Se över din reseförsäkring innan du bokar och reser. Foto: GettyImages
Resandet ökar – dags att se över din reseförsäkring
Höstlovet närmar sig och resebokningarna ökar, men är du försäkrad? Här ger vi dig tips på vad du kan tänka på innan du reser iväg.
UD har hävt avrådan om icke-nödvändiga resor och över 80 procent av svenskarna är dubbelvaccinerade enligt Folkhälsomyndigheten, vilket förväntas öka utlandsresorna kraftigt, skriver Folksam i ett pressmeddelande.
Det kan man tydligt se på Arlanda. Dagstidningen Dagens Nyheter skriver om att flygplatsen öppnat ännu en terminal för att få plats med fler resenärer och bussbolag. Flera resebolag som tidningen varit i kontakt med berättar att intresset för att resa under höstlovet ökat ”explosionsartat”.
Men trots lättade restriktioner är det en fortsatt ansträngd situation i många av Europas länder och världen. Det är därför en bra idé att se över sin reseförsäkring innan avresa för att veta om och hur man är skyddad.
– Viktigt att tänka på är att man ska vara symptomfri vid avresa och har man nyligen varit sjuk, i till exempel covid-19, och uppsökt läkare bör man kontakta sitt försäkringsbolag för en medicinsk förhandsbedömning för att veta hur reseskyddet gäller, säger Hélène Mood, verksamhetsspecialist för resor på Folksam.
Reseförsäkringen täcker inte karantän
Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, påpekar även att det är viktigt att se över huruvida man är försäkrad under karantänen som på många platser är obligatorisk för resenärer. De flesta försäkringar täcker inte karantän.
– Det gäller alla typer av kostnader, till exempel kost, logi och resor som kan uppstå utan att kunden de facto drabbats av covid-19, utan bara av skälet att landet har karantänsregler. Om kunden däremot insjuknat i covid-19 eller andra sjukdomar ersätter vi all adekvat vård, säger Håkan Franzén till Vagabond.
Folksams tre tips:
1. Se till att ha en ekonomisk buffert för att klara förseningar och oförutsedda utgifter. Det är viktigt att ha marginaler då försäkringen inte ersätter alla merkostnader och situationer som kan uppstå, som till exempel karantänboende, PCR-test eller antigentest.
2. Ta med nödvändig medicin som räcker längre än planerad resa, eftersom du både kan bli försenad eller kvar längre på resmålet.
3. Förvara gärna medicin och värdesaker i handbagaget.
Konsumentverkets tips:
1. Om det finns smittspridning på resmålet när du bokar en paketresa kan det vid avbeställning vara svårt att få rätt att få alla pengarna tillbaka med hänvisning till paketreselagens bestämmelser. Anledningen är att du redan känner till problemet, dvs en pågående pandemi.
2. Om du köper till ett avbeställningsskydd när du bokar en resa krävs ofta ett läkarintyg för att kunna utnyttja skyddet. Om du avbeställer resan har du inte rätt att få tillbaka kostnaden för skyddet. Det gäller även när du avbeställer en paketresa med hänvisning till oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet.
3. Om du ska boka både transport och boende, till exempel flyg och hotell – tänk på att om du köper båda tjänsterna vid samma tillfälle hos en aktör får du extra skydd genom paketreselagen och resegarantilagen.
4. Välj av- eller ombokningsbart när du bokar flygbiljett eller boende om du vill ha möjlighet att ändra din bokning utan orsak.
5. Kontrollera om villkoren för en erbjuden voucher är till din fördel. Är vouchern exempelvis överförbar till en annan person? Hur lång giltighetstid gäller för vouchern och återbetalas pengarna om vouchern inte används inom giltighetstiden?
6. Betalar du med kreditkort får du ett extra skydd genom konsumentkreditlagen och kan göra en kortreklamation om du inte får tillbaka pengarna vid inställt flyg eller avbokat boende.
7. Återigen! Kontrollera i vilka fall och under vilka förutsättningar din reseförsäkring gäller.
Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-28
Nyhet • Inför resan