Annons
Annons
Annons
Spanska Turistbyrån

Spanska Turistbyrån

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

Spaniens mest spektakulära byggnader

Spanien har ett gediget arv av arkitekter och formgivare som har gjort avtryck på landets siluett. Pampiga kyrkbyggnader, renässansslott och moderna funkiskonstruktioner: Alla byggnader väl värda en omväg för att få upplevas.

Text: Spanska Turistbyrån • 2019-10-02 Uppdaterad 2023-05-17

Vi har alla olika preferenser när det kommer till vad för typ av artitektur eller byggnadsstil vi uppskattar. Tidsepok, stil eller kultur spelar en viktig roll i våra val. Men det finns trots allt mästerverk även inom byggnadskonsten som ingen kan blunda för. 
Här är några av vår absoluta favoritbyggnader i Spaninen. 

 

Guggenheim-museet i Bilbao

Det mest välbesökta och populära sevärdheten i Bilbao är Guggenheimmuseet. Här hänger primärt europeisk och amerikansk konst från hela 1900-talet. Bland annat kan du se Andy Warhols avbildningar av Marilyn Monroe.
Konsten i all ära, men det är nästintill mer värt att stanna kvar på utsidan och betrakta byggnaden. 
Utformad i marint tema påminner Guggenheimmuseet om en båt som lagt till i hamnen. Graciösa kurvor täckta i titan påminner om en fisk och dess fjäll som blänker i solen. Värt att beskåda!

LÄS MER: Hitta fler fantastiska byggnader att besöka

Spaniens mest spektakulära byggnader
Foto: Jorge Fernández Salas


De hängande husen i Cuenca

De hängande husen, även kända som Casas Colgadas på spanska, ligger i den världsarvslistade staden Cuenca. När husen upptäcktes var det fullt av byggnader som klamrade sig fast på kanten av Huécar-klyftan, men nu återstår bara ett fåtal. 
Stenhusen är i traditionell, gotisk stil med vackra träbalkonger och dörrar i renässansstil. 
Man har kunnat härleda dem tillbaka till 1400-tal men de har renoverats flertalet gånger under årens lopp. Tidigare har de använts som bostadshus, rådhus och restaurang men är idag en attraktiv sevärdheter – och vi förstår varför! 

 

Spaniens mest spektakulära byggnader


Designhotellet 
Marqués de Riscal

Arkitekten Frank Gehry hade en bra dag när idén om designen för hotell Marqués de Riscal, i vindistriktet Rioja, uppkom. Det stora och abstrakta plåtkomplexet är inget annat än ett mästerverk. Inspirationen och ursprungsidéen kommer från att efterlikna ett paketsnöre lindat runt en vackert inslagen present.

Totalt på hotellet finns 43 rum att välja bland, alla med sin unika utsikt och utformning. 
Ett natt kostar kring 5 000 kronor så det gäller att inte checka in med en välfylld plånbok.

LÄS MER: Hitta fler fantastiska byggnader att besöka

Spaniens mest spektakulära byggnader

Park Güell i Barcelona

Ingen lista över spanska, arkitektoriska under är komplett utan Park Güell. Skapad av legendaren Antoni Gaudí på uppdrag av entrepenören Eusebi Güell. 
Under en period bodde Gaudi själv här, i det hus som i dag är museum. Hit är det ofta långa köer, så ett tips är att antingen boka din biljett i förväg, alternativt helt skippa museet och bara strosa runt i den vackra parken. För på utsidan av området finns många av Gaudis mest berömda mosaikskapelser (bland annat en jätteödla). Går du längst upp i parken har du en helt magisk panoramautsikt över hela Barcelona. 

Spaniens mest spektakulära byggnader


Katedralen i Santiago de Compostela 

Det katolska Spanien är fullt av vackra kyrkobyggnader, men kronjuvelen är trots allt den i Santiago de Compostela. Det är allmänt känt att katedralen är ett av Spaniens största arkitektoniska mästerverk. År 1075 påbörjades bygget som frÙ�n början bara var en mindre kyrka, men som från 1200-talet och framåt fått flera påbyggnader i olika arkitektoniska stilar så som romansk, gotisk, barock och neoklassisk. 

Katedralen har sedan länge lockat pilgrimsvandrare från hela världen då den utgör slutdestination på den 790 kilometer långa sträckan mellan Saint-Jean-Pied-de-Porti Frankrike över till Spanien, men det är ett populärt besöksmål även för den utan religiösa avsikter. 

 

Spaniens mest spektakulära byggnader

Text: Spanska Turistbyrån • 2019-10-02
PartnerSpanska turistbyrån

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen