• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så undviker du att få vägglöss med hem från resan

  Vägglössen blir allt vanligare i svenska hem och det beror på att vi reser mer. Får du med en i väskan kan de bli svåra att bli av med så här kommer våra tips på hur du slipper få ovälkomna gäster med i bagaget.

  Så undviker du att få vägglöss med hem från resan
  Omysig medresenär. Foto: Thinkstock

  Visst är det härligt att resa och bo på hotell. Men det finns en mindre rolig del med att sova i hotellsängar – risken att drabbas av vägglöss. Den ständiga ökningen av vägglusbett har blivit ett stort problem för många resenärer. Vägglusen är en svårbekämpad liten parasit eftersom den är duktig på att gömma sig och klarar sig länge utan mat. En fullvuxen lus är ca 4-5 mm och färgen är ljust gul men det blir rödbrun efter att den sugit blod.

  I takt med att farliga bekämpningsmedel förbjudits har vägglössen också hunnit anpassa sig till de som finns vilket också försvårar utrotningen när de väl etablerat sig i ditt hem.
  Många hotell i London och New York är drabbade av vägglöss och det är därifrån många tar sig vidare till Sverige via resenärernas väskor och secondhandfyndade kläder bland annat.

  Det finns en del tecken du kan leta efter som tyder på att det finns vägglöss, till exempel torkade skalbitar, små blodfläckar på lakanet och svart spillning. Stora kolonier av löss ger en lite mjölig doft i rummet. Ett vägglusbett blir som en rodnad på huden och kliar rejält.

  Följ våra tips så minskar risken för att du får med dig de ovälkomna små parasiterna hem.

  1. Kolla upp hotellet

  Med en enkel googlesökning kan du kolla om ett hotell har haft några fall av vägglöss. Sök på hotellets namn + vägglöss. Får du upp träffar, överväg att boka ett annat hotell.

  2. Ställ bagaget i badrummet

  När du kommer fram, ställ väskorna i badrummet direkt eftersom lössen inte trivs i kaklade utrymmen. Kolla sedan igenom rummet efter spår – 90 procent av vägglössen finns runt sängen. Syna framförallt sömmarna på sängen.

  3. Kolla sömmar och soffor

  Även om vägglössen främst håller till runt sängen så kan de sprida sig ca 5 meter runt om sin livsmiljö, så kolla även soffan, kuddar ja, allt textilt där det kan tänkas finnas spår.

  4. Undvik att använda garderoben

  Låt kläderna ligga kvar i väskan och öppna den bara när du måste ta ut ett nytt plagg. Lägg aldrig väskan på eller under sängen utan placera den så högt och långt borta från sängen som möjligt. 

  5. Lägg tillbaka kläder du använt i väskan

  Sprid aldrig kläderna i rummet. Lössen kan även sitta på galgar så strunta i att använda dem också eller ta med egna.

  6. Byt rum!

  Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum!

  7. Ställ väskan ute

  När du kommer hem: ta aldrig in väskan i sovrummet, ställ den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.

  8. Tvätta

  Tvätta alla kläder i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.

  9. Frys in

  Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i tre dygn (-18 grader).

  10. Dammsug

  Dammsug resväskan. Dammsugarpåsen lägger du sen i en plastpåse som ska ligga i frysen i tre dygn (-18 grader). Kasta dammsugarpåsen efter det.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!