Annons
Annons

En flashigare backpacker – är det du? Gör vårt test för att se om du är en så kallad flashpacker! Foto: Gettyimages.

Quiz

Testa dig: Är du en flashpacker?

Backpacking, svemester, hemester – nya begrepp för olika sätt att resa på dyker ständigt upp. Töntigt tycker vissa, lite kul tycker vi! Här kommer därför ännu ett: flashpacking – en flashigare variant av backpacking. Svara på 10 frågor och se om du också är en flashpacker!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-25 Uppdaterad 2022-06-06

Begreppet flashpacking eller flashpacker är (ännu) inte så använt i Sverige, men i engelskan har det funnits ett par år.  I Cambridge Dictionary beskrivs en flashpacker som (fritt översatt) ”någon som reser till olika platser på semester på liknande sätt som en backpacker, men har mer pengar att spendera på hotell, mat, transport, m m.”

Testa dig: Är du en flashpacker?
Ryggsäcken har uppdaterats till rullväskan. Foto: Gettyimages.

Testa: stämmer de här 10 frågorna in på dig? I så fall är du en flashpacker!

1. Eget rum istället för sovsal

Visst, sovsal med tolv andra resenärer kan visserligen ge nya bekantskaper men du har tröttnat på snarkande rumskamrater och fulla tjugoåringar som ramlar ned i fel säng. Eget rum är numera ett måste!

2. Guldkant framför budgetbantning

Ett glas bubbel mitt på dagen, en glass fast du redan ätit en. Bara för att du kan! Bara för att du är vuxen! Because you’re worth it! Allt som inte är livsnödvändiga födointag ser du inte längre som ett stort svart hål i budgeten – utan som en viktig del av resan!

Testa dig: Är du en flashpacker?
Om drinken kommer med vacker utsikt är den värd några slantar! Foto: Gettyimages.

3. Restaurangbesök framför snabbnudlar

Snabbnudlar i all ära men att få uppleva den lokala matkulturen är numera ett viktigt inslag. Även om du också äter budget på gatugrillen, så lägger du gärna några slantar på ett bättre restaurangbesök då och då.

4. Leva som en lokalbo

Bästa restaurangupplevelsen och mest minnesvärda badet är där du får känna dig som en lokalbo. Helst ska du vara den enda turisten. Helst ska det hända något knasigt som du kan berätta vidare.

Testa dig: Är du en flashpacker?
En inbjudan till en familjär middag med lokalbefolkningen slår vilken Michelinkrog som helst. Foto: Gettyimages.

5. Charter nej tack – men gärna direktflyg

Din generella inställning till charterresor är att de är till för fantasilösa (och möjligtvis småbarnsfamiljer), men du kan gärna åka med på själva flygresan eftersom det oftast innebär praktiska direktflyg!

6. Aldrig mer en natt på flygplatsgolvet

Du har gjort det (eller det räckte med bara tanken på det): spenderat timmar på nedstängda flygplatser för att det var hundra kronor billigare att flyga jättetidigt på morgonen än några timmar senare när kollektivtrafiken börjat gå. Numera är din skönhetssömn värd den där hundringen.

7. Taxi är guds gåva (ibland)

Du gillar att åka kollektivtrafik eftersom det får dig att känna dig som en lokalbo, men du sätter inte längre någon heder i att hoppa runt mellan olika bussar och tåg i timmar när en taxi inte blir så mycket dyrare.

Testa dig: Är du en flashpacker?
Du tar inte taxi överallt, men ibland är det värt tidsbesparingen. Foto: Gettyimages.

8. Hotellets läge och charm viktigast

Hostel, hotell, Airbnb – vilket av dem spelar egentligen inte så stor roll, det viktigaste för dig (förutom ett eget rum) är att boendet ligger bra till och känns personligt. Prisvärda boutiquehotell är favoriten, femstjärniga lyxhotell går bort.

9. ”Långresan” har kortats ned

Du gillar fortfarande att vara borta längre perioder då och då, men ett halvår på resande fot känns alldeles för länge. Numera nöjer du dig med en långresa på 2-4 veckor någon gång ibland.

10. Väska på hjul – bästa upptäckten

Att kånka runt på en tuuung ryggsäck har visserligen sina fördelar, men du har tröttnat på att aldrig hitta det du behöver snabbt. Och dessutom: varför bära väskan på ryggen när den kan rulla själv vid din sida?


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-25
Quiz

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen