Annons
Annons
Undredal vilar vid foten av en bergsvägg. Foto: Istock

Undredal vilar vid foten av en bergsvägg. Foto: Istock

Norge

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

Fjordar, färgglada rorbuer (fiskestugor) och vidunderliga vyer. De här pittoreska norska byarna får oss att vilja korsa gränsen till vårt grannland på momangen.

Text: Johanna Jackson • 2018-06-04 Uppdaterad 2021-12-19

1. Reine, Lofoten

Undersköna Reine är en del av ögruppen Lofoten i nordligaste Norge. Många av fiskestugorna har gjorts om till turistboenden och i närområdet finns både vackra vandringsleder och dramatiska stränder. Om sommaren kan man bevittna midnattssol och om vintern finns goda chanser att se norrsken. Trots sin svårtillgänglighet är Reine ingen hemlighet bland turister, så förvänta dig inte att få vara själv med vyerna.

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

2. Undredal, Aurdal

Denna idylliska lilla by ligger längs den norska Aurlandsfjorden. Innan kunde man endast ta sig med båt till Undredal men år 1988 byggde man en väg som kopplade ihop byn med Europavägen E16. I byn bor runt 100 personer och ungefär 500 getter. Byn ligger inte långt ifrån Flåm, som är slutdestination för en av världens vackraste tågresor – Flåmsbanan, som är en avstickare från tåglinjen mellan Oslo och Bergen.

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

3. Flåm, Aurdal

Längst in i Aurlandsfjorden ligger pyttebyn Flåm. Inte bara byn är behaglig för ögat – det omgivande landskapet är förtrollande. Gå på tur och upptäck forsande älvar, djupa raviner och porlande vattenfall. Missa inte att beställa in en kall öl från det lokala mikrobryggeriet Ægir som avslutning på dagen.

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

4. Mo, Hordaland

Vid mynningen av floden Moelva och vid sidan av ett vattenfall ligger den lilla byn Mo. Byn är belägen drygt en och en halv timme norr om Bergen och huserar cirka 100 invånare. Jämfört med de andra byarna på listan är Mo inte lika exploaterat, här finns till exempel bara en restaurang, som endast är öppen under vår och sommar.

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

5. Gryllefjord, Senja

Söta Gryllefjord är en av ett flertal charmiga byar som smyckar kusten vid Senja  – landets näst största ö som brukar kallas för ett ”Norge i miniatyr”. Här väntar orörd natur och spektakulära vandrings- och cykelleder som går förbi kritvita ständer och dramatiska berg. Ön upplevs bäst på sommaren, i skenet av midnattssol.

5 vykortsvackra byar att besöka i Norge

Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen

10 klassiska tågresor du måste göra innan du dör

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga


Text: Johanna Jackson • 2018-06-04
NorgeRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen