
Vi guidar dig rätt i tåg-natten! Foto: GettyImages
Stor guide till Europas nattåg – allt du behöver veta
Efter decennier av nedlagda europeiska nattåg är en renässans på gång. Europas största nattågsbolag, österrikiska ÖBB, startar flera nya linjer. På sensommaren i år är det också dags för SJ:s nya Euronight Stockholm–Hamburg och om några år kanske ett nattåg Köpenhamn–Paris.
2016 la Deutsche Bahn ner alla sina nattågslinjer. Därmed försvann möjligheten för oss skandinaver att gå och lägga oss i en sovkupé på Huvudbangården i Köpenhamn och vakna någonstans längre ner i Europa.
Österrikiska ÖBB tog över flera av de tyska nattågsvagnarna och blev snabbt Europas största nattågsbolag. Mest användbara för skandinaviska resenärer är deras nattågslinjer Hamburg–Basel–Zürich, Hamburg–München–Innsbruck, Hamburg–Wien och Wien–Rom.
ÖBB planerar att starta flera nya linjer de kommande åren och har också beställt moderna sovvagnar med helt ny design som ska ersätta de gamla. De sätts in i trafik i slutet av 2022.
Med den allt intensivare klimatdebatten har flera tågbolag och regeringar hakat på ÖBB:s nattågsoptimism. Bland annat den svenska regeringen som gett ett par hundra miljoner kronor i årligt bidrag till SJ för att starta en ny nattågslinje Stockholm–Hamburg. Den har planerad trafikstark 26 juni i år.

Från den svenska huvudstaden har vi sedan 2021 dessutom Snälltågets nattåg Stockholm–Berlin som kör dagligen mellan 7 april och 24 september samt höst- och jullov och under vårens helger. Under sportlovsveckorna kör Snälltåget också nattåg från Stockholm till flera skidorter i österrikiska Alperna.
Italienarna har aldrig riktigt slutat med sina nattåg utan kör oförtrutet flera linjer, bland annat hela vägen från Bolzano i Alperna nära österrikiska gränsen ner till Neapel. Dessutom: från Milano till Lecce i Apulien på Italiens klack och från Milano till Palermo på Sicilien med tågfärja över Messinasundet.
Statliga franska SNCF har sedan tidigare nattåg från Paris till Toulouse och Briancon i sydvästra Frankrike. Ifjol återstartade man linjen Paris–Nice, den som tidigare kallades Le Train Bleu (Blå tåget) och var engelsmännens och Parissocietetens favoritsätt att ta sig till franska Rivieran.
Under pandemin har spanska tågbolaget Renfe tyvärr lagt ner sitt klassiska nattåg Madrid–Lissabon utan planer på återstart. Men de kommande åren väntas fler andra nattåg återkomma. Ett helt nystartat franskt tågbolag som kallar sig Midnight Trains planerar att 2024 köpa in och köra ett dussin nya lite lyxigare nattåg med Paris som nav. Några av de nya linjerna som planeras är Paris–Rom, Paris–Porto och – något som blir mumma för oss tågresande skandinaver – Köpenhamn–Paris.
Europas mest användbara nattåg
ÖBB Nightjet
Körs av den österrikiska järnvägen (ÖBB). Europas största utbud av nattåg. Alla rutter avgår dagligen, förutom Wien–Livorno som körs två gånger per vecka april–oktober. Boka här!
Hamburg–Zürich
Hamburg–Wien
Hamburg–Innsbruck
Wien–Rom
München–Rom
Wien–Milano
München–Milano
Wien–Livorno
Wien–Zürich
Wien–Düsseldorf

Euronight Polen–Tjeckien
Nattåget som binder samman Warszawa och Kraków med Prag.
Warszawa–Prag
Euronight Lisinski
Avgår dagligen från Zagreb till München och från Zagreb till Zürich. Rutten tar dig förbi Slovenien och Österrike, med Ljubljana och Salzburg som de mest intressanta stoppen. Under sommaren kan du även resan till Rijeka på den kroatiska kusten.
München/Zürich– Zagreb
Euronight Kálmán Imre
Körs dagligen från München och Zürich till Budapest. Det passerar Österrike och stannar i bland annat Salzburg och Wien.
München/Zürich–Budapest
Alla Euronight-tåg bokar du här!
Intercités de Nuit
Slumra in i Paris och vakna omgiven av höga berg i Alperna eller Pyrenéerna. Med Intercités de Nuit reser du till Toulouse och Latour de Carol vid spanska gränsen. Tips: hoppa på Le Train Jeune, Gula tåget, och åk i öppna vagnar nästan ända ner till Perpignan vid kusten. Du kan också resa till Briancon i Alperna, nära gränsen till Italien och till Nice vid medelhavskusten.
Paris–Nice
Paris–Briancon
Paris–Toulouse–Latour de Carol
Hellas Express
Hellas Express nattåg går mellan Belgrad och Thessaloniki via Makedoniens huvudstad Skopje. Går endast 1 juni–1 oktober. Boka här!
Belgrad–Thessaloniki
Italiarail
Stort nät av italienska nattåg. Boka här!
Rom–Palermo
Milano–Rom–Siracusa
Neapel–Milano
Rom–S Candido
Rome–Calalzo
Milano–Lecce
Venedig–Lecce
Bolzano–Lecce
Rom–S Candido
Bolzano–Neapel

Boka också här:
Boka nattåget hos respektive tågbolag. Eller hos bland andra SJ-Omio, Tågbokningen, Railtic, All Aboard eller – om du reser med Interrailkort på telefon från Europa Runt på 08-535 253 00 eller online på interrail.eu. En av Sveriges bästa tågresebyråer som expedierar dig per telefon eller mail är Centralens Resebutik i Kalmar.
Läs mer på nätet:
De nattåg som ingår i Interrail-kortet kan du läsa mer om här! För tips och råd om internationella tågresor, besök också världens bästa tågreseguidesajt, The Man in Seat 61.
Böcker att läsa, bli inspirerad och guidad av
Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden av mig själv (Per J Andersson).
Rivieran inom räckhåll – med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike av Kristina Svensson och Maria Unde Westerberg (i april kommer de ut med sin nya bok Languedoc inom räckhåll).
Med tåg genom Europa – 470 tips och sju rutter av Marko T Wramen och Anna W Thorbjörnsson.
Tåg och mat i Italien – en smakresa för alla sinnen av Marko T Wramen och Anna W Thorbjörnsson.
Du hittar böckerna i Akademibokhandelns butiker och de flesta andra bokaffärer och hos samtliga nätbokhandlare, som Adlibris, Bokus m fl.
Text: Per J Andersson • 2022-01-01
Europa • Restips • Tågresor