• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resor i krigens fotspår

  Vi bad Marco Smedberg på tidskriften Militär Historia att tipsa om de krigshistoriska resor som betytt mest för honom. Här är hans urval!

  Resor i krigens fotspår

  1. Ypres, Belgien

  Återupplev första världskriget

  Ett statiskt skyttegravskrig och tre stora slag inom ett begränsat område i Flandern gör staden Ypres till ett av första världskrigets viktigare resmål. Besök stämningsfulla museet In Flanders Fields Museum i Ypres, den tyska krigs­kyrkogården vid Langemarck och Tyne Cot Cemetery, som är det brittiska samväldets största krigskyrkogård. Passchendaele Memorial Museum ligger i ett litet slott som återuppbyggdes 1924 och ger en riktigt bra bild av skyttegravskriget.

  2. Monte Cassino, Italien

  Krigsdrabbat kloster

  Runt det magnifika klostret rasade några av andra världs­krigets hårdaste strider hösten 1943 till våren 1944. Det är lätt att ta sig runt till olika stridsfält som Sant Angelo och Albaneta – allt ligger inom en mil från klostret. Det är inte ofta man så tydligt inser terrängens taktiska betydelse som runt Cassino. Man bor dessutom bra i den lilla staden.

  Bild 776702
  Monte Cassino, Italien.

  Bild 776703

  3. Nordöstra Polen

  Tätt mellan slagfälten

  Inte långt från Sverige, i det forna Ostpreussen, trängs de historiska platserna med varandra. Besök den storslagna tyska ordensborgen i Malbork (forna Marienburg), Westerplatte i Gdansk (Danzig) där andra världskriget inleddes och Hitlers högkvarter "Varglyan" nära Ketrzyn. Några mil längre söderut stod det viktiga slaget om Tannenberg 1914 och längre norrut kan man besöka Kaliningrad (forna Königsberg) som numera tillhör Ryssland.

  4. Ho Chi Minh-leden, Laos

  Historisk naturupplevelse

  Genom att färdas längs leden inne i Laos nära gränsen till Vietnam får man två upplevelser samtidigt: historien och naturen. Strax öster om Xepon (under Vietnamkriget stavades det Tchepone) på väg 9 i Laos håller man på att bygga ett museum på platsen för ett av krigets största slag – operation Lam Son 719. Knappt sex mil längre österut inne i Vietnam kan man besöka den berömda amerikanska basen Khe Sanh.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!