Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Krönika

Rapport från bufféhelvetet

Karin lämnar bordet med uppknäppt byxknapp och vaggande gång. Alla är vi offer för semesterfrosseriet.

Text: Karin Wallén • 2008-11-18 Uppdaterad 2008-11-18

JAG ÄR MÄTT. Inte lagom mätt, utan sådär övermätt att jag börjar ångra att jag inte lade band på mig någonstans mellan pastan, vårrullarna, skaldjurskompotten och chokladglassen.
Men å andra sidan, man måste väl unna sig lite på resan. Och jag är ju för sjutton i extravagansens huvudstad, Las Vegas. Med biljett till en av de maffigaste bufféer jag någonsin sett.

SÅ JAG SLÄPPER ALLA HÄMNINGAR och lämnar restaurangen ett par timmar senare med uppknäppt byxknapp och vaggande gång. Drunknar i neonljusen på The Strip, där allt är galet, vansinnigt och mer eller mindre smaklöst. Vid varje hotell-entré ett gytter av smattrande, blingande ljud och tomma blickar framför spelmaskinerna.

Semesterkassor försvinner spårlöst bland enarmade banditer och gröna blackjackbord, i en osande dimma av svett, utspillda groggar och cigarettrök.
Jag promenerar och glor, får en glimt av Paris och Eiffeltornet, Venedig och gondoler. Dansande fontäner, levande tigrar, riddare och eldsprutande drakar. Det är Cher och Bette Midler och Elton John i samma gränslösa soppa. Man måste inte välja, man kan få allt. Men ärligt talat – det känns inte särskilt fräscht.

Kanske är det kvällens middag och den kvardröjande förnimmelsen av ljummen lasagnefyllning som flutit ihop med dallrande pommes frites som styr mina tankar, för någonstans mellan Caesar’s Palace och Bellagio får jag en uppenbarelse: Las Vegas är en buffé. Det är för mycket av allt, men hjärnan och magen går på autopilot. Om livet tar slut imorgon så har jag i alla fall fått en del av kakan (och pajerna och ostarna och de svettiga korvarna). När allt kommer omkring är jag inte mer människa än de arma varelser som stapplar in i och ut ur kasinohotellen, med midjeväskor spända över de mätta magarna.

VI ÄR ALLA OFFER FÖR DET GRÄNSLÖSA semesterfrosseriet. Och vår gud heter Buffé. Det kanske låter som en amerikansk företeelse, eller fransk om man ser till namnet, men jag skyller på Spanien. Fenomenet med hotellbufféer ska nämligen ha fått sitt genombrott i Benidorm, som är lite av Europas Las Vegas, åtminstone i termer av massproducerad inkvartering. Paris och London har fler hotell, men ingen europeisk stad har fler gästnätter.

En vän till mig som en gång träffade Benidorms turistchef, Roc Gregory, har berättat att idén med bufféer började som ett konkurrensmedel mellan hotellen och ett sätt att sänka priserna. Några hotell kunde gå ihop och köpa massor med mat som sedan vräktes ut under devisen “ät så mycket du kan”.

Det blev snabbt en succé, och ordet kvalitet fick omvärderas. Som Roc Gregory sade till min vän: “det billigaste blev också det mest efterfrågade, det billigaste blev det bästa.”
På något sätt har buffén klarat sig genom årtionden av trendbyten, och blivit mer eller mindre synonym med resor. En hotellfrukost ska inte vara som en frukost hemma. Den ska vara som ett helt hangarfartyg av livsmedel, en salig röra av apelsiner och muffins och våfflor och sill. Tänk Finlandsfärjor och girigt slevande buffégäster som får något extra ivrigt i blicken när de upptäcker att det som vid första anblick ser ut som mjölkautomater från någon skolmatsal, i själva verket är en aldrig sinande källa av halvsjaskigt rödvin.

Jag är inte mer finsmakare än dem, där jag glider genom Las Vegas-nattens flod av neon och blingbling och somnar mätt men vaknar hungrig. Frukostbuffén väntar och även om jag inte är sugen så ska jag äta så mycket jag orkar, och lite till. Man måste ju passa på.

Karin listar tre bufféer som är värda en resa

Flott i Las Vegas

Av alla jättehotell längs The Strip är Wynn ett av de lyxigaste, det gäller även buffén. En del av maten lagas direkt på din begäran, i de 16 live-köken, där kockarna briljerar med allt från vedugnsgräddade pizzor till sushi. Wynn är mer flott än flottigt.
http://www.wynnlasvegas.com

Fräscht i Barcelona

Vegetarianens bäste vän, Fresc-Co, har ett halvt dussin bufférestauranger i Barcelona, och finns nu även i tio andra spanska städer. För en hundring får du sallader, pizzor, soppor och annat gott från medelhavsköket. Riktigt fräscht, faktiskt.
http://www.frescco.com

Juligt på Käringön

Utanför Orust ligger Käringön, ett sött sommarparadis i ett salt hav. Men tro inte att säsongen är över bara för att badtemperaturen sjunker. Petersons krog serverar julbord från 21 november. Värt en stormig resa med färjan från Hälleviksstrand.
http://www.petersonskrog.se


Text: Karin Wallén • 2008-11-18
KrönikaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top