Annons
Annons
Flod son rinner genom en stad

Ta tåget till Östeuropa och bland annat Budapest. Foto: GettyImages

Europa

Tågluff i Östeuropa – kultur, ölhallar och Wienercaféer

Upptäck Östeuropas pärlor under en klassisk tågluff som tar en genom Polen, Tjeckien, Österrike, Ungern, Slovenien och Tyskland. Vi guidar dig längs sträckan!

Text: Per J Andersson • 2022-12-02 Uppdaterad 2022-12-05

Gdansk–Kraków–Prag

På den här rutten skippar vi Hamburg, som annars är den vanligaste porten till kontinenten för oss skandinaver. Nu tar du istället färjan från antingen Nynäshamn till Gdansk (polferries.se) eller Karlskrona till Gdynia (stenaline.se), båda rederierna ger bra rabatter om du har Interrailkort.

Stanna gärna några dagar i trestadsområdet Gdansk– Sopot–Gdynia, hyr en cykel och trampa runt. Och förstås: bada från de breda, ljusa Östersjöstränderna. Sedan tar du tåget från Gdynia, Sopot eller Gdansk (tåget stannar i alla tre städerna) för att ta dig till Kraków, Polens kulturella huvudstad. Det går minst ett direkttåg – Express Inter City – varannan timme. Som snabbast tar det 5 tim 20 min. Några av tågen har krav på sittplatsreservation, andra inte. Boka plats på stationen eller online på pkp.pl.

Kraków är en saga i sig med sin gamla stad och sitt slott och värt många dagars stopp. Kanske läge att göra den där viktiga, ruskiga och tänkvärda dagsutflykten till det intilliggande Auschwitz.

Men i den här guiden hastar vi nu vidare till Prag. Direkttåget som avgår på morgonen tar 7 tim 30 min, medan nattåget tar någon timme längre – sovtåget avgår halv elva på kvällen och är i den tjeckiska huvudstaden sju nästa morgon. Kafé och bar finns ombord, så du kan ta dig en sängfösare innan du somnar i din ligg- eller sovvagn.

Hoppa på färjan till vackra Gdansk! Foto: GettyImages

Prag–Wien–Budapest

Kullerstensgator, språvagnar, floden Moldau, Karlsbron, slottet … Prag är värt ett långstopp. Trots att det blivit ganska turistigt de senaste decennierna bör du inte missa att besöka det urklassiska bryggeriet och ölhallen U Fleku och svinga en bägare korpsvart tjeckiskt öl. Passar fint ihop med en köttgryta med knödel och en tjeckisk örtsnaps (Becherovka).

Därefter beger vi oss till nästa centraleuropeiska pärla, den gamla habsburgska huvudstaden Wien med sin Ringstrasse, sina gräddbakelsehus och otaliga klassiska kaféer. Resan med ÖBB:s Railjet (inga krav på platsreservation) tar 4 tim 30 min. Det går ett direktåg varannan timme, så du har stor flexibilitet.

Väl framme i Wien, missa då inte Café Central och Café Leopold Hawelka, för att bara nämna två av ett tiotal samlingsplatser för Europas intellektuella giganter och politiska omstörtare för 100 år sedan.

Vidare med ÖBB:s Railjet Wien–Budapest. Ett tåg i timmen och en restid på 2 tim 30 min. Inga krav på sittplatsbokning men däremot en fin restaurangvagn, precis som på praktiskt taget alla österrikiska tåg, vilket gör att du kan avnjuta en kaffe eller en öl medan den vackra centraleuropeiska slätten passerar förbi utanför fönstret.

I Budapest är ett besök på anrika Callas Café intill operahuset ett måste. Där äter du förslagsvis en gulasch och dricker ett glas Egri Bikaver (ungerskt rödvin) och, med lite tur, avnjuter ett musik- och dansuppträdande. Du kan heller inte lämna den ungerska huvudstaden utan att ha badat spa, exempelvis på det klassiska Gellértbadet.

