtqi-vänliga Al Nono Risorto. Även Il Ghetto i Cannaregio med torget Campo di Ghetto Nuevo, synagogan och judiska museet är en skön flykt från trängseln. Givetvis måste du också åka båt i lagunen och besöka Lido med sin sandstrand, Burano med sina färgglada hus, Murano med sina glashyttor och Torcello med lugnet och den antika historien.

Läs också: Italiens häftigaste tågresor – 6 rutter du inte vill missa!

Venedigs kanaler och vackra byggnader.
Venedig är ett ljuvligt stopp, om du beger dig bortom turiststråken. Foto: Unsplash

Trieste

Kulturellt vid gränsen

Från Santa Lucia-stationen i Venedig tar direkttåget till Trieste 2 tim. Ingen planering krävs: det går ett tåg var 30:e minut och platsbiljett behövs inte. Trieste ligger i gränslandet mellan öst och väst. Villa Opicina i Slovenien ligger bara 20 minuters spårvagnsresa bort och till närmaste badorterna på Istrienhalvön i Kroatien är det bara en timmes bilresa. Men stanna i Trieste. Missa inte Antico Caffé San Marco, ett klassiskt wienerkafé som sedan 1914 serverat allt från frukost till sängfösare och en gång i tiden var samlingsplats för Centraleuropas intellektuella (en av giganterna, James Joyce, står idag staty på Via Roma). Nära hamnen äter du de bästa fisk- och skaldjursrätterna. Drick förmiddagskaffet på Café James Joyce och aperitifen på Antico Caffè Torinese.

Torg och hus intill berg.
Utforska staden Palermo på Sicilien. Foto: Unsplash

3 andra italienska tågresor

1. Milano–Palermo

Ett av Europas längsta nattåg. Hur det tar sig över vattnet till Sicilien? Med tågfärjan över Messinasundet förstås. Den 90 mil långa resan tar allt som allt 20 tim.

2. Etna runt

Ferrovia Circumetnea heter den 11 mil långa (och 120 år gamla) smalspåriga järnvägen som omringar vulkanen Etna. Totalt 3 tim med spektakulära vyer. Kliv gärna av i några av byarna Bronte, Randazzo och Riposto.

3. Taranto–Melito di Porto Salvo

Slow train från Italiens klack, via hålfoten till tån. 5 tim tar resan (som snabbast) med det här slingrande kusttåget. Långsamt, ja, men vilken utsikt. Gör stopp för dopp i havet och lunch i Crotone.

Tåg i Italien

Du kan inte boka enbart sittplats på trenitalia.com, men förvirrande nog finns den servicen för italienska tåg på österrikiska oebb.at. Enklast är ändå att köpa sitt- och liggplatser över disk på stationerna i Italien.


Text: Per J Andersson • 2023-05-29
ItalienRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen