• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa världsarv

  Maria Wingate är gymnasielärare, men ägnar sin lediga tid åt att besöka världsarv. Hittills har hon hunnit med 166 av jordens drygt 900 världsarvsklassade platser. Här är fem av hennes favoriter.

  Världens bästa världsarv

  1 Terrakottaarmén
  Busenkelt att besöka

  Den berömda terrakottaarmén vid första Qinkjesarens mausoleum. Det var ett av de första världsarven jag besökte, det dröjde till och med tre år efter mitt besök innan det blev världsarv. Det är busenkelt att ta sig dit med tåget från Beijing. Och det är en fantastisk upplevelse. Jag glömmer aldrig terrakottaarmén. Lersoldaterna från 210 f Kr upptäcktes först 1974. De vaktar den första kejsaren av Kina. Varje soldat är unik.


  2 Bomben i Hiroshima
  Allt måste inte vara vackert

  Alla världsarvsklassade platser behöver inte vara vackra. Hiroshima förstördes av atombomben 6 augusti 1945 och jag skulle kanske inte resa dit om det inte vore för värdarvsklassningen. Genbakudomen, enda byggnaden som inte raserades av bomben, är idag ett budskap till världen om att skrota kärnvapnen. Det var också fint att se den blomstrande stad som hade vuxit upp ur askan. Dessutom ligger japanernas favoritsemesterort, ön Miyajima, i närheten.

  3 Templet i Abu Simbel
  Nilenkryssning med barn

  De flesta resorna har jag gjort med min man. Men Nilenkryssningen gjorde vi med barnen. Den var helt fantastiskt. Förstår inte folk som bara åker till Hurghada när alla fantastiska historiska monument finns så nära.
  Det finns flera världsarv längs Nilen: historiska Kairo, antika Thebe med mera. Men Ramses II-templet i Ambu Simbel och Isishelgedomen i intilliggande Philae är något alldeles extra. Imponerande är förstås att de flyttades med hjälp av Unesco för att slippa översvämmas när man dömde upp Nilen.

  Bild 777598
  Längs Nilen finns flera fantastiska världsarv.


  4 Kappadockienberg
  Familjen Flinta i Turkiet

  Ett världsarv som är lätt att nå för en svensk turist. Det är bara att ta en utflyktsbuss från Alagna och de andra badorterna vid medelhavskusten. Stark familjen Flinta-känsla. Det bor folk i grottorna – det finns till och med grotthotell.
  Grottorna runt de lustigt
  formade bergstopparna – vissa ser ut som snoppar och är 40 meter höga – har haft invånare sedan 300-talet f Kr. Här finns till och med rester av underjordiska städer. Området är i själva verket en eroderad bergsplatå och ligger i nationalparken Göreme.


  5 Alhambras palats
  Det skönaste som finns

  Man får inte missa Alhambra som kan konkurrera med indiska Taj Mahal, också det världsarv, i skönhet. Det är inte mycket av det jag har sett som kan mäta sig med det här palatset. Alhambra är utsökt inte bara på utsidan, utan även på insidan och in i minsta detalj.
  Alhambra ligger på ett berg som reser sig över den medeltida stadskärnan i Granada, med utsikt över Sierra Nevadas toppar. Här finns de vackra palats som byggdes på 1200-talet när kalifen styrde. Boka
  på nätet i förväg, gärna en tid tidigt på morgonen, så det inte blir för varmt.

  Bild 777599
  Alhambra är vackert in i minsta detalj.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!