Norge i ett nötskal

Att våga sig ut

2014-02-05 14:04 1 kommentar

Det sägs att folk som flyttar utomlands har ett större behov av äventyr än andra. Kanske har vi inte lyckats skapa oss en tillräckligt äventyrlig vardag hemma. Hursomhelst är det ett effektivt sätt att göra livet oberäkneligt och mindre oväntat.

För allt utanför dörren i Peking är allt ett äventyr. Varje litet ärende kommer att bli antingen en fruktansvärd erfarenhet (som när bankomaten slukar ditt bankkort, du ringer tiotals telefonsamtal till banken, åker till andra änden av stan till den filial du öppnade kontot, får reda på att det enda du kan göra är att vänta i två-tre veckor innan du får tillbaka ditt kort och kan ta ut pengar igen och måste ringa dina vänner för att låna pengar under dessa veckor), eller fantastiskt upplyftande när du träffar så genuint glada kineser som är intresserade av att lära känna dig.

Igår gick jag för att göra en nyckel-kopia. Kvinnan börjar raskt med kopian och hennes dotter sätter sig och stirrar på mig.
"Vilken bra kinesiska du talar!"
"Äsch."
"Och vacker! Och så smal!"
Jag har på fem lager kläder. Det är omöjligt att se min kroppsform.
"Detsamma i så fall!"
Dottern stirrar ner i golvet.
"Mina armar är för tjocka."

Mindre trevligt var besöket för några dagar sedan på kosmetik-kedjan Watsons.
"Kan vi hjälpa dig med något?"
"Jag letar efter hårspännen."
Kvinnan visar vägen och kommer tillbaka tre minuter senare.
"Ett tips, nästa gång borde du använda vår hudprodukt - för de svarta prickarna på näsan, menar jag."
Jag är på väg till ett viktigt möte med en kund jag aldrig träffat förut och redan nervös.
"Näsan?"
"Ja, du använder den så du slipper dem."
"Tack för tipset", mumlar jag och går runt hörnet till första bästa spegel, halvt panikslagen att jag antingen lyckats få kol-streck i ansiktet eller har pormaskar stora som bollar på näsan. Ingenting. Jag ser faktiskt - bra ut, enligt mitt eget tycke, vilket brukar vara relativt självkritiskt. Nåväl. Alla har väl inte samma smak.

Ett senare besök på ett annat Watsons:
"Ursäkta, jag letar efter ögon-"
"Aaaah, en concealer för att täcka dina mörka ringar!"
"Va? NEJ. Jag letar efter en ögonkräm."
"Du vill alltså inte täcka dina mörka ringar?"
"Nej."
Hon visar mig krämen och när jag är på väg att gå efter tio minuter dyker hon upp efter att ha väntat och sneglat bakom en annan hylla.
"Vi har ett specialerbjudande på concealern - är du säker på att du inte vill köpa den? 2 för 1!"
"Jag är säker. Tack."
"Vi har andra märken också!"
"Hej då."

2014-02-05 14:04 1 kommentar

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206