Weekendbloggen

Checklistan inför bilsemestern..

2013-05-09 10:01 2 kommentarer

Global-Nyheter-2012-07-30-130-000-mil.jpg
Foto: Teknikens värld

Nu är vår bilsemester ner till Italien endast en månad bort och vi försöker få till alla förberedelser och undvika så många otrevliga överraskningar som möjligt.. här kommer en liten checklista vi har knåpat ihop inför vår bilsemester, kanske hjälper den även dig? =)

1. Kolla trafikregler, vi kommer att bila igenom flera olika länder i vilka trafikreglerna kan skilja märkbart. Att kolla upp vad som gäller är därför en väldigt bra idé. Här finns en fantastisk guide till Europas länder.

2. Kolla upp vad din föräkring täcker när du kör i utlandet, beställ hem ett försäkringsbevis om du inte redan har ett aktuellt liggande, kanske behöver du komplettera din försäkring ytterligare.

3. Boka färjebiljetter. Vi kommer att åka Helsingborg-Helsingör, vilket ska vara den snabbaste rutten. När du bokar färjan över till Danmark för en dryg tusenlapp ingår även färjeförbindelsen Rödby-Puttgarden.

4. Boka hotell, eller kolla upp vandrarhem längs vägen. Eller varför inte campa dig genom Europa. Här finns en interaktiv guide till campingplatser i Europa.

5. Glöm inte GPS OCH kartbok! I många länder, som exempelvis Grekland är inte GPS kartorna tillräckligt uppdaterade och du kan bli satt på villovägar.

GLÖM INTE:
- Bilens registreringsbevis
- Körkort
- Försäkringsbevis
- Internationell skadeanmälan

OBS:
- I Tyskland behöver du i vissa städer ett så kallat miljömärke en förteckning av vart du behöver märket hittar du här.

- I Italien finns det i vissa städer så kallade förbjudna zoner där bilkörning inte är tillåtet. Se till att kolla upp vart det gäller och om du har bokat hotell och har bil med dig, att du kan ordna med parkering.

- Vissa länder har krav på reflexväst i bilen, andra på brandsläckare. Här kan du se vad som gäller för just de länder du kommer att köra igenom.

För fler bra tips rekommenderar jag Motormännens hemsida när du ska bila utomlands, dessvärre behöver du vara medlem för att få info om vissa länder men det kan vara en investering i sig som bilägare.

Efter att jag postat artikeln och delat den på twitter fick jag fer bra tips som man bör tänka på när man bilar i Europa, här kommer två av @Viktoriasvarld:

- I vissa länder måste du betala en särskild vägskatt och fästa en dekal i framrutan som visar att du har betalat, annars kan du vänta dig höga böter vid en kontroll. Jag har ännu inte hittat någon allmängiltig info om det men Viktoria tipsar om att stanna på närmsta bensinmack efter att gränsen är passerad och höra sig för.

- Fartkamerorna på vägarna i Europa är inte fejk, de fungerar väldigt bra och då det kanske tar några månader för landet att spåra upp vart just du befinner dig så kan kanske du tror att du sluppit undan. Men har du fastnat på en fartkamera kan du förvänta dig en utländsk böter hemskickad i brevlådan med några månaders fördröjning. Så håll farten!

2013-05-09 10:01 2 kommentarer

Sofia Sofroniadou

Sofia är journalist och mediaproducent och har arbetat på flera av Sveriges stora mediehus. På Vagabond.se driver Sofia Weekendbloggen där hon tipsar om sina favoriter på hemmaplan och runt om i världen och i resemagasinet Vagabond dyker hon upp som frilansskribent. Själv beskriver hon sig som en rastlös och ojordad tänkare och bjuder gärna sin omgivning på ett gott skratt!

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206