Annons
Annons

En tågluff i natursköna Wales bjuder på minnesvärda upplevelser. Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

Guide: Tågluffa i natursköna Wales

Så tågluffar du i natursköna Wales. Vi guidar till bästa tågsträckorna, vackra vandringar och boenden. Dessutom historiska tågresor du inte vill missa.

Text: Per J Andersson • 2024-01-19 Uppdaterad 2024-03-15

Snabbfakta om Wales

Vad: En av Storbritanniens fyra riksdelar (de andra är England, Skottland och Nordirland). Delvis självstyrande.

Nationalsång: Hen Wlad Fy Nhadau (Mina fäders gamla land).

Valuta: 1 pund = 12,80 kr.

Antal invånare: 3 miljoner.

Storlek: Dubbelt så stort som Skåne.

Tidsskillnad: minus 1 timme.

Läs också tillhörande reportage: Tågluffa i Wales – ett naturskönt äventyr

Ta tåget till medeltiden. I Harlech är det nära från stationen till borgen. Foto: Pernilla Sjöholm

Resa dit

Har du inte bråttom går det utmärkt att ta tåget hela vägen till Wales från Sverige. Av alla olika varianter av interrailkort (europarunt.se) som finns passar det kanske bäst med kortet som gäller för obegränsat resande inom en månad (från 6 399 kr).

En mindre klimatsmart variant är att flyga till Manchester med Easyjet, Norwegian eller Ryanair från Köpenhamn, Norwegian eller SAS från Stockholm eller Ryanair från Göteborg. Och sedan ta tåget från flygplatsen via Crewe (Englands svar på Hallsberg) till Shrewsbury. Där hoppar du på Cambrian Line, tåget som går varannan timme hela dagen ut till kusten i norra Wales.

Läs också: 10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Ta sig runt

Reser du till Storbritannien på interrailkort gäller det förstås också på alla tåg i Wales.Alternativt skaffar du ett 4- eller 8-dagars BritRail Pass (boka på acprail.com) som kostar 190 respektive 275 euro. Explore Wales Pass, som du åker både tåg och buss på, gäller i 4 dagar inom en 8-dagarsperiod och är prisvärt för de 104 pund,  ca 1 300 kr, som det kostar. Bokas på tfw.wales.

På alla tåg i Wales kan du resa utan platsreservation. Bara att hoppa på! Kolla tågtider på nationalrail.co.uk. Läs om Cambrian Line på thecambrianline.co.uk.

Historiska järnvägar att åka är Talyllyn Railway, mellan Tywyn och Abergynolwy. Förslag: ta tåget upp och vandra ner. Och Ffestiniog and Welch Highland Railway, med bas i Porthmadog. Och så kuggstångståget Snowdon Mountain Railway upp på högsta toppen.

Dagliga turer mellan hamnen i Porthmadog och bergsstaden Blaenau-Ffestiniog. Foto: Pernilla Sjöholm

Bo

Dovei Inn, Aberdyfi

Pub med gästrum en trappa upp i gammalt hus med knarrande golv. Havsutsikt från några av rummen. Dubbelrum från 1 400 kr.

Galeri Harelch Townhouse, Harlech

Herrgårdhus stilfullt möblerat i gammaldags upperclass-anda. Dubbelrum från 2 000 kr.

Tudor Lodge, Porthmadog

Mysigt bed & breakfast med spatiösa rum med traditionella möbler centralt i Porthmadog, nära järnvägsstationen, hamnen och vandringslederna. Dubbelrum från 1 500 kr.

Läs också: 7 klassiska järnvägshotell i Europa

Vandra

Wales Coast Path, går tätt intill kusten. I norra Wales gör också tåglinjen Cambrian Coastline det, vilket gör det bekvämt att vandra några timmar i en riktning och sedan ta tåget tillbaka till ditt B&B/hotell. Vackra sträckor är Porthmadog–Criccieth (10 km), Aberdyfi–Tywyn (7 km) och Barmouth–Harlech (17 km).

