Sydamerikabloggen

Machu Picchu

2013-07-23 13:50 1 kommentar
Kategori: Peru

Det är häftigt. Trots grönare gräs än du trodde var möjligt. Polerade stenar. Ansade gångar. Köer och kameror. Även fast det är som ett annat tivolifält så är det häftigt. För att toppa listan över världens hetaste turistattraktioner krävs det ju något som får dig att tappa andan. Och det gör du. Om inte annat efter klättring uppför Wayna Picchu. Berget bakom Machu Picchu som du ser på alla klassiska bilder.

Jag och min nyfunna vän i Cuzco hade inte bokat någon Inka Trail. Det där med planering är inte min starka sida. Hon sa att det fanns en annan väg med lokala minibussar. Utan timmars vandring över stenar och uppför berg. Men tåget till Aguas Calientes vid Machu Picchus fot måste förbokas.

Den första etappen klarade vi av på en dag. Buss till Pisca. Sen Urubamba och sen Ollantaytambo där vi sov en natt, granne med en flod. I Ollantaytambo finns också ruiner från inkatiden. Byn är dessutom den äldsta fortfarande befolkade byn, till skillnad från den kända storasystern. Det var turister där också. Men inte lika ansade gräsmattor. Och känslan av turistattraktion och tivolihets var inte lika stor där. Och vi åt middag vid dess fot i lugn och ro till överkomliga priser. Pratade om livet och somnade till ljudet av floden bredvid.

Morgonen efter hoppade vi på tåget till Aguas Calientes. De varma källorna i Aguas Calientes är inget att rekommendera om du inte gillar pissljumma badkar och trängsel.

Gå och lägg dig tidigt så du orkar gå upp vid 4-tiden. Kanske inte värt att gå i mörker upp till ingången när det finns buss men det är upp till dig och dina tapperhetsideal. Men det är värt att stå och köa någon timme innan portarna öppnas och sedan kuta genom ruinerna för att få din biljett till Wayna Picchu. Det är bara de nåt 400 första som kan bestiga berget varje dag, med risk för överbelastning på de trånga, branta stigarna.

Gå någon guidad tur. Det är intressant. Häng runt. Fota. Ät din matsäck. Och vid din tilldelade tidpunkt. Börja klättra uppför berget. Ha bekväma skor. Vatten. Ge dig fan på att du pallar för det gör du. Du kommer tacka dig själv och känna dig som drottning elle kung över världen. Vad du vill för utsikten och känslan av att stå på bergstoppen och blicka ut över världen är helt oslagbar. Machu Picchu blev plötsligt så pyttigt och litet där nere under dina fötter. Och du kommer skapa minnen av vyer svårslagna i denna värld.

Imagenjulia3 082.jpg
Ollantaytambo. Den enda staden från Inka-tiden i Peru som fortfarande är bebodd
Imagenjulia3 086.jpg
Ruiner
Imagenjulia3 090.jpg
Tåg till Aguas Calientes
Imagenjulia3 093.jpg
Ju tidigare du kommer, desto kortare kö
Imagenjulia3 097.jpg
Morgondimman lättar
Imagenjulia3 101.jpg
Imagenjulia3 103.jpg
På toppen av Wayna Picchu...
Imagenjulia3 113.jpg
... kan du se nästan hela världen

2013-07-23 13:50 1 kommentar
Kategori: Peru

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206