• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen

  Skulle du kunna tänka dig att bo i en vulkankrater? Eller kanske på en ö som det tar fem dagar att åka till med båt? Här kommer en lista med elva avskilda platser du inte visste fanns.

  Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen

  1. Aogashima, Japan

  På den lilla ön Aogashima söder om Japan bor cirka 200 personer. Aogashima, som är en vulkanö, är tre kilometer bred och en kilometer lång. Vulkanen heter Otonbu-yama och har inte haft ett utbrott sedan 1783. Vi håller tummarna för att den fortsätter att vila en lång tid framöver.

  Foto: Creative Commons/Charly W. Karl

  2. Monemvasia, Grekland

  Gömd bakom en enorm klippa på halvön Peloponnesos ligger staden Monemvasia. Klippan är 300 meter hög och 1,8 kilometer lång. Ön separerades från fastlandet i en jordbävning för drygt 1 600 år sedan men en smal promenadväg mellan Peloponnesos och fastlandet har skapats i efterhand. I Monemvasia lever invånarna gömda från resten av världen i skydd av sin klippa.

  Foto: Monemvasia Municipality

  3. Klostret Phugtal, Indien

  Vid grottöppningen i en brant klippa i indiska Zanskar ligger Phugtal. Klostret byggdes i början på 1100-talet och är hem åt cirka 70 munkar. Här finns både bibliotek och bönerum. Man får hoppas munkarna inte är höjdrädda!

  Foto: Wikimedia

  4. Gásadalur, Färöarna

  Det är färre än 20 personer som bor i den lilla byn Gásaladur, som heter Gåsdalen på svenska. Byn ligger på ön Vágar på Färöarnas västkust. År 1940 byggde man en trappa de 79 meterna ner till stranden och år 2004 började man bygga en tunnel i bergen för att koppla ihop Gásaladur med de övriga orterna på Vágar. Innan tunneln var man tvungen att vandra över det 400 meter höga berget varje gång man ville köpa mjölk.

  Foto: Creative Commons/Stefan Wisselink

  5. Huacachina, Peru

  Mitt mellan två sanddyner och runt en naturlig sjö i den heta peruanska öknen ligger den fullmatade lilla staden Huacachina. Trots att det bara är runt hundra personer som bor i staden finns affärer, hotell och bibliotek. En legend av Huacachina säger att lagunen skapades av en vacker prinsessa som fortfarande lever kvar i form av en sjöjungfru i sjön.

  Foto: Thinkstock

  6. Bandiagara, Mali

  I dessa hyddor i den västafrikanska byn Bandiagara bor Dogonfolket. Hyddorna är gjorda av lera och smälter in i Bandiagaraklippan. I de fascinerande små kojorna finns bostäder, altare, fristäder och gemensamma mötesplatser. År 1989 valdes Bandiagaraklippan in i Unescos världsarvslista.

  Foto: Wikimedia

  7. Undredal, Norge

  Denna idylliska lilla by ligger längs den norska Aurlandsfjorden. Innan kunde man endast ta sig med båt till Undredal men år 1988 byggde man en väg som kopplade ihop byn med Europavägen E16. I byn bor runt 100 personer och, hör och häpna, ungefär 500 getter. Inte helt oväntat är Undredal känt för den bruna getosten de producerar lokalt.

  Undredal i Norge

  Foto: GettyImages

  8. Furore, Italien

  I denna lilla vik på Amalfikusten ligger faktiskt en liten, liten by. Här finns flera kyrkor och ett museum. Innan hade byn smeknamnet "Byn som inte finns" men borgmästaren för byn ville sätta den lilla kommunen på kartan. Han beordrade att husen skulle målas i livliga färger för att fånga uppmärksamhet hos de förbipasserande.

  Byn Furore i Italien

  Foto: GettyImages

  9. Uros flytande öar, Titicacasjön (Peru och Bolivia)

  På 42 stycken flytande öar i den högt belänga Titicacasjön bor Urufolket. Syftet med ö-samhället var att snabbt kunna byta position om ett hot skulle uppstå.  Idag sitter öarna ofta fast med pålar i sjöbottnen. Öarna är helt handgjorda och behöver underhållas minst var tredje månad på grund av att det undre lagret ruttnar. Om man sköter om en ö ordentligt kan den hålla i upp till 30 år.

  Foto: Thinkstock

  10. Coober Pedy, Australien

  Staden Coober Pedy ligger i södra Australien och har kallats "Världens opalhuvudstad" på grund av sina opalgruvor. Men på senare tid har Coober Pedy blivit mer känt för sina underjordiska boenden. De kallas "dugouts" och är byggda för att invånarna ska kunna komma undan den extrema hettan. I hålorna finns de flesta förnödenheter, bland annat ett kapell, TV-apparater i rummen och gemensamma utrymmen. Det bor närmare 3 500 personer i staden från 45 olika länder.

  Coober Pedy i Australien

  Foto: GettyImages

  Coober Pedy serbisk ortodox kyrka

  I Coober Pedy finns bland annat en underjordisk serbisk ortodox kyrka. Foto: GettyImages

  11. Edinburgh of the seven seas, Tristan da Cunha

  (Storbritanniens utomeuropeiska territorium)

  Tristan da Cunha är den plats på jorden som ligger längst bort ifrån någon annan bebodd plats. Här bor cirka 300 personer och det största samhället heter Edinburgh of the seven seas. Tristan da Cunha är en vulkanö och det tar fem dagar att ta sig dit med båt från Kapstaden. Jobbigt om man lätt blir åksjuk!

  Byn på Tristan da Cunha

  Edinburgh of the seven seas på Tristan da Cunha. Foto: GettyImages

  Foto: Creative Commons/CTBTO, Wikipedia

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!