Aten

Aten

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Invånare: 3 100 000 · Lokal tid: 18:27

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Välkommen till Europas närmaste Orient! När du landar i Aten översköljs du av det utomeuropeiska ljuset, ditt hår fladdrar i den torra ökenvinden och dina händer blir klibbiga av den salta brisen från det varma havet. En blek sol över en ljus stad som myllrar som Mellanöstern, doftar som Turkiet och låter som Asiens metropoler. Aten saknar tydligt centrum och tydliga förorter. Istället övergår staden omärkligt från det ena till det andra. Syntagma är det moderna Atens centrala punkt. Vid torget ligger pampiga Hotel Grande Bretagne och parlamentet som ursprungligen var Greklands kungliga slott. Under torget ligger en tunnelbanestation för två av Atens nya tunnelbanelinjer. De vindlande smågatorna i stadsdelen Plaka bryter mot det moderna centrums räta vinklar och raka gator. Plakas gränder, varav många är bilfria, är fulla av tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och souvenirbutiker. Detta är Atens populäraste turistområde. I Plaka finns också den romerska marknadsplatsen och i blickfånget ständigt Akropolis. Monastiraki är ett litet torg med tunnelbanestation och ett kvarter som är centrum för sju hektiska basargator. Monastiraki är förfallna 1800-talsvillor, traditionella kaféer och Atens antika marknad (agora). Om du vill gå en spännande barrunda för att se hur Atens unga roar sig ska du bege dig till gågatan Anargyron i hjärtat av stadsdelen Psyrri. En otrendig, rörig vardagsstadsdel på dagarna. Ett trendig nöjeskvarter på kvällarna. Exarhia är Atens studentkvarter och stämningen är intellektuell, konstnärlig och avslappnad. Här finns många bokaffärer och mängder av kaféer, musikklubbar och tavernor. Kolonaki är Atens rikaste kvarter. I detta Atens Östermalm ser du välklädda Atenbor med pappkassar från boutiquerna.

Historia

Första stenåldersbosättningen vid Akropolis 6000 f Kr. De första olympiska spelen ägde rum år 776 f Kr. 507 f Kr genomförde Kleisthenes en författningsreform och la grunden för den klassiska tidens demokrati. Under 400-talet f Kr var Aten inblandat i flera krig, framför allt mot stadsstaten Sparta på Peloponnesos och mot perserna. Efter vinsten i slaget på Salamis, en ö i Saroniska bukten strax utanför Pireus, år 480 f Kr började Atens storhetstid som sjönation. Det romerska Aten blomstrade på 100-talet e Kr under kejsar Hadrianus och Herodes Atticus. Nu byggdes bland annat Hadrianus triumfbåge och Olympiska Zeus-templet sydöst om Akropolis och Herodes Atticus-teatern på Akropolis södra sluttning. 529 e Kr förbjöd den kristna kejsaren Justinianus de hedniska filosoferna att undervisa. Antiken var över. Nu började den bysantinska tiden. Aten blev en krympande provinsstad i det bysantinska riket, som styrdes från Konstantinopel. 1458 erövrades Aten av turkarna och blev en avkrok i ännu ett imperium, det ottomanska riket. I början av 1800-talet började kampen för självständighet. 1830 blev Grekland självständigt. Från april 1941 till oktober 1944 var Aten ockuperat av Hitler. Enbart vintern 1941-42 dog 150 000 människor i Aten på grund av utrensningar och svält. 1947, året efter det att högern vunnit valen, bröt fullt inbördeskrig ut i Grekland mellan hög- och vänsterkrafter. I det här läget trädde USA in på högerns sida. 21 april 1967 genomfördes en militärkupp, som följdes av utrensningar och fängslanden av politiska motståndare.1974 genomförde juntan en statskupp i grannlandet Cypern och planerade att mörda Cyperns ärkebiskop Makarios. Det ledde till att Turkiet invaderade norra Cypern. Det blev droppen. Juntan i Aten tvingades avgå. Demokratin återvände. Första januari 2002 bytte Grekland valuta till euro. 2004 hölls sommar-OS i Aten.