En populär vandringsled – som också funkar att cykla – utgår från Barmouth. Börja med att korsa Maqwddachfloden på den ikoniska järnvägsbron och vandra sedan längs flodstranden inåt land upp till Dolgellau. Cyklar du hinner du tillbaka till Barmouth samma dag. Vandrar du får du övernatta i Dolgellau eller ta bussen tillbaka – kolla busstider här.

En vacker vandring är också Ardudwy Way, en 38 km lång led mellan Barmouth i söder och Llandecwyn i norr, men inte längs kusten, utan en bit in i landet. I Llandecwyn hoppar du på Cambrian Coastline och tar tåget vidare – eller tillbaka till Barmouth.

En bra vandringskarta är OS Map Wales som du kan beställa från shop.ordnancesurvey.co.uk. Finns också som app att ladda ner för 4,99 pund/månad.

På vandring genom fårhagarna mellan Porthmadog och Criccieth. Foto: Pernilla Sjöholm

Äta

Man åker kanske inte till Wales för gastronomin. Men pubmaten med fish & chips som paradrätt är ofta helt okej. Traditionella walesiska rätter inkluderar cawl, en grönsakssoppa på baconbuljong och ibland med bitar av lamm eller biff och havreklimp. Och så welsh rarebit, som ibland skrivs welsh rabbit. Namnet till trots innehåller rätten ingen kanin, utan är ugnsgratinerat vitt bröd. Toppingen kan variera och bestå av bl a ost, ale, senap och cayennepeppar. Från havet fiskas havsabborre, makrill, blåmusslor och krabba som serveras på en del pubar och restauranger.

Av alla goda ölsorter måste du förstås testa superlokala Snowdon Craftbeer, som finns både som lager och IPA.

Robust mat i Wales. Foto: Pernilla Sjöholm

7 historiska tågresor i Wales

1. Brecon Mountain Railways

Ta tåget till nationalparken Brecon Beacons, kalkstensgruvor och ruiner av 1200-talborgen Morlais. bmr.wales

2. Llanberis Lake Railway

Det här tåget tar dig till ännu en medeltida borg, Dolbadarn Castle, plus två sjöar samt byn Llanberis. Den drygt 7 km långa resan bjuder på vyer mot berget Snowdon. lake-railway.co.uk

3. Vale of Rheidol Railway

Den knappt 2 mil långa resan med det här över 100 år gamla tåget tar dig från badorten Aberystwyth genom Rheidol Valley till blygruvorna vid Devil’s Bridge. rheidolrailway.co.uk

Fyrbent tågluffare. Foto: Pernilla Sjöholm

4. Welshpool and Llanfair Light Railway

Från byn Welshpool tuffar ånglokståget in i Banwy Valley. Vagnar som ursprungligen kommer från Österrike-Ungern; en del med balkonger för bästa vyerna. wllr.org.uk

5. Bala Lake Railway

En timme lång resan rakt genom Snowdonia National Park med med start i byn Llanuwchllyn. Kör förbi sjön Bala, Llyn Tegid på kymriska, som är Wales största. Tåget passerar både en romersk och en normandisk borg. bala-lake-railway.co.uk

6. Rhyl Miniature Railway

Ta en kort tur (ca 1,5 km) runt saltvattensdammen Rhyl Marine Lake i småstaden Rhyl. Passa på att fiska krabba och kolla in stadens ångloksmuseum. rhylminiaturerailway.co.uk

7. Fairbourne Miniature Railway

Det här tåget har i över 100 år kört mellan byn Fairbourne och ut till Mawddachflodens mynning, där en färja till Barmouth ansluter. fairbournerailway.com

Läs också:

Tågluffa i Wales – ett naturskönt äventyr

Tåg till Yttre Hebriderna – äta, bo & sevärdheter

9 pittoreska byar i England du inte får missa!


Text: Per J Andersson • 2024-01-19
RestipsStorbritannienAktiv semesterGuideTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen