• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bästa pizzan hittar du långt bort

  Världens bästa pizza serveras varken i Rom, Neapel eller Milano, utan på pizzerian 400 Gradi på Lygon Street i – Melbourne, Australien.

  Bästa pizzan hittar du långt bort

  600 deltagare från 35 länder deltog i årets pizza-vm som nyligen hölls i Parma i Italien. Världens bäste pizzabagare, som nu kan titulera sig "Mr Pizza" bor i Melbourne, Australien. Han heter Johnny Di Francesco, är 36 år och bakar dag ut och dag in pizzor på pizzahaket 400 Gradi i Melbournestadsdelen Brunswick.

  Pizzan han vann med var den enklast möjliga, en Margherita, det vill säga en pizza med enbart tomat, olivolja, oregano och ost.

  För att behålla lugnet under tävlingen föreställde sig Johnny i Francesco – vars föräldrar utvandrade till Australien från Neapel på 1950-talet – att han befann sig på sin krog i Melbourne och bakade pizza åt någon matgäst. Men de som skulle sätta tänderna i hans Margherita den här gången var en kräsen jury med expertkunskaper på allt vad pizza heter.

  Pizzorna i tävlingen får mäta maximalt 35 centimeter i diameter och pizzakanten ska vara maximalt 2 centimeter hög. Pizzabagarna får dessutom bara använda ett visst antal ingredienser, däribland ost, tomater, basilika och olivolja.

  – Folk tror att Margherita är en enkel pizza att baka, men den är svår att göra. Man kan inte gömma sig bakom kryddor. En del Margheritor dryper av ost, säger Johnny Di Francesco.
   
  Johnny är en shyst kille. Sedan hans Margherita blivit utsedd till världens bästa pizza har inte höjt priset på den. Den kostar som den alltid gjort. 17 australiska dollar och 50 cent, motsvarande 110 kronor.
   

  Ät pizza i Melbourne

  Världens bästa Margherita serveras på 400 Gradi.
   
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!