• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Res hit om du vill slippa andra svenskar på vintersemestern

  Här är fem länder i Sydostasien där du har störst chans att slippa andra svenskar på semestern.

  Res hit om du vill slippa andra svenskar på vintersemestern
  Elefanter vid Mekongfloden, Laos. Foto: Thinkstock.

  Om du älskar resmål där den lokala restaurangen skyltar med "Spaghetti carbonara" och "Köttbullar till barnen" på en meny med svenska flaggor på, så kan du sluta läsa nu.  

   Skyscanner har tagit fram en lista på 5 destinationer i Sydostasien som är minst populära bland svenskar – och där risken för att du ska behöva trängas i poolen med andra Svenssons är minimerad.  

  Sydostasien: Minst bokade destinationer bland svenskar 

  (Enligt bokningsstatestik från Skyscanner som avser alla bokningar under 2015 fram tills den 18 oktober. Dock finns inte Östtimor med på listan eftersom inga bokningar har gjorts till landet under perioden).  

  Omar ali Saifuddens kupoler i rent guld vittnar om landets stora tillgångar av olja och naturgas.

  1. Brunei 

  Det stenrika och pyttelilla konungadömet Brunei omges av den malaysiska delen av Borneo på tre sidor och Sydkinesiska havet på den fjärde.

  Ett flertal lyxiga byggnaderna i landets huvudstad Bandar Seri Begawan ger ett nästan surrealistisk intryck men en båttur bort från Omar Ali Saifuddien-moskéns vita marmorfasader och huvudstadens flashiga köpcenter finns kontrast att finna i Kampong Ayer – världens största vattenby. Här bor cirka tio procent av befolkningen i ett fungerande samhälle som inkluderar skolor, hem och restauranger upphöjda på pelare över vattnet. 

  Missa inte: Brunei – Sydostasiens oupptäckta kungadöme

  Vattenfallen Kuang Si ligger i Luang Prabang och är en populär sevärdhet i området.

  2. Laos

  Allt fler turister hittar till Thailands grannland i öst men det finns fortfarande oexploaterade delar i Laos där turismen inte är utspridd. En av dessa är dock inte den gamla packpackerfavoriten Luang Prabang. Så här skriver Vagabonds krönikör Karin Wallén om staden. 

  " Första gången: ljuv kärlek. Åtta år senare: katastrof. Samma fina arkitektur, men nu med svensk pizzeria innanför fasaderna. Samma nattmarknad, men nu med samma dussinprylar hos alla försäljare."

  Luftballonger över tempelstaden Bagan. Foto: Christopher Michel via Flickr/Creative Commons.

  Luftballonger över tempelstaden Bagan. Foto: Christopher Michel via Flickr/Creative Commons.

  3. Burma/Myanmar

  För tre år sedan fanns det inte ens en bankomat i Burma men numera går det både att ta ut pengar och köpa Coca-cola i landet. Turismen i Burma utvecklas snabbt efter att landet blivit öppnare och efter att USA och EU lättade på sina sanktioner år 2012. Men trots detta är det få svenskar som hittar hit, hittills. 

  Läs även: Burma i bilder: Soluppgång över mystiska tempelstaden Bagan

  Tropiska paradisön Koh Rong.

  4. Kambodja

  Det finns mycket att upptäcka i Kambodja som är relativt oexploaterat jämfört med Vietnam och Thailand. Cykla genom öppna risfält på landsbygden, bli hänförd av den anrika ruinstaden Angkor eller ta en avslappnad solsemester på någon av landets många öar.

  Läs även:  Kambodja – upptäck okända paradisön Koh Rong

  Pulau Ubin – en annan bild av Singapore.

  Pulau Ubin – en annan bild av Singapore.

  5. Singapore

  Kanske har du någon gång mellanlandat i Singapore eller stannat några dagar i den hypermoderna mångmiljonstaden som är en smältdegel av olika asiatiska kulturer.

  Men det finns även ett Singapore utanför metropolen som få svenskar tar sig tid att upptäcka. Ett besök vid någon av de andra öarna, som frodiga Pulau Ubin eller "spökön" Pulau Tekong som anses vara hemsökt enligt singaporiansk folktro, ger dig en mer varierad bild av landet. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!