Sicilien

Sicilien

Världsdel: Europa · Land: Italien · Valuta: euro · Lokal tid: 20:12

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Eftersom Sicilien för många är så intimt förknippat med maffian är det lika bra att klara av det med en gång: Nej det är ingen myt, den sicilianska maffian finns och den kallas Cosa Nostra, som betyder vår sak. Men som turist stöter du knappast på den så det är bara att slappna av och njuta av en fantastisk och varierande ö. Siciliens största och mest kända turistort ligger på östkusten och heter Taormina. Förutom den grekiska amfiteatern har staden egentligen inte så mycket sevärdheter, men miljön är en attraktion i sig. Taormina, som är en brant liten stad med massor av trappor, ligger på en klipphylla 200 meter ovanför Naxosbukten, där det finns fina stränder. På huvudgatan Corso Umberto flanerar man fram och tillbaka, och här finns ett stort utbud av kaféer, restauranger med pizza bakad i vedeldade ugnar och butiker. Lockar Medelhavet är det linbanan ner till stränderna som gäller. Söder om Taormina ligger badorten Giardini-Naxos som har en helt annan karaktär. Här ligger de flesta hotellen nära stranden vilket passar bättre för den som föredrar ett renodlat strandliv framför charmigt stadsliv. På öns västsida finns förutom huvudstaden Palermo, också den lilla hamnstaden och badorten Cefalù, som trots att det är Siciliens andra semesterort lyckats behålla sin ursprungliga charm. Den levande vulkanen Etna, som ligger på östsidan, kan ses från alla håll när man reser på nordöstra Sicilien. På Etnas sidor är marken bördig och här växer bland annat apelsiner, mandariner, citroner och olivträd. I februari-mars håller Etnas två liftsystem som tar dig till skaplig utförsskidåkning öppet. Sicilien har eget självstyre varför Roms politiker inte har mycket att säga till om här.

Historia

Fenicier sätter upp handelsposter på västkusten år 858 före Kristus. Höjdpunkten för grekisk civilisation med Syracusa som största stad infaller 500 år före Kristus. Palermo faller för Rom år 254. Barbarerna invaderar Sicilien år 276-78. Constantine den store regerar år 324-327 och huvudstaden i kejsardömet flyttar till Konstantinopel. Vandalerna invaderar Sicilien år 440. Palermo faller för araberna år 827-31. Palermo är världens största stad efter Konstantinopel år 965. Spanjorerna tar kontroll över Sicilien år 1502. Vulkanen Etna har ett utbrott 1669 och Catania och städer på den östra kusten förstörs. Stora jordbävningar i Catania och östra Sicilien 1693. Brittisk ockupation av Sicilien 1806-09. Revolution på Sicilien 1848-49. Sicilien går samman med Italien år 1861. Emigrationen från Sicilien 1900 är den högsta i Europa. Messina förstörs av jordbävning 1908. Italien går samman med de allierade i första världskriget 1915. Fascism i Italien 1922-43. Stor rättegång mot maffian 1986. Etna får ett utbrott 1992. Den sicilienska gudfadern Totò Riina arresteras 1993. Vänstern vinner i valet 1996 efter 50 år i opposition.

Ta sig dit

Direktcharter går till Sicilien. ­Reguljärflyg finns till både Palermo och Catania. Under sommarhalvåret flyger flera bolag, till exempel Norwegian och ­Ryanair, direkt men det går också smidigt att byta i Rom, kolla bara att anslutningsflyget går från samma flygplats. Palermos flygplats ligger en timmes bussresa från staden, Catanias flygplats bara några kilometer från centrum. Från flygplatsen går flygbussar in till centrum vilket tar en timme. Reguljära båtar går mellan San Giovanni och Messina. Det går även färjor från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari samt från Malta och Tunisien.

Ta sig runt

Det bästa sättet att ta sig runt Sicilien är med buss. Busstrafiken mellan Messina - Palermo och Messina - Syracusa är effektiv. Tidtabeller finns på interbus.it. Även tåg är ett smidigt sätt att ta sig runt. Tidtabeller och information finns på trenitalia.com Till de lipariska öarna (norrut), egadiska öarna (västerut), pelagiska öarna (söderut) och till Lampedusa går färjetrafik. Tidtabell finns på usticalines.it och siremar.it. För att hyra bil måste du vara över 21 år, för vissa biluthyrningsfirmor gäller 23-årsgräns.

Boende

Så bokar du hotell: Italienska turistbyrån har information om olika hotell på adress enit.it samt sicily.infcom.it. En mycket bra sajt om Sicilien, som har information om det mesta inklusive hotell är bestofsicily.com.

