• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Italiens häftigaste tågresor – 6 tågrutter du inte får missa

  Längs kusterna, genom vinodlingarna och upp i bergen. Och så ett nattåg mellan Alperna och Sicilien. Här är sex av Italiens häftigaste tågresor.

  Italiens häftigaste tågresor – 6 tågrutter du inte får missa
  Med tåg via italienska kustremsor, vinodlingar och bergstoppar. Foto: Gettyimages.

  1. Milano–Palermo

  Långskottet till Sicilien

  En episk Italienresa får du om du tar nattåget från foten av Alperna till Sicilien. Utanför fönstret ett tvärsnitt av landet med vinodlingar, cypressdungar och hav. Vid åttatiden på kvällen kliver du ombord på Milano Centrale (landets vackraste station) och kommer lagom till lunch nästa dag till Messinasundet vid Italiens tå. Vagnarna körs ombord på färjan och du kan promenera på däck och andas havs-luft. Sedan åker du via bergsstaden Taormina och badorten Cefalu till Palermo, som du når samma eftermiddag.

  Restid: Ca 21 tim.
  Boka: btrenitalia.com

  Börja vid världens vackraste tågstation, Milano Centrale – avsluta på Sicilien. Foto: Gettyimages.

  2. Tirano–St Moritz

  Smalspårigt ovan molnen

  Alpernas vackraste tågresa går med det röda tåget på den smalspåriga rätiska järnvägen genom Poschiavodalen, över Brusioviadukten där järnvägen slår en knut på sig själv, över Berninapasset och förbi vackert glittrande Lago Bianco. I den italienskspråkiga delen av Schweiz kliver du av och tar ett glas vin och äter en tallrik pasta intill perrongen i Alp Grüm på 2 100 meters höjd. Slutstation exklusiva St Moritz eller Chur längre norrut.

  Restid: 2 tim 12 min.
  Boka: rhb.ch

  Bergståg i Alperna. Slående vackert! Foto: Gettyimages.

  3. Verona–München

  Tre länder på en biljett

  Tre länder och otaliga alptoppar på en biljett. Varje förmiddag kör österrikiska ÖBB två Eurocity från Romeo och Julias hemstad och upp längs Adigefloden med storslagen utsikt mot dramatiska berg. Via Bolzano och Innsbruck når du slutligen storstaden München på slätten. Bra restaurangvagn med vita dukar och bordsservering.

  Restid: 5 tim 25 min.
  Boka: oebb.at

  Glöm inte tåglektyren! Kanske är det här du dammar av Romeo och Julia? Foto: Gettyimages.

  4. La Spezia–Sestri Levante

  Ikoniskt kusttåg

  En kustjärnväg som tar dig från hamnstaden La Spezia och in i det dramatiskt brant sluttande bergslandskapet med de fem byarna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso, de som tillsammans kallar sig Cinque Terre. Förslagsvis åker du inte hela sträckan i ett svep, utan hoppar av i minst ett par av byarna och går en delsträcka. Sestri Levante norr om Cinque Terre är en mysig badort med humanare hotellpriser än i de världsberömda kustbyarna.

  Restid: 1 tim 4 min med regionaltåget som stannar i samtliga byar.
  Boka: btrenitalia.com

  Ikoniskt kusttåg tar dig mellan bergsbyarna i Cinque Terre. Foto: Gettyimages.

  5. Runt Etna

  Vulkanvyer med lavavin

  Ta en tur med tåget som kör ett varv runt Etna på Sicilien. Circumetnea rundar berget, bjuder på strålande vulkanvyer och möjlighet att hoppa av i byarna intill berget. Tåget avgår från Catania och kör via Adrano, Paterno, Bronte, Maletto och Randazzo, för att till slut återvända ut till kusten och staden Riposto. I tågbiljetten ingår hop-on-hop-off-bussar i byarna längs linjen, så att du kan besöka vingårdar och testa vulkanvinet.

  Restid: ca 3 tim.
  Boka: bsicilydiscovery.com/circumetnea

  Ta tåget från Catania och runda vulkanen Etna. Foto: Gettyimages.

  6. Domodossola–Locarno

  Resa i de hundra dalarna

  Ett blått näpet och gulligt bergståg tar dig från Domodossola i väster, genom de hundra dalarna som gett tåget dess namn (Centovalli) till Locarno i öster. Du kliver av i ett Schweiz som ser ut, smakar och låter som Italien och blickar ut över Maggioresjön på gränsen mellan länderna. Här kan du hoppa på lokaltåget och fortsätta via vackra Lugano in i Italien och Como vid sjön med samma namn.

  Restid: 2 tim 14 min. 
  Boka: bcentovalli.ch

  Passera söta byar som schweiziska Intragna med tåget Centovalli. Foto: Gettyimages.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!