• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Banta och flyg billigare

  Ställ dig på vågen och betala. Samoa Air är det första flygbolag som börjat ta betalt per kilo, inte per sittplats.

  Banta och flyg billigare

  Det kontroversiella betalsystemet infördes av Samoa Air, baserat i Polynesiska övärlden, redan i november 2012 då de började väga passagerarna på inrikesflygningarna. Nu börjar de använda samma system för de internationella linjerna. Både människa och bagage vägs innan flygresan, kilona läggs ihop och beräknas tillsammans med reslängden. Metoden sägs speciellt gynna barnfamiljer.

  – De som blivit mest positivt överraskade är familjer, eftersom vi inte tar betalt per sittplats utan väger barnen, berättar flygbolagets VD Chris Langton för den australieniska radiostationen ABC News.

  Samoa Air använder sig av små flygplan och betalsystemet infördes av både säkerhetsskäl och kostandsskäl.

  – Ju mindre ett flygplan är, desto mindre kan vikten mellan passagerarna få variera. Flygbolag använder en estimerad vikt per passagerare för säkerhetsöverväganden. Generellt är det 82 kilo på sommaren och 84 kilo på vintern, detta gäller även för barn. Kvinnor och barns lägre vikt ska kompensera för de passagerare som väger mer, säger Chris Langton.

  Samoa är ett av de länder i världen som har högst andel fetma bland befolkningen. Enligt en sammanställning från WHO är cirka 80 procent överviktiga. Chris Langton menar att flygbolagets satsning ska hjälpa till att skapa en medvetenhet kring vikt.

  – Människor är generellt större, bredare och längre än vad de var för 50 år sedan. Det här är ett område som flygindustrin kommer att kolla mer på, berättar han.

  Samoa Airs priser börjar på cirka 3 kr per kg för de kortaste inrikesresorna och ökar sedan i takt med resans längd. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!