Annons
Annons

Hur reser man billigare? Foto: Getty images.

Krönika

Krönika: Res smart – spara cash!

Hur reser man billigt trots höjda priser? Och går det att resa billigt med barn? Vår krönikör Per J Andersson delar sina tankar – och tips!

Text: Per J Andersson • 2022-08-07 Uppdaterad 2022-08-08

Oroliga tider, dyra tider. Det upprepas gång på gång att allt blivit så mycket dyrare sedan pan­demin tagit slut och Ukrainakriget tagit vid. Det är sant. Gäller ju det mesta från mat till bensin. Men det gäller konstigt nog inte flygresor.

Hur kan det komma sig när bränslepriserna skju­tit i höjden? Jo, eftersom färre reser har låga priser blivit ett sätt att locka oss tillbaka ombord.

Travelmarket, som sedan 2009 jämfört priserna på flygresor från Sverige till populära destinationer utomlands, konstaterade i maj att det inte sedan de började mäta har varit så billigt att flyga som nu.

Men att yvas över billiga flygbiljetter, hur miljö­omedvetet är inte det? Sådan tur för oss tågnördar att det under våren varit halva priset på Inter­railkort, att Deutsche Bahn säljer ett nationellt tågluffarkort som gäller en hel månad för bara nio euro och att SJ:s nya dagliga nattåg Stockholm–Hamburg börjar rulla i september.

På det tåget kostar, för den som bokar tidigt, en enkel resa i liggvagnskupé drygt fyrahundra kronor och i sittplatskupé typ hälften. Till priset av några glas vin på krogen här hemma kan jag alltså resa direkt och dessutom miljövänligt de hundra milen från den svenska huvudstaden ända till Hamburg. Gissa om jag bokade? I september bär det av söderut.

Krönikören köpte plats i liggvagnskupé Stockholm-Hamburg för drygt fyrahundra kronor. Foto: Getty images.

Om jag väljer att köpa Interrailkort så följer barnen med gratis ut i Europa (innan de fyller tolv). Noll kronor per barn för obegränsat resande i 33 länder. Försök matcha det priset!

Men att äta ute och bo på hotell kan ju ruinera vem som helst, invänder du. Sant! Men om du tän­ker efter hur marknadsekonomin funkar så inser du snabbare än du hinner säga ”boka” att priset sjunker som en sten om du inte bara reser i lågsäsong, utan också struntar i populära metropoler och hajpade turistorter.

Det blev jag ännu en gång varse i mars i år när jag var i den grekiska kuststaden Kavala, alltså på en otrendig (men väldigt vacker) plats och under lågsäsong.

Där kostade hotellen med havsutsikt mindre än svenska vandrarhem. Och där åt vi överdådiga fest­måltider på restaurang med ett oändligt antal rätter och många karaffer lokalt vin.

När vi fick notan insåg vi att det vi betalade för en grekisk helkvällsfestmåltid på sin höjd hade räckt till en liten pizzaslice i en servett och ett glas vatten i pappmugg – om vi hade befunnit oss i Paris, Ve­nedig eller Stockholm.

Jamen alla stackars barnfamiljer då, de som är hänvisade till skolloven? Lugn, jag har också skol­barn och reser därför med dem direkt efter avslut­ningen i juni – en och en halv månad innan resten av Europa börjar trängas i gränder och på stränder.

I mitten av juli byter tavernorna på de populära resmålen i Grekland ut menyerna. Vad hittar man då i högsäsongsmenyerna? Tja, exakt samma rätter som under lågsäsong, men priserna har ökat med femtio procent. Minst!

Att resa under lågsäsong och bortom allfar­vägarna vinner många på. Och ni som jobbar inom vården och omsorgen – ni är drygt en miljon – och inte tar ledigt när alla andra gör det, får därtill nöjet att höra era arbetsgivare jubla medan ni bokar nästa lågsäsongssemester.


Text: Per J Andersson • 2022-08-07
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen