Ett tåg som åker längst italienska kusten

Läsarresa: tågsafari genom Italien

Följ med Vagabond på en vacker och avkopplande rundresa med tåg i Italien. Resan vänder sig till dig som på ett bekvämt sätt vill bekanta dig med några av norra Italiens främsta resmål. Sensommarsköna dagar i trevligt sällskap varvat med besök i Romeos och Julias stad Verona, minirepubliken San Marino och modets huvudstad Milano.

Även tågresan till och från Italien är en del av reseupplevelsen och går genom en kedja av spännande städer, längs en naturskön resväg genom Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz. Under tiden som du reser har du tid att samtala med dina medresenärer, läsa en god bok eller bara luta dig tillbaka och njuta av landskapen som passerar.

Datum: 20 sept 2022 till 30 sept 2022.

Program

Dag 1 (20/9)

I resans pris ingår anslutning med tåg till Köpenhamn (ange önskad avreseort när du bokar resan). Tågbyte och paus i Köpenhamn med tid att äta lunch. Under eftermiddagen fortsätter vår tågresa genom Danmark, via Odense och Jylland, till Hamburg i Tyskland med ankomst vid 20-tiden. Promenad till vårt hotell för övernattning. Total restid ca 12 timmar om resan påbörjas i Stockholm.

Dag 2 (21/9)

Efter frukost på hotellet tar vi oss tillbaka till stationen och påbörjar tågresan genom Tyskland. Första sträckan, resan till Bayerns huvudstad München, tar knappt sex timmar. Här gör vi en kort paus, med möjlighet att äta något enkelt, innan vi byter tåg för vår fortsatta resa genom Österrike mot Italien. Efter att ha passerat Brennerpasset når vi staden Bolzano och här stöter vi på den 410 km långa floden Adige, den näst längsta i Italien efter Po. Vi kommer att följa floden ända till Verona. Tågresan till Verona tar även den knappt sex timmar och vi ankommer vid 21-tiden.

Dag 3 (22/9)

Efter frukost beger vi oss med buss till Verona, den vackra kulturstaden vid Adigefloden. Verona grundades av romarna för drygt två tusen år sedan, och den största sevärdheten är därför den romerska arenan, den tredje största i Italien. Verona är även Romeos och Julias stad. Shakespeare hade aldrig varit i Verona, men Julias hus, med den berömda balkongen, kan ändå beskådas. Själva huset är gammalt, men balkongen sattes upp 1935. Tid för lunch på egen hand, shopping och strövtåg i den gamla staden med sina vindlande gränder och sin gamla stadskärna med mängder av butiker, barer och restauranger. Vi återvänder till Garda under eftermiddagen.

Dag 4. (23/9)

Dagen är ledig och några timmar vid poolen kanske lockar. Eller ett stillsamt strövtåg i stadens gränder med sina inbjudande konstgallerier och små butiker. Varför inte göra en utflykt på Gardasjön! Italiens mest älskade sjö är en skattkista fylld av små charmiga städer som kan besökas över dagen med båt från hamnen i Garda. Söder om Garda ligger lilla vackra Lazise, omgiven av sin mäktiga stadsmur. Fortsätter du längre söderut når du Sirmione med sin pampiga borg längst ute på en långsmal halvö.

Intill ligger staden Desenzano, fylld av charm, en livlig hamn och trivsamma gränder. På västra sidan av sjön ligger den eleganta och historiskt intressanta staden Salò skyddad av den privata ön Isola del Garda. I grannstaden Gardone Riviera finns nationalskalden Gabriele d’Annunzios osannolika monumentala hem och park. Reser du mot norr och den charmiga medeltidsstaden Malcesine, är berget Monte Baldo ovanför byn ett givet utflyktsmål. Ta linbanan upp till 1 760 meters höjd. Härifrån är utsikten makalös och naturen pastoral med sina orkidéer, edelweiss och vänliga kossor. Allra längt i norr ligger Riva del Garda, i regionen Trentino, och en av Gardasjöns mest populära utflyktsmål, småstaden Limone sul Garda, som fått sitt namn efter områdets tidigare citronodlingar.

Dag 5 (24/9)

Resan mellan Verona och Adriakusten tar tre timmar inklusive byte av tåg i Bologna. Vi reser till Federico Fellinis Rimini, som under charterns barndom, på 60-talet, var en av Europas populärtaste och kanske mest italienska badorter. Trots att Rimini försvann från de stora resekatalogerna för mer än två decennier sedan, så håller Rimini stilen. Den flera kilometer långa sandstranden är fortfarande välskött med sina färgstarka badhytter, solstolar i perfekta rader och matchande parasoller. De många 60-talshotellen längs strandvägen känns helt rätt i sin nostalgiska retroarkitektur.

Rimini – en äkta 60-talsklassiker Rimini hade sin storhetstid som charterresmål på sextiotalet. Men staden grundades redan ett par hundra år före Kristus vilket många av stadens historiska lämningar vittnar om. Den viktigaste är Augustusbågen som restes för att hedra Caesar Augustus. Andra imponerande byggnader är inte minst bron Ponte di Tiberio, som trots att den är två tusen år gammal, fortfarande är i perfekt skick. Vi bor på trestjärniga hotellet River under tre nätter. Hotellet har ett bra läge invid stranden San Giuliano, på gångavstånd till Riminis historiska centrum. Halvpension på hotellet.

Dag 6 (25/9)

När vi lämnar kusten och reser upp till republiken San Marino, så lämnar vi även tillfälligt Europeiska unionen. Denna mikrostat har ett spektakulärt läge, inbäddad i bergen nära Adriatiska havet och helt omslutet av Italien. Huvudstaden San Marino, med sin labyrint av medeltida gator, återfinns på Unescos lista över världsarv. Från vakttornen och piazzorna är utsikten över den omgivande landsbygden storslagen. San Marino är Europas tredje minsta stat, bara Vatikanstaten och Monaco mindre. Det är också världens äldsta republik, grundad på 300-talet av den helige Marinus. Och republikens invånare, kallade sanmarinesare, är mycket stolta över sitt lilla land.

Dag 7 (26/9)

Rimini var ett semesterparadis för oss svenskar redan på 60-talet, och för de allra flesta betyder Rimini fortfarande sol, bad och strandliv. Denna urtypiska italienska semesterstad är en badort av rang, med storslagna stränder, charmiga piazzor, en livlig hamn, utmärkt shopping, restauranger och barer och allt man kan önska under en italiensk badsemester. Prisnivån i Rimini är dessutom lägre än på de numera större och namnstarkare italienska turistorterna. Dagen är ledig. Passa på att insupa atmosfären i denna färgstarka stad. Slå dig ned på ett kafé och njut av folklivet och den italienska vardagen.

Dag 8 (27/9)

Vi reser med tåg från Rimini direkt till Milano Centrale – Italiens vackraste tågstation. Efter mindre än tre timmar befinner vi oss i det italienska modets huvudstad. Incheckning på vårt hotell, fyrstjärniga Milano Portello, beläget intill Milanomässan. Resten av dagen är ledig. Är du sugen på litet shopping, hittar du ett av Italiens största shoppingcenter, CityLife Shopping, en kort promenad från vårt hotell.

Dag 9 (28/9)

Milano har en lång, intressant och spännande historia. Staden grundades enligt tradition av kelterna på 600-talet f. Kr. Under förmiddagen tar vi tunnelbanan in till centrum och gör en gemensam guidad promenad där vi ser många av de magnfika delarna av såväl det historiska som moderna Milano. I hjärtat av staden ligger torget Piazza Duomo med den berömda katedralen. Här finns också ett av världens äldsta shoppingkvarter, Galleria Vittorio Emanuele, inrymt i en vacker 1800-talsbyggnad. Härifrån är det en kort promenad till de världsberömda modekvarteren med sina lyxiga design- och juvelerarbutiker. Resten av dagen ledig att på egen and utforska Milano, Italiens näst största stad.

Dag 10 (29/9)

Efter en tidig frukost på hotellet lämnar vi Milano och reser norrut genom Schweiz till Zürich. Paus för byte av tåg och möjlighet att äta en snabb lunch på egen hand. Resan fortsätter genom Tyskland, via städer som Karlsruhe, Frankfurt och Hannover, till Hamburg, Tysklands näst största stad och landets viktigaste hamnstad. Ankomst vid 22-tiden, total restid cirka 13 timmar. Promenad till hotellet för övernattning.

Dag 11 (30/9)

Tågresa Hamburg–Sverige Frukost på hotellet i Hamburg, varefter vi återvänder till stationen och påbörjar hemresan mot Köpenhamn och Sverige. Om du reser till Stockholm, ankommer du vid 20-tiden på kvällen. Restid ca 11 timmar med tågbyte i Köpenhamn.

Arrangörer

Grand Tours i samarbete med Vagabond

Scroll to Top