Frida-i-Buenos-Aires

Guide till Buenos Aires

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Om du missade min guide till Buenos Aires som publicerades i Vagabonds Sydamerikaspecial i november 2014, så hittar du den nu även online här: Expertens tips till Buenos Aires

Här tipsar jag om några av mina favoritställen i staden, så skynda och läs om du är på väg hit.

BA I 203.JPG
Den gamla saluhallen är en av mina favoriter i tangostadsdelen San Telmo.

2016-02-15 18:55 1 kommentar
Kategori: Allmän information, Argentina, Buenos Aires, Caféer, Fotboll, Konst, Kultur, Restauranger

Obelisken utan topp

2015-09-29 23:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Konst, Kultur

Just nu förvånas Buenos Airesbor och turister över att Obelisken - El Obelisco - saknar sin topp. Den 67,5 höga pelaren, stadens främsta symbol, ser helt enkelt ut som om någon har huggit av den översta biten. "Obelisken utan topp" blev snabbt en snackis och bilder av den spreds som en löpeld via twitter och instagram. "Vad har hänt med obelisken?" frågade folk sig och föreslog mer eller mindre osannolika teorier: allt från att toppen hade blivit bortrövad av rymdvarelser till att någon korrupt politiker skulle ha stulit den.

obelisken utan topp.jpg
Helt plötsligt saknades den översta biten på Obelisken, skumt...

Mysteriet uppdagades några timmar senare när ett foto som tagits med en drönare ur fågelperspektiv började spridas i sociala medier. Det visade sig att den översta delen inte är borttagen, utan har täckts av paneler med spegelglas som skapar en optisk illusion. Samtidigt kan en kopia av Obeliskens topp i naturlig storlek beskådas vid ingången till Malba, Buenos Aires Museum för Latinamerikansk konst. Interventionen utgör en del av konstprojektet "Symbolens demokratisering" och har genomförts av den argentinska konstnären Leandro Erilich.

obeliskenovan.jpg
En bild tagen med en drönare visar att toppen är kvar, fast dold bakom paneler med speglar. Foto: Twitter @nopasanaza
obeliskenstopp.jpg
Obeliskens översta del kan beskådas utanför Malba. Foto: Anouk Tessereau / Twitter @sergioucedo2

Obelisken uppfördes 1936 till stadens 400-årsjubileum och förvandlades snabbt till en symbol för Buenos Aires. Den ligger på Plaza de la República, i korsningen av Avenida 9 de julio och Avenida Corrientes.

Malba hittar du på Avenida Presidente Figueroa Alcorta 3415.

o2.jpg
Så här ser Obelisken ut i vanliga fall. Bilden är tagen från Avenida Corrientes.

Uppdatering, 7 oktober 2015:

Nu har Obelisken fått sisn topp tillbaka, men du kan besöka kopian av den utanför Malba fram till mars nästa år. Från dess inre kan man njuta av olika vyer över Buenos Aires.

malba.jpg
Så här gick det till när Obelisken fick tillbaka sin översta del. Foto: Malba -Fundación Costantini

2015-09-29 23:21 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Konst, Kultur

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206