Annons
Besök vackra Kinnekulle för stenbrott och blomstrande trädgårdar.

Besök vackra Kinnekulle för stora stenbrott och blomstrande trädgårdar. Foto: Jesper Anhede (tv) Monika Manowska (th).

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Läckö-Kinnekulle
Partner

5 anledningar att resa till Kinnekulle

Vid Vänerns sydöstra kust ligger ett av Sveriges vackraste områden. Kinnekulle är ett blomstrande mecka med medeltida kyrkor, ett jättelikt kalkbrott och Sveriges vackraste tågresa. Här är 5 anledningar att resa hit i sommar!

Text: Läckö-Kinnekulle • 2022-05-19 Uppdaterad 2022-05-31

1. Naturen

Från ramslöksfält till geoparker

Den som älskar vackra naturupplevelser kommer ha svårt att slita sig från Kinnekulle – ”det blomstrande berget”. Detta är ett av få ställen i Sverige där ovanligt många naturtyper växer samlat. Här breder stora vita ramslöksfält ut sig i naturreservaten Munkängarna och Västerplana Storäng, ängar lyser av gullvivor och lövskog varvas med susande granskog och vilda körsbärsträd. Missa inte orkidén St. Pers nycklar som blommar i maj och juni, och Guckuskon som normalt blommar i juni, liksom flertalet trädgårdar som bjuder in till skördemarknader, rosengårdar och trädgårdscaféer. Strosa i Hellekis Säteris ljuvliga rosenträdgård, njut av trädgårdscafét på Handens Hus liksom slowfood på Forshems Gästgivaregård där ramslöken dyker upp i såväl pesto som flingsalt.

Upptäck sedan Västergötlands unika platåberg med geologiska lämningar och vågräta berghällar som en gång i tiden var en bergskedja lika hög som Anderna! Kinnekulle är ett av de 15 platbåberg som ingår i Sveriges första Unesco Global Geopark, Platåbergens geopark, och erbjuder minst sagt spännande historia. Visste du att Vänerskärgården med Kinnekulle är ett av få Biosfärområden i Sverige? Det vill säga ett område som syftar till att bevara mångfald och samhällsutveckling på ett hållbart sätt.

Läs mer om Kinnekulles natursköna platser.

2. Vandringslederna

Kinnekulles kulturlandskap

Ett av de bästa sätten att upptäcka Kinnekulle är till fots. Här finns flertalet vackra vandringsleder varav den 48 kilometer långa Kinnekulleleden är den mest kända. Leden slingrar sig uppe på det drygt 300 meter  höga platåberget Kinnekulle och bjuder på en resa genom Sveriges natur- och kulturarv. Om du tar dig upp i utsiktstornet på Högkullen kan du en klar dag se hela vägen till vackra Läckö Slott. Vandringen, som kan delas upp i tre dagsetapper, fortsätter förbi herrgårdar och gamla kyrkor, vackra Hellekis Säteri med trädgårdsrestaurang och Falkängen hantverksby i vacker bruksmiljö.

Den tre kilometer långa Sörboleden går genom en djup ravin genom orörd natur, medan Biosfärleden går längs vänerns södra kant från Mariestad hela vägen till Läckö slott. Den nästan 14 mil långa leden är uppdelad i 9 etapper – perfekt för såväl flerdagarsvandringen som den som vill njuta av en dagsutfykt. Några höjdpunkter längs vandringen är förstås det sagolika slottet Läckö Slott och den mysiga fiskehamnen Spikens fiskeläge. Botanisera i svensk porslinshistoria i Lidköping och vandra genom de vackra Munkängarna. Missa inte Hellekis Säteri med sin ljuvliga trädgård och historiska Mariestad.

Läs mer om att vandra på Kinnekulle.

3. Besöksmålen

Storslagna vyer & Sveriges Grand Canyon

Visste du att Hellekis säteris trädgård i Kinnekulle omnämndes redan 1746 av Carl von Linné? Om du strosar i trädgården kan du beundra såväl valnötsträd som en rosenträdgård och ta en fika eller lunch på det vackra trädgårdscaféet. För bästa vyn över Vänern ska du sedan bege dig till Kinnekulle Utsiktstorn. Från högsta utsiktsplatån befinner du dig på samma höjd över Vänerns yta som Eiffeltornet! Inte långt därifrån ligger vad som lokalt fått smeknamnet ”lilla Grand Canyon”. Stora Stenbrottet är ett fascinerande utflyktsmål för såväl stora som små med kalkstenslager som sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden. Spana efter fossiler av bläckfiskar och kräftdjur och fortsätt sedan vidare till Falkängens Hantverksby i Hällekis vars historiska bruksmiljö och små charmiga butiker är ett mysigt stopp på resan.

Läs mer om Kinnekulles besöksmål.

4. Historia

Res i tiden!

För den historieintresserade är Kinnekulle ett måste på Sverigeresan! Här finns så många som ett tjugotal kyrkor varav hälften är från Medeltiden. Forshems kyrka blev tidigt ett pilgrimsmål och är den enda gravkyrkan i Norden – det vill säga tillägnad Den heliga graven i Jerusalem. Husaby kyrka är Sveriges första biskopskyrka och sticker ut med sitt läckra trippeltorn, vackra takmålningar och medeltida möbler. Bara några hundra meter väster om kyrkan ligger ruinerna av den forna Biskopsborgen – ett äventyrligt resmål där du kan färdas ända tillbaka till 1400-talet. Färdas i tiden gör du också vid Hällristningarna vid Flyhov som föreställer allt från människofigurer till älvkvarnar och skepp. Ett sista stopp du inte får missa på Kinnekulle är Lasses grotta – där vad som kallas ”Sveriges sista grottmänniska” – Lars Eriksson och fru bodde. Här kan du ta del av den spännande historien om hur de envist levt utanför samhället så sent som i början av 1900-talet.

Läs mer om Kinnekulles spännande historia.

5. Kulturlivet

En kreativ oas

Kinnekulle har genom tiderna dragit till sig kreativa människor och har idag ett blomstrande kulturliv. Den som älskar konst, musik och lokalt hantverk kommer att stortrivas. Förutom ett rikt kulturarv i form av fornlämningar, slott och hällristningar finns många kulturutövare som väntar på att ta emot dig! Keramikstudion Studio K, Falkängens hantverksby, Lena och Fredriks silver & guldsmide liksom den unika Skulturparken Ouroboros där utställningar från konstnärer konsthantverkare och hantverkare visar upp sin konst. Passa på att fråga dig fram efter besöksmål – de bästa tipsen får du ofta från de lokala hantverkare själva.

Sugen på kulturupplevelser i Kinnekulle? Läs mer här!


Text: Läckö-Kinnekulle • 2022-05-19
Partner

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top