Annons
Annons

Flygplatsen Arlanda har var inte redo för det ökade trycket på resor. Foto: GettyImages

Restips

Så kortar du kötiden till flyget!

Aldrig tidigare har de rigorösa kontrollerna av flygresenärer känts så absurda som nu när köerna ringlar sig genom hela terminalbyggnaden och ut på parkeringen. Men det finns några knep för att minimera effekterna av problemet.

Text: Per J Andersson • 2022-06-02 Uppdaterad 2022-06-11

Sedan 2001 har vi fått acceptera att betraktas som potentiella terrorister ända tills motsatsen bevisats. De flesta har kanske svalt sin förtret och tänkt att det ändå är för allas bästa. Vi vill ju inte få ombord bomb- pistol- och knivmän. Men varför just flygresenärer ska granskas så mycket noggrannare än tåg-, och färje-, bussresenärer känns alltmer ologiskt.

Under pandemin – när det internationella resandet minskade med uppåt 90 procent, alltså praktiskt taget upphörde – gjorde sig världens flygplatser sig av med personal såväl vid incheckningsdiskarna som i säkerhetskontrollerna. Återrekryteringen går långsamt. I Sverige tar också Säpo extra tid på sig för att godkänna nyanställda. Säkerhetskontrollerna kommer med andra ord inte vara normalt bemannade förrän sommarsemestrarna är över för i år, alltså framåt hösten.

Samma timslånga köer har senaste veckorna uppstått på såväl Arlanda och Landvetter som på flygplatserna i Köpenhamn, Bryssel, Amsterdam, London, Dublin, Palma de Mallorca, Lissabon och andra europeiska städer.

Dessa rigorösa säkerhetskontroller känns absurda även i vanliga fall. Nu när köerna är längre än sovjetiska brödköer känns de som ett utslag av paranoia. Som om de rigorösa kontrollerna handlar mer om att dämpa vår ångest inför att elfte september ska upprepas, än om rationell riskbedömning. Alltså: är kontrollen av de över en miljard som varje år flyger nånstans i världen motiverad med tanke på hotbilden?

Knyter näven i fickan och känner pulsen slå allt fortare. Snart går planet och det är flera hundra före dig i kön till säkerhetskontrollen. Foto: Getty Images

Men nu är det som det är och det finns ändå några enkla knep för att slippa de allra längsta köerna.

5 tips för att slippa långa köer

• Flyg andra tider! Om du ännu inte bokat din flygbiljett, se då till att boka ett flyg som inte avgår tidig morgon eller på helger. Satsa på flygavgångar på vardagseftermiddagar eller ännu hellre kvällar. Då går betydligt färre flyg i Europa – därmed är köerna kortare.

• Minska antalet köer du måste stå i! Se till att du inte också behöva stå i kö till incheckningsdisken, bagdropdisken eller incheckningsautomaten. Det gör du genom att resa med enbart kabinbagage, checka in med mobilen ett dygn före avresa och få boardingkortet med QR-kod direkt i mobilen. Då slipper du åtminstone incheckningskön och kan det gå direkt till säkerhetskontrollkön.

• Köp till så kallat fast track! Mot ett tillägg på några hundralappar kan du när du bokar biljetten köpa fast track och får gå i snabbkön. Där kan du också gå om du flyger i affärs- eller förstaklass. Men rapporter från Arlanda senaste veckan har handlat om att fasttrackkontrollen varit stängd på grund av personalbrist. Så där har de som betalat extra stått med lång näsa – och tvingats ställa sig i den vanliga långa kön. Tuff skit!

• Res med barn! Och välj då kids track till säkerhetskontrollen. Där är köerna kortare. Om inte kids track stängt på grund av personalbrist.

Det bästa tipset har jag sparat till sist:

• Flyg inte, ta istället tåget. Tågresenärer med is i magen komma till stationen en minut före avgång, istället för tre timmar som numera rekommenderas för flygresenärer. Och, jo, du kan komma utomlands utan byte. Det finns numera ett nattåg (Snälltågets Berlintåg) från Stockholm med stopp i bland annat Norrköping, Linköping, Nässjö, Hässleholm, Lund och Malmö som tar dig direkt till Tyskland. Och från och med första september finns det ytterligare ett direkttåg (SJ Euronight) till Tyskland. Och jag lovar, ingen på järnvägsstationen ser dig som en potentiell terrorist.

Se också artikelförfattarnas tips på SVT Play.


Text: Per J Andersson • 2022-06-02
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top