Ta sig dit

Reguljärflyg som SAS, flera charterbolag och lågprisflygbolag har direktfllighter från Skandinavien till Aten. Atens flygplats heter Eleftherios Venizelos, eller Athens International Airport. Flygplatsen ligger 33 km nordöst om Atens centrum - i närheten av Spata och inte så långt från Rafina, varifrån det går färjor till bland annat ön Andros. Ankomst med båt. Färjorna ankommer till Atens hamnstad Pireus. Från flygplatsen tr du dig enklast med buss. Det finns sex olika flygbusslinjer mellan flygplatsen och olika delar av Aten. E95 går till Syntagma. E96 går till Pireus Ändhållplatsen heter Platia Karaiskaki/Tselepi Square och ligger vid hamn C några hundra meter söder om tunnelbanestationen i Pireus. Det är från hamn C som de flesta båtarna avgår.

Ta sig runt

I och med de stora satsningarna på kollektivtrafik och vägar inför OS 2004 är det nu lätt att ta sig runt i Aten. Den nya tunnelbanan är ren, säker och effektiv. De nya trafiklederna har gjort att resorna mellan centrum, flygplatsen och Pireus går betydligt snabbare än för några år sedan. Dessutom finns en modern snabbspårvagn mellan Syntagma i centrala Aten, Faliro (nära Pireus) och Glyfada och Vouliagmenis på Atens riviera. Syntagma är huvudstationen för tunnelbanans tre olika linjer.Spårvagn går från Syntagma och ut till Faliro och Glyfada vid kusten.Buss: Det finns både vanliga bussar och trådbussar. Du köper biljetter i tidningskiosker eller i speciella bussbiljettkiosker och stämplar i bussen. Turistbyrån har en gratis busskarta med stans alla linjer.Taxi. Atens taxichaufförer har dåligt rykte. Dels för att de har en vana att skörta upp turister, dels för att de inte alltid vill köra dit du vill. För att inte bli uppskörtad, acceptera aldrig fast pris (det finns inga sådana), kräv att chauffören slår på taxametern. Om du får höra att taxametern är »trasig«, ta en annan taxi.

Boende

Marble-House Pension, Anastasiou Zinni 35, metro Syngrou-Fix, tel 210-922 82 94, Sympatiskt budgethotell med trämöbler i alla rum och en skön, lugn innergård. Ligger alldeles bredvid tunnelbanestation Syngrou-Fix och bara tio minuters promenad från Akropolis. Prisläge: Billigt
Marblehouse.gr


Students & Travellers Inn, Kydathineon 16, metro Syntagma, tel 210-324 48 08. Ett populärt och trevligt vandrarhem och hotell med mycket bra läge i Plaka vid det lilla mysiga Platia Filomousou som är fullt av uteserveringar och omgivet av gågator. Man kan välja mellan enkel- och dubbelrum och sovsal. Prisläge: Billigt-mellan.
Studenttravellersinn.com


Kourous Hotel, Kodrou 11, metro Syntagma, tel 210-322 74 31.
Ligger centralt på en gågata i Plaka och är inhyst i ett charmigt flera hundra år gammalt hus, som dock börjar bli lite solkigt och nedgånget till följd av brist på engagemang. Hotellet är dock någorlunda rent och läget är mycket bra. Trafiken hörs praktiskt taget inte alls. Vissa rum har balkong mot den lugna gågatan. Prisläge: Billigt-mellan.
H<span style="font-size: 11px;">otelkouros-plaka.gr


Attolos Hotel, Athinas 29, metro Monastiraki, 210-324 31 24.
Ett populärt, trevligt och populärt mellanklasshotell på Athinas, den stora gatan mellan Monastiraki och Omonia. Utsikt över Akropolis från takterrassen, där det också finns bar. Lätt att boka på nätet. Prisläge: Mellan.
Greecetravel.com/attalos


Acropolis House, Kodrou 6-8, metro Syntagma, 210-322 23 44, är ett gammalt populärt hotell med trevliga rum, högt i tak och stora fönster. Huset som hotellet ligger i härstammar från 1800-talet. Mycket populärt. Boka i förväg. Prisläge: Mellan-dyrt.
Acropolishouse.gr


Hotel Grand Bretagne, Syntagma, tel 210-333 00 00.
Klassiskt lyxhotell på Syntagmatorget mitt i Aten. Här har många kändisar, inklusive Winston Churchill, bott. Nyöppnade nyligen efter en omfattande renovering. Utan konkurrens Atens mest stilfulla hotell. Har du pengar eller någon annan som betalar välj detta framför Atens moderna lyxhotell som både är tråkigare och har sämre läge. Prisläge: Dyrt
Grandebretagne.gr