Restauranger

Traditionella fisk- och skaldjursrätter är cozze alla marinara, musslor kokade i vitt vin eller tomatsås, pesce spada alla ghiotta, svärdfisk i tomatsås med oliver och kapris, sarde a beccafico, fyllda sardiner. Pastarätterna är ofta vegetariska, med tomatbaserad sås eller grönsaker som aubergine och broccoli. Bland desserterna bör man inte missa mandeltårtan, pistageglassen och cassata, gjord på ricottaost. Om du gillar dessertviner är Marsalavin, Moscato di Noto och Vino alla Mandorla tre heta tips. Nero d'Avola är den sicilianska druvan framför andra men druvsorterna är numera som finns hos lokala cantinas, såväl som hos större producenter. Restauranger i Taormina Il Baccanale, Piazzetta E Filea, är en mysig familjeägd restaurang med lagom stor uteser­vering vid ett pyttelitet torg. Humana priser för att vara Taormina. På väggarna hänger foton på alla kändisar som dinerat här under åren. Casa Giolo, Via Giordano Bruno, ekologiskt och säsongsbetonat mat med smaker från Medelhavet casagioli.it. La Tavernetta, Via Timoleone 22, är som gjord för romantik. Restaurangen ligger i en liten gränd och uteserveringen är i etage i en trappa som leder till en annan gränd. Pittoreskt och utmärkt meny med sicilianska smaker latavernettataormina.it/en/ristorante.php. Maffei's, Via S Domenico De Guzman 1, ristorantemaffeis.com, har en läcker pergola där du kan njuta av din middag under ett grönskande tak av växter. Köket är specialiserat på fiskrätter.

Stränder

Cefalù strand, kilometerlång strand med restauranger. Barnvänligt. Copo de Orlando, strand med sand och småsten. Noto Marina, en trevlig strand nära staden Noto som inte har blivit överexploaterad. Giardini Naxos, ligger nära Taormina och har en lång sandstrand. Barnvänligt. Mazzaro, fin lång sandstrand med många solstolar och parasoll. Barnvänligt. Favignana, ö som ligger 17 km sydväst om Trapani, färjor går regelbundet från Trapani. Flera av de lipariska eller eoliska öarna, norr om Sicilien, har mindre stränder (Stromboli, Lipari, Salina etc). Men faktum är att bad från någon av utflyktsbåtarna är snäppet bättre än stränderna.

Mat

Här finner du det italienska köket kryddat med särskilda sicilianska specialiteter. Färsk fisk, särskilt svärdfisk, och skaldjur är säkra kort. Tomatbaserade pastasåser, gärna med kapris, finns oftast på menyerna. Sicilianare är också extremt förtjusta i efterrätter. Prova gärna cassata, gjord på ricottaost, socker och vanilj. Även glassen är ofta välgjord och god. Några typiska sicilianska rätter är: Pasta con le sarde, makaroner med färska sardiner, fänkål, russin och pinjenötter. Cozze alla marinara, musslor i en vinbaserad soppa. Insalata di arance, apelsin med olja och persilja. Pasta con i broccoli arriminati, pasta kokad med blomkål, ansjovispasta, pinjenötter och saffran. Pesce spada alla Ghiotta, svärdfisk kokad i tomatsås med kapris och oliver. Sarde a beccafico, sardiner fyllda med brödsmulor, nötter, torkad frukt och ansjovis. Scaloppini di maiale al Marsala, tunna skivor av fläsk som kokats i Marsalavin.

Sevärdheter

Turistkontoret i Palermo ligger på Piazza Castelnuovo 35, tel 091-605 83 51. visitpalermo.it Vulkanen Etna, från Teatro Greco i Taormina får du en fin utsikt. Staden är mycket pittoresk. Castilbouno, liten vacker bergsby där filmen Gudfadern spelades in. Cefalù, flera tusen år gammal stad. Herkules byggde tempel här. Parco Acheologico, en förhistorisk teater med plats för 16 000 personer. Ligger i staden Siracusa som en gång i tiden kunde mäta sig med Aten. Stromboli, hyr en guide och gör en vandring upp till toppen av vulkanen på natten.

Shopping

Keramik. De bästa keramikaffärerna finns i San Stefano di Camastra och i Caltagirone Catania-provinsen. Papyrus. Har funnits i Siracusa sedan den grekiska tiden. Många affärer säljer papyrusmålningar. Antikviteter. Siracusa är känd för sin reproduktion av klassiska grekiska mynt. Smycken. Halsband med lavastenar från Etna eller vulkanöarna norr om Sicilien blir till intressanta gåvor. De bästa av guld- och korallsmycken finns i Palermo, Catania och Taormina. Kläder av italienska designer kan du hitta i butikerna längs Viaale della Libertà i Palermo, Via Etnea i Catania och Corso Umberto i Taormina. Vin och mat. Det lokala vinet Vino al la mandorla med mandel finns i Taorminas Corso Umberto. Traditionell mandelkaka och den berömda marsipanen Martorana hittar du över hela Sicilien. Dockor och vagnar. Marionettdockor från familjeföretag med över 160 års erfarenhet hittar du på Corso Vittorio Emanuele 445 i Palermo. Traditionella vagnar finns främst i Bagheria och Palermo.

Säkerhet

Småbrott är ett problem i Palermo trots många poliser. Var extra försiktig i området runt Vucciria-marknaden och hamnen, busstationen på Via Balsamo och sidogatorna i centrum. Undvik området mellan Via Roma och hamnen på natten. SOS tel 113, polis tel 112, brandkår tel 115.

Läsning om Sicilien