• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 33 måsten i Tokyo

  Från det uppenbara till det otänkbara. Tokyo har allt. Emelie Fågelstedt bodde länge mitt i trettiofemmiljonersstaden, och har sållat fram det bästa av det bästa i en maxad guide.

  33 måsten i Tokyo
  Tokyo är trend och tradition i en unik mix. En stad fylld med allt från tempel, sushi och sumobrottare till neonljus, manga och robotar.

  Text: Emelie Fågelstedt. Foto: Emelie Fågelstedt, Thinkstock. 

  STADSDELAR

  1. Shibuya

  Butiker och nöjen i mängder

  Shibuya kallas ofta för Tokyos underhållnings- och shoppingcentrum. Promenera över Crossing med alla dess blinkade neon- och reklamskyltar, Tokyos motsvarighet till Times Square, förevigat i Sofia Coppolas film Lost in Translation. Vid Hachiko Exit hittar du en staty som föreställer den trofasta hunden Hachiko, som har blivit en symbol för området. Här hittar du även gigantiska shoppingcenter och jättebutiker tillhörande H&M, Zara och japanska UNIQLO och MUJI. Det finns även flera spelhus fyllda med arkadspel och fotoautomater där du kan föreviga dig själv som mangafigur, kanske iklädd en Sailor Moonoutfit. Ett stort antal barer, restauranger och fik finns utspridda mellan jättebutikerna.

  Shibuya Crossing är världens kanske kändaste övergångsställe. En mötesplats som aldrig sover.

  Shibuya Crossing är världens kanske kändaste övergångsställe. En mötesplats som aldrig sover.

  2. Akihabara

  Elektroniktätt mangacentrum

  Akihabara var först känt som centrum för elektronik i Tokyo. Nuförtiden blandas de senaste prylarna och de små elektronikstånden med Japans otakukultur – fanatiska fans av populärkultur och manga. Här kan du fika på nördiga Gundam Café, läsa manga i en av alla animebutiker eller se J-pop gruppen AKB48 uppträda varje kväll på scenen med samma namn. I jättevaruhuset Yodobashi Camera hittar du all elektronik du kan drömma om, och i lågprisvaruhuset Don Quijote hittar du allt du inte visste att du behövde – från blinkande pinnar i regnbågens alla färger, till maskeradkläder och polaroidkameror. Passera även nyöppnade Chabara
  under tågspåren om du vill köpa hem ätbara specialiteter från norra Japan.

  I Akihabara kan manga-älskare gå loss!

  I Akihabara kan manga-älskare gå loss!

  3. Harajuku

  Alla trenders ursprung

  I Harajuku hittar du de unga, hippa Tokyoborna. Det sägs att alla världens trender härstammar
  härifrån. Promener nerför Takeshita Dori och förstummas av virrvarret av människor, kläder och prylar. Här är det stor chans att du ser en av Tokyos cosplayers (personer utklädda till animerade figurer) eller gothic lolitas. Ät crêpes eller stå och köa för trendiga popcorn i två timmar. Bege dig sedan till Harajuku Street och Cat Street där du hittar riktigt bra secondhandbutiker och lokala designers. Sätt dig ner på en mur, köp en förpackning takoyaki, friterade bläckfiskbollar, från ett av gatustånden, och titta på människorna. Bara ett stenkast bort ligger superexklusiva Omotesando Dori som ofta liknas vid Tokyos Champs Élysées, där ståtligt utsmyckade Dior-, Chanel- och Ralph Lauren-butiker ligger sida vid sida.

  I Harajuku, Tokyos trendigaste ungdoms­­kvarter, flockas manga­­­fantaster som är pyntade från topp till tå.

  I Harajuku, Tokyos trendigaste ungdoms­­kvarter, flockas manga­­­fantaster som är pyntade från topp till tå.

  4. Shinjuku

  Neonljus och barnförbjudet

  Mest neonljus, barnförbjuden underhållning och skyskrapor hittar du i Shinjuku. Shinjuku Station är dessutom världens mest trafikerade tågstation, och passeras av över 3,5 miljoner människor varje dag. Om dagarna är Shinjuku ett fantastiskt shoppingområde med flera stora shoppingcentrum som Lumine, Takashimaya Times Square och Odakyu, fyllda med inhemska och internationella varumärken. Besök även lyxiga Isetan som öppnade under tidigt 1900-tal och kan liknas vid Tokyos NK. Labi och BIC Camera har elektronik i mängder. Promenera runt i Tokyos vackraste japanska trädgård i parken Shinjuku Gyoen. Kabukicho är Tokyos red light district och ligger vid East Exit. Bege dig hit när solen har gått ner för att uppleva underliga nattklubbar och barer i massor, både oskyldiga och mer extrema.

  5. Ginza

  Lyxshopping i kvadrat

  Till Ginza kommer du för att shoppa loss bland internationella lyxmärken och boutiquer. Här finns flera flaggskeppsbutiker, såväl som stora varuhus med designerkläder. Området är även fullt av bra restauranger och snygga cocktailbarer. Varför inte sippa på en Tokyo Ice Tea på taket av Bulgari Ginza Tower med utsikt över Tokyo Tower, Tokyos kopia av Eiffeltornet? På helger är huvudshoppinggatan Chuo Dori avstängd för biltrafik och kreditkorten går heta. I Ginza hittar du även teatern Kabukiza, Tokyos huvudscen för den traditionella dramaformen kabuki. Biljetter finns att köpa vid ingången.

  BOENDE

  6. Lyxhotell

  Skybarer och femstjärnigt

  Park Hyatt i Shinjuku med dess ikoniska skybar på 52:a våningen där Lost in Translation spelades in är melankoliskt och vackert. Eller välj en asiatisk pärla och boka in dig på Mandarin Oriental och njut i överdriven lyx nära Tokyo Station. Cerulean Tower i Shibuya ligger precis intill shoppingdistrikten, och vid klart väder bjuder hotellet på en vacker vy över Japans högsta berg Fuji. Peninsula är ett femstjärnigt hotell med vackert läge intill kejsarpalatset och shoppingdistrikten i Ginza. På högsta våningen finns dessutom
  en imponerande champagnebar.
  tokyo.park.hyatt.com, mandarinoriental.com/tokyo, ceruleantower-hotel.com/en,tokyo.peninsula.com/en

  Lyxiga Mandarin Oriental bjuder på nytänkande drinkar, Michelinstjärnkrogar och en magisk utsikt över staden.

  Lyxiga Mandarin Oriental bjuder på nytänkande drinkar, Michelinstjärnkrogar och en magisk utsikt över staden.

  7. Love Hotels

  Extra allt för kärlekspar

  Japanerna bor trångt, och många bor hemma länge. Det är svårt att ha ett privatliv som kärlekslysten tonåring, vilket är en av anledningarna till att Love Hotels, med skrikiga neonskyltar och catchiga namn, finns att hitta runtom i staden. Du betalar för rest (3 timmar) eller stay (övernattning) och väljer hotellrum genom att peka på bilder på tv-skärmar i receptionen. Flest hotell hittar du i centrum runt Shinjuku och Shibuya, men även Ueno och Ikebukuru har ett stort utbud. Flera har teman som Hello Kitty, Medelhavet eller varför inte sova i en kopia av en tunnelbanevagn? Två att rekommendera är Beat Wave i Shibuya och superlyxiga Bali An med resort-tema som har två hotell i Shinjuku. Pris från 300 kr till 1 000 kr per natt (eller från 150 kr för tre timmar). 
  Hitta hit: Love Hotel Hill i Dogenzaka, Shibuya, och Kabukicho i Shinjuku

  8. Kapselhotell

  En koja med inbyggd tv

  Kapselhotellen där japanska affärsmän övernattar efter att ha missat sista tåget hem vid midnatt är välkända. Här övernattar du för ca 200 kr per natt. Lokalerna har separata avdelningar för män och kvinnor. Du får ett skåp att låsa in dina tillhörigheter i och får sedan en egen "kapsel" att sova i – oftast innehållande en mini tv-skärm med japanska tv-kanaler och ett pay-per-viewutbud. Kan vara kul att testa en natt, förutsatt att grannarna inte snarkar för mycket. Oftast är det bara ett litet skynke som fungerar som dörr för varje kapsel. Roligare än ett hostel, men det kan tyvärr vara svårt att hitta hotell som är öppna för kvinnor. Capsule Hotel Shinjuku 510 och Shinjuku Kuyakushomae Capsule Hotel har dock rum för både män och kvinnor. capsule510.jp/capsule510capsuleinn.com/shinjuku/en

  8. Gör som de japanska affärs­- männen och checka in på ett kapselhotell. Komplett med tv och pyjamas, från 180 kr/natt.

  Gör som de japanska affärsmännen och checka in
  på ett kapselhotell. Komplett med tv och pyjamas, från 180 kr/natt.

  9. Ryokan

  Bo på traditionellt japanskt gästgiveri

  För en riktig japansk upplevelse rekommenderas att spendera minst en natt på ett ryokan – ett traditionellt japanskt gästhus.Här är rummen inredda med tatamimattor (traditionella japanska stråmattor) och sängen, futonen, är en madrass som bäddas ut på golvet av personalen precis innan du ska sova. Ofta serveras både middag och frukost på hotellrummet – dit japanskor kommer och dukar upp och serverar en traditionell måltid bestående av ett 30-tal olika smårätter. Många ryokan har även onsen, japanska varma bad. Skicka en förfrågan till sajten japanese guesthouses.com så hjälper de dig med förslag baserat på dina önskemål. Kimi Ryokan i Ikebukuro specialiserar sig på utländskagäster.
  japaneseguesthouses.comkimiryokan.jp

  Missa inte: Kyoto - två dygn enligt japansk tradition

  10. Budgetthotell

  Sov som en affärsman

  Runtom i Tokyo finns flera bra affärshotell som ofta erbjuder billiga rum. I Asakusa och Akihabara kan du hitta rum från 400 kr natten, om du kan tänka dig att bo på liten yta (räkna med runt 10 kvadratmeter
  för ett dubbelrum). Spana in APA Hotel, Toyoko Inn och Fresa Inn som alla har billiga hotell och utbud i de flesta stadsdelarna. apahotel.com/en, toyoko-inn.com/eng, fresa-inn.jp/eng

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!