Restauranger

Taverna Platanos, Diogenous 4, metro Monastiraki, tel 210-322 06 66. Om du vill återuppleva känslan från grekiska övärlden av att sitta på ett tyst bytorg och äta på en traditionell taverna ska du bege dig hit. Inomhus känns det som om du förflyttats åtminstone 30 år tillbaka i tiden. Uteserveringen är övertäckt av spaljéer med slingerväxter, servicen är snabb och maten är mycket bra, om än traditionell. Spiros Bairaktaris, Platia Monastiraki 2, metro Monastiraki, tel 210-321 30 36. Gammal taverna med framför allt rätter med gyros och pitabröd. Livemusik på kvällarna. Gammal-atensk inredning med svartvita foton på väggarna. Många Atenbor och många turister. Hektisk och genuint rörig atmosfär. Här känns Aten mer som Istanbul. Brachera, Platia Avyssinias 3, metro Monastiraki, tel 210-321 72 02. I hjärtat av Monastirakis loppmarknad, bakom begagnade möbler och annan bråte, ligger denna lilla moderna restaurang med rätter som är mer kreativa och nydanande än vad det traditionella grekiska köket erbjuder. Italiensk-grekisk, eller kanske Medelhavsinspirerad, skulle man kunna kalla menyn. Ett bra val när du tröttnat på traditionell grekisk tavernamat. Athinaikon, Themistokleous 2, metro Omonia, 210-383 84 85, stängt söndagar. Nära Omonia ligger detta anrika, gammaldags guldställe för dig som vill smaka traditionella grekiska smårätter, mezes. Menyn med smårätter täcker fyra sidor. Restaurangen har anor från 1932. Ett gammaldags rejält ställe. Orizondes Lykavitou, metro Evangelismos och sedan bergbanan upp till Lycabettus topp, tel 210-722 70 65. Ligger på toppen av Lycabettus, Atens högsta punkt. Serverar à la carte och dyra trerättersmenyer att ätas till Atens utan konkurrens ljuvligaste utsikt som en klar dag innefattar såväl Akroplis som Pireus och havet i fjärran. Traditionella grekiska rätter varvas med moderna Medelhavsinspirerade och till och med någon japansk. Dyrt, javisst, men läget och utsikten gör besöket väl värt pengarna. Boka bord i förväg under sommarhalvåret.

Nattliv och nöjen

Brettos, Kydathineon 41, nära korsningen med Adrianou, metro Akropoli eller Syntagma. Mittemot ett nytt glasskafé ligger den uråldriga kultbaren Brettos, som också är Atens äldsta destilleri. Här dricker du en hembränd ouzo i en lugn och mörkt murrig atmosfär. Bakom baren står flera meter höga hyllor fyllda med vackra färgade flaskor, upplysta bakifrån. Den mycket förekommande och vänlige ägaren, Dimitros Bressos, tappar ouzon direkt från ekfaten. Lavabore, Fillelinon 25, metro Syntagma. Klubb som inte känns alltför trendig. Här är det lite ruffigage än på de mest trendiga Atenklubbarna. Hälften turister, hälften Atenbor. Blandade åldrar. Du behöver inte klä upp dig för att komma in här. Lavabore är en av de få ställena i Plaka där det är disko. Stänger fem på morgonen. Drink ingår i entrén. Perivoli TO´uranou, Lysikratous 19, metro Monastiraki, 210-322 20 48. Rembetikaklubb mitt i turistkvarteren. Rembetika (skrivs ibland rebetika) är grekisk folkmusik, ofta med bluesliknande teman som handlar om hårda tider och personliga motgångar. Psyrra, Miaouli 19, metro Monastiraki. Pytteliten excentrisk bar med rekvisita från 1950-talet och med en publik som har betoningen på studenter och på det unga och hippa folket. En av Psyrris mest egensinniga barer. Prova barens specialitet: rakomelo (en varm toddy kryddad med några stänk kanel). Ta Tria Gourounakia, Skoufa 73, metro Panepistimio. Både kafé, bar och klubb. Namnet som betyder De tre små grisarna. Här möter du det chica Aten; här heter det inte frappé, utan cappuccino freddo. Vita skinnsoffor, rosa väggar, vitt träplanksgolv, blanka glasbord och på väggarna en platt teveskärm som visar catwalken i Paris och tavlor med sado-masochistisk anspeglingar. Här kan du bara ta en kopp kaffe, en öl eller äta middag. Och på kvällarna är det klubb med dans i källaren. Underground Rock Club Café, Metaxa 21, metro Omonia, är en tämligen fräsch musikklubb/bar med trägolv och murade väggar. Ur högtalarna dundrar bland annat Nirvana och U2. Plusmatic, Vouliagmenis Avenue 268, spårvagn från Syntagma, www.plusmatic.info. Klubb som drivs av folket bakom de klassiska och välkända Atenklubbarna Plus Soda och U-Matic. Det var också i de här lokalerna U-Matic huserade tidigare. Spelar mest techno, trance och electro. Många internationellt kända discjockeys.

