• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Res i sviterna av de hetaste Netflix-serierna från 2020

  Bo som Emily in Paris, Beth Harmon från Queen's Gambit eller familjen Bridgerton – några av fjolårets hetaste Netflix-serier. Vi har listat hotellen som tar dig med in i seriernas värld. Missa inte den norska bubblaren på slutet.

  Res i sviterna av de hetaste Netflix-serierna från 2020
  Flytta in i The Harmon Room i Lexington. Foto: Visit Lexington.

  Bo som Beth Harmon från The Queen's Gambit

  Netflix-serien om den schackspelande Beth Harmon i ett 50-talets USA, The Queen's Gambit, nådde snabbt topplistorna när den släpptes hösten 2020. Nu har hotellet 21c i Lexington i delstaten Kentucky, USA, skapat ett "Harmon Room" där du checkar in som om du vore huvudkaraktären Beth Harmon.

  Rummet är inrett med antikviteter, en specialdesignad tapet framtagen enbart för projektet och både schackböcker och utgåvor av tidningen Chess Review att låna. I taket hittar du till och med det uppochnedvända schackbrädet som Beth föreställer sig i serien. Vill du upptäcka fler platser finns även en tur med tema Queen's Gambit att ta i området – en resa tillbaka till 50-talets USA.

  Queens Gambit Netflix-serie

  Ur Netflix-serien The Queen's Gambit. Foto: Courtsey of Netflix.

  Queens Gambit hotellrum

  Det Queen's Gambit-inspirerade hotellrummet. Foto: Visit Lexington.

  Queens Gambit hotellrum

  Läs ett nummer av Chess Review. Foto: Visit Lexington.

  Queens Gambit hotellrum

  Schackpjäserna i taket, precis som i Netflix-serien. Foto: Visit Lexington.

  Queens Gambit hotellrum

  Självklart finns det schackbräden att både spela på och köpa med sig. Foto: Visit Lexington.

  Med Instagramutsikt a la Emily in Paris

  Emily in Paris var ett hett diskussionsämne under 2020. Vare sig man gillade serien eller ej verkade de flesta överens om att den åtminstone väckte reslust. Emily hinner i serien med att checka av de flesta populära turistattraktionerna i staden.

  Under ett avsnitt följer Emily med modellen Brooklyn Clark upp till hennes superlyxiga hotellrum och tar en Instagrambild på balkongen med utsikt över Eiffeltornet. Rummet heter Haute Couture Eiffel Suite och går att boka på Hôtel Plaza Athénée. Som namnet avslöjar är det ingen billig historia, men här finns flera barer och restauranger som är minst lika spektakulära

  Ur Emily in Paris när Emily befinner sig på Hôtel Plaza Athénée.

  Lyxutsikten från sviten Haute Couture Eiffel Suite. Foto: Mark Read.

  Även innergården hos Hôtel Plaza Athénée är värd ett besök. Foto: Jacques Pepion.

  Sov som en äkta Bridgerton

  Sedan Netflix-serien Bridgerton lanserades i december 2020 har Googlesökningarna efter "Bridgerton house" exploderat. Serien utspelar sig i brittisk överklassmiljö på 1810-talet och flest inspelningsplatser hittar du i staden Bath. En gammal kurort med vacker gregoriansk arkitektur och spabad i all oändlighet.

  I serien skymtar bland annat fasaden till The Royal Crescent Hotel & Spa – ett femstjärnigt hotell byggt 1767-1775 med både spabad och en champagnelounge. Vill du ha ett billigare alternativ men med lika mycket brittisk 1700-tals stämning så finns även boendena Kennard och Windsor.

  Familjen Bridgerton. Foto: Liam Daniel/Netflix.

  Kurorten Bath med sina gregorianska byggnader. Foto: Visit Bath.

  The Royal Crescent Hotel & Spa. Foto: Bath BID.

  Nordisk bubblare: På Lofoten i den norska serien Twin

  Den norska thrillerserien Twin hade visserligen norsk premiär redan i oktober 2019 och är inte en Netflix-produktion men känns värd att nämna ändå. Serien, vars två huvudkaraktärer spelas av Game of Thrones-skådespelaren Kristofer Hivju, utspelar sig i vackra Lofoten på en liten ö som heter Sakrisøy.

  På ön kan du checka in i nyrenoverade fiskestugor precis intill havet och uppleva inspelningsplatsen på nära håll. Möjlighet till de flesta utomhusaktiviteter finns, från kajak till dykning. Vilken serie du ska kolla på kvällen slipper du fundera över.

  Ur den norska tv-serien Twin. Foto: Eirik Evjen / Nordisk film production / NRK.

  Ön Sakrisøy där Twin spelats in. Foto: Gettyimages / Mekdet.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!