Vandra över Karlsbron och beställ sedan en svart öl på U Fleku. Foto: GettyImages

Budapest–Ljubljana

Dags att ta sig till sagostaden Ljubljana, huvudstad i grannlandet Slovenien. Det går ett morgontåg som tar 7 tim 30 min och körs körs i samarbete mellan de ungerska och slovenska statliga tågbolagen. Ingen restaurangvagn tyvärr, så ta med matsäck!

Ljubljana med sin mysiga gamla stad, sin flod och sitt stadsberg som kröns av slottet. Det håller dig nöjd och sysselsatt i minst ett par dagar. Härifrån kan du dessutom göra avstickare med tåget till Villa Opicina, varifrån du tar dig med spårvagnen till Trieste på andra sidan italienska gränsen. Och därifrån är det i sin tur bara två timmar på tåget till Venedig. Eller så tar du dig från Trieste ner till badorten Portoroz på den slovenska rivieran och simmar i det klara Adriatiska havet.

Ljubljana–Bad Gastein

Dags för lite vandring i Alperna (eller skidor, om det är vinter eller tidig vår). Från Ljubljana har ÖBB ett par direkttåg om dagen till Bad Gastein (3 tim), den klassiska kur och rekreationsorten med några av Alpernas finaste system av liftar, vandringsleder och skidbackar. Det är en vacker tågresa förbi Bledsjön och in i dalarna som omges av alptoppar som är vita året runt.

I Bad Gastein kan du göra utflykter till de andra byarna i Gasteindalen: Sportgastein, Bad Hofgastein och Dorfgastein. Och förstås till Mozarts hemstad Salzburg (ett tåg varannan timme, 1 tim 30 min). Där finns ett Augustinerbryggeri som du inte ska missa. Medeltida vibbar utlovas när du dricker din öl och äter en grillad kyckling med kallskuren rättika i munkklostrets ölhall.

Budapest kryllar av hippa barer och kaféer. Foto: Unsplash

Bad Gastein–München– Hamburg

Så vi tar oss vidare till München för att promenera i Englischer Garten och svingar en bägare i ännu en Augustinerölhall. Kanske också göra dagsutflykter till den vackra landsbygden söder om staden, förslagsvis till Starnberger See. Kliv av i Seeshaupt (ett tåg var 30:e minut, 42 min restid), och vandra längs stranden och bada i sjön med det kristallklara vattnet och utsikt mot Alperna.

Från München till Hamburg finns både otaliga snabbtåg på den nya höghastighetsjärnvägen som går via Berlin (varför inte ett stopp där?). Direkttågen med Deutsche Bahn München–Hamburg avgår ungefär varannan timme och tar som snabbast 6 tim. Väljer du ÖBB:s Nightjet avgår det vid elvatiden på kvällen från München och anländer klockan nio nästa morgon till Hamburg Hauptbahnhof.

Hamburg–Rostock

På den här rutten tar vi inte tåget via Köpenhamn hem till Sverige. Nej, vi hoppar istället på tåget till hamnstaden Rostock. Dit tar du dig med byte i Schwerin eller i Lübeck och Bad Kleinen. Som snabbast tar resan 2 tim 40 min.

Varför Rostock? undrar du. Det finns flera skäl. Härifrån kan du göra utflykter till semesteröarna Rügen och Usedom med sina långa sandstränder med strandkorgar och sekelskifteshotell. Dessutom kan du ta dig med färja direkt hem till Sverige. En färjelinje går sedan gammalt till Trelleborg. Ska du till Gotland eller Mälardalen går det från och med 2021 också en färja Rostock–Visby–Nynäshamn.

Välkommen hem! Hoppas du gillade tågluffen!

Tågluffar-tips!

Du skulle kunna klara rutten på ett kort med 10 resdagar, men det finns ju så många kul sidoutflykter att göra. På den här rutten krävs sittplatsreservation i stort sett endast på det polska snabbtåget. Annars är det bara att hoppa ombord.


Text: Per J Andersson • 2022-12-02
EuropaRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top