Sevärdheter

Akropolis. Akropolisklippan höjer sig 150 meter över havet. Parthenon, Akropolis huvudtempel, är tillägnat gudinnan Atena, som enligt myten blev stadens skyddsgudinna i konkurrens med havsguden Poseidon. Dionysosteatern. I denna amfiteater uthuggen ur Akropolisbergets sydsida föddes det grekiska dramat. Herodes Atticus Odeon. Väster om Dionysosteatern finns Herodes Atticus Odeon, som var den viktigaste kulturella arenan under romarnas tid i Aten. Atens Agora. Ser mest ut som en dåligt underhållen grusfotbollsplan med ett fåtal husrester i kanterna. Detta var antika Atens centrum. Här fanns marknad, domstolar, teater och skolor. Här utfördes religiösa ritualer och hölls politiska möten. Romerska Agoran och Vindarnas torn. Vindarnas torn konstruerades av den makedonske astronomen Andronikos Kyrrhestas (Andronikos från Kyrros) år 50 f Kr. Det är ett sol- och vattenur som är utformat som ett åttakantigt torn med bilder av de åtta vindarna. 100 år senare flyttade romarna, som nu hade tagit över styret av Aten, stadens centrala torg och handelskvarter från Atens antika Agora till platsen som omger Vindarnas torn. Arkeologiska nationalmuseet. När det gäller antiken är arkeologiska museet i Aten ett av världens bästa. Det nyklassicistiska huset som rymmer Arkeologiska Nationalmuseet öppnades redan 1891, men genomgick en stor renovering på 1990-talet och ytterligare en som blev klar lagom till OS 2004. Panatenska stadion. Här låg den panatenska stadion, som byggdes av Lykourgos 330-329f Kr. På 100-talet e Kr fräschades stadion upp av romarna, fick sittplatser i marmor och kom att användas till ceremonier och diverse blodiga spektakel där vilda djur tussades ihop med varandra. Den stadion som ligger här i dag är en replik från 1890-talet. Mitropolis (Atens katedral). Atens katedral, som heter Mitropolis på grekiska, är säte för den grekisk-ortodoxa ärkebiskopen. Katedralen innehåller många helgonbilder och reliker som grekisk-ortodoxa besökare kommer för att kyssa och visa sin vördnad för. Agios Dimitris Loumbardiariskyrkan. På 1600-talet siktade de Ottomanska ockupanterna, som hade sina kanoner i Propyléerna på Akropolis, på denna lilla kyrka, som ligger på Mouseionkullen några hundra meter bort. Legenden säger att den kristna guden förstod vad som var på gång och lät blixten slå ner i Propyléerna innan kanonerna hann avfyras. Kyrkan, som i renoveringen på femtiotalet utsmyckades av arkitekten Dimitris Pikionis, ser i dag mer ut som ett centraleuropeiskt alphus i sten med veranda än en kyrka.

Shopping

Monastiraki. Hela området är fullt med antikviteter och affärer med folkkonst av alla de slag. Loppmarknad varje söndag. Plaka. Gamla stan, turistkvarteren. Traditionellt hantverk med silver, läder och keramik. Ermou. Gågata mellan Athinas olch Syntagma. Här ligger alla stora kedjor för kläder och skor. Kolonaki. Överklasstadsdel med många modeboutiquer.

Säkerhet

Brottsligheten är låg i Grekland, men det värsta området är Omonia i centrala Aten. Håll ett öga på dina värdesaker på tunnelbanan och på söndagens loppmarknad.Polis tel 100, brandkår 199.

Läsning om Aten