• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är världens bästa platser för att uppleva norrskenet

  Har man lite tur kan man få uppleva himlafenomenet på hemmaplan. Här är annars sju platser runt om i världen där sannolikheten är extra stor för att fånga det magiska ljuset – många platser ligger riktigt nära!

  Här är världens bästa platser för att uppleva norrskenet
  Norrsken över Skaftafell, Island. Foto: Istock.
  Island

  Norrsken över Island. Foto: Thinkstock

  1. Reykjavik, Island

  Reykjavik är en perfekt utgångspunkt för att se norrskenet på Island. Riktigt schyssta norrsken kan man se från Kirkjufell-berget på västkusten, men vid starkt polarsken kan du till och med råka på norrskenet från förorterna till Reykjavík. Skulle det oturligt nog vara molnigt finns det ju en hel del andra naturfenomen att upptäcka här. 

  Norrsken på Svalbard

  Vackra Svalbard bjuder på himlaskådespel nattetid. Foto: GettyImages

  2. Svalbard, Norge

  Du kan inte komma mycket högre upp än Svalbard och ju högre latitud, desto bättre är chanserna att se norrskenet. Mellan november och februari är det den bästa tiden för norrsken men även för att uppleva ett annat naturfenomen: polarnatten. Mellan mitten av november och till slutet av januari är Svalbard helt utan dagsljus. Det blåa skymningsljuset gör det lättare att upptäcka himlafenomenen.

  Kakslauttanen

  Att ligga i en glasigloo och titta upp på norrskenet... den känslan.

  3. Kakslauttanen, Finland

  Mitt ute i vildmarken i finska Lappland ligger Kakslauttanen Arctic Hotel, vars glasigloos är byggda speciellt för att kunna uppleva norrskenet. Säsongen varar redan från slutet av augusti till slutet av april. Bekvämt och bra att kunna ligga kvar i en varm säng och stirra upp i himlen. I närheten ligger nationalparken Urho som också är värt ett besök.

  Norrsken över Whitehorse i Norra Kanada.

  Norrsken över Whitehorse i Norra Kanada. Foto: Thinkstock

  4. Norra Kanada

  Dyrt resmål, men i Kanada kan man uppleva norrskenet i de norra delarna av landet, framförallt i Yukon, Newfoundland, Nova Scotia och British Columbia. Med rätt förutsättningar är det sannolikt att se ljusfenomenet här. På Canadian Geographic finns en bra karta med platser som är extra gynnsamma.

  Skymningsljus över fyren i Caithness, Skottland. Foto: Thinkstock

  Skymningsljus över Caithness, Skottland. Foto: Thinkstock

  5. Skottland, Storbritannien

  Kusten vid Caithness, i norra Skottland, är en av den bästa platsen att se norrskenet i Storbritannien. Men Skottland har en hel del platser på nordliga breddgrader med mörk himmel som är gynnsamma, framförallt i Orkney, Shetland och Hebriderna. Januari och februari är den bästa tiden för den dansande ljusshowen. 

  Ishotellet Jukkasjärvi

  Varför inte bo på ishotellet i Jukkasjärvi om du vill åka på norrskenssafari. Foto: Thinkstock

  6. Abisko, Sverige

  Abisko anses vara den bästa plasten i Sverige och världen för att uppleva norrskenet med sin friska, klara luft och praktiskt taget molnfria himmel. Mer eller mindre aktiva norrsken kan ses nästan varje natt. På berget Nuolja finns Aurora sky station som öppnades 2007 just för att kunna beskåda norrsken ifrån.

  7. Senja, Norge

  Dramatiska klippor som stupar ner i vattnet, vita sandstränder, fiskebyar och orörd natur. Nej, vi pratar inte om Lofoten, utan om den mindre exploaterade ön Senja strax utanför Tromsö i Nordnorge. Platsen kallas ofta för Norge i miniatyr och är med sin orörda natur ett mecka för friluftsliv och norrsken!

  Norrsken i Senja i Norge

  Skippa Lofoten och Tromsö och upplev norrskenet på lilla Senja. Foto: GettyImages

  Fakta: Så uppstår Norrsken

  Norrsken uppstår när laddade partiklar från solvinden krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Ljuset som skapas kallas norrsken, eller aurora borealis som är det latinska och internationella namnet. På södra halvklotet kallas fenomenet sydsken eller aurora australis. [/b]

  Se det magiska klippet med norrskenet från Ylläs i Finland.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!