Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Dags att fira St Patrick’s day

Den 17 mars välkomnas med säckpipefanfarer över hela världen. Floder färgas gröna och runt om går parader enligt irländska traditioner. Det är St Patrick's day.

Text: Redaktionen • 2011-03-16 Uppdaterad 2011-03-16

Den 17 mars välkomnas med säckpipefanfarer över hela världen. Floder färgas gröna och runt om går parader enligt irländska traditioner. Det är St Patrick’s day.

Firandet är som störst på Irland, i Storbritannien och i USA, men uppmärksamheten kring St Patrick’s day är stor även i Europa. Våra danska grannar hyllar exempelvis med en grön parad i Köpenhamn och olika irländska events dagen till ära, men Sveriges irländare är inte sämre.

Lördagen den 19 mars går en grön Stockholmsparad, med tv-profilen Pelle Blohm i spetsen, från Humlegården till Gamla Stan. Philip O’Connor är viceordförande för Svensk-Irländska Föreningen, som varje år annordnar paraden tillsammans med Irlands ambassad.

– Vi förväntar oss flera hundra deltagare, båda de som kommer ursprungligen från Irland och en hel del av de många irlandsvänner som finns bland svenska folket, säger Philip O’Connor.

Årets tema är “Think Irish” och paraden startar kl 13 på lördag för den som vill fira med säckpipa som ljudförstärkare. På torsdagen utlovas dansande, sjungande irländare som krydda i morgonrusningen på Centralstationen i Stockholm.

– Irländarna är högutbildade, kreativa och hårt arbetande – dessutom är vi öppna och vänliga och naturen är fantastisk. Oavsett om det är en golf- och whiskyresa eller en hi-tech mjukvara du är ute efter så bör du ‘Think Irish, säger Philip.

Ceremonierna är ursprungligen en hyllning till minnet av Irlands skyddshelgon St Patrick. Typiska irländska specialiteter som Irish Stew och Bacon and Cabbage ställs på middagsborden och den gröna färgen på partykläder är ett måste för den som vill fira med stil.

Irländsk öl, musik, dans och mat förgyller stämningen på irländska pubar i hela landet den 17 mars. Oavsett om du tänker fira dagen i Irland eller bland irländare någon annanstans kan det vara bra att veta hur du önskar glad St Patrick’s Day. På Gaeliska säger du “Beannacht na feile Padraig ort”.

Text: Malin Rothenborg
Foto: Dean Battaglia


Text: Redaktionen • 2011-03-16
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top