• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Volontären Mina jobbade med barn i Thailand

  Mina Stiernblad jobbade som engelsklärare i Thailand och fick sig en rejäl tankeställare om livet.

  Volontären Mina jobbade med barn i Thailand

  TRE TIMMARS BILRESA norr om Bangkok ligger området Singburi. Dit anlände Mina Stiernblad i februari 2008, för två veckors volontärarbete i organisationen Greenways regi.
  – På centret var vi 80 volontärer från hela världen som hjälpte de 10–15 anställda thailändarna på plats. Jag bodde på centret och kunde antingen välja att jobba på ett barnhem eller som engelsklärare på en skola, säger Mina.
  Som lärare undervisade Mina i engelska, men eftersom det handlade om en skola som inte tidigare haft volontärer hos sig fick hon också hjälpa till att forma undervisningsplanen som framtida volontärer skulle lära ut efter.
  – Vi hittade på nya övningar och nya lekar. Jag tror att jag bidrog med mycket inspiration från vår kultur och att jag spred glädje bland barnen. De blev otroligt glada när de fick träffa mig.

  DE FLESTA AV VOLONTÄRERNA i Singburi var mellan 18 och 25 år och Mina var som 17-åring yngst av alla på lägret. Vissa stannade bara en vecka medan andra arbetade på centret i flera månader. Många kombinerade också sina resor med semester i andra delar av Thailand. Mina bokade sin resa genom företaget Volontärresor och tyckte att det kändes tryggt att använda en svensk arrangör med tanke på sin ålder.

  – De kunde liksom ta hand om mig medan andra organisationer och resmål kändes mer individuella och byggde på att man skulle styra mycket själv.
  Volontärresan var en del av Minas projektarbete i gymnasiet. Hon kan till viss del hålla med dem som tycker att två veckor är lite för kort tid för att kunna åstadkomma något från volontär synpunkt, men tycker att resan gav henne otroligt mycket.

  – Jag fick mig en rejäl tankeställare om livet. När jag kom hem insåg jag att man i väst lever som i en bubbla. Barnen man träffade i Thailand blev så otroligt glada för det lilla. Det fick mig att tänka på hur världen egentligen ser ut, säger Mina.

  Kan du tänka dig att resa som volontär igen?
  – Absolut. Det kommer jag definitivt att göra. Men då kommer jag att vara borta längre och åka till mer drabbade länder i Afrika eller Latinamerika.

  Läs mer


  Trendigt med korta volontärresor
  Lista: Organisationer som ordnar volontärarbete
  Tips inför volontärresan

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!