• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Petter Stordalen designar svit på ishotellet i Jukkasjärvi

  I år har entreprenören Petter A. Stordalen valts ut att designa en av sviterna på Icehotel i Jukkasjärvi. Den 11 december välkomnas de första gästerna till den säsongsöppna delen av ishotellet.

  Petter Stordalen designar svit på ishotellet i Jukkasjärvi
  Petter Stordalen ska designa rum på ishotellet. Foto: Asaf Kliger/Icebar Design PinPin Studio

  Den första snön har precis kommit och på Icehotel i Jukkasjärvi skapas nu konst både i den permanenta delen, Icehotel 365, och snart även i Icehotel Winter som är den vinteröppna delen av hotellet. 1 300 isblock ska förvandlas till is och totalt är 35 konstnärer med och skapar konsten. Speciellt för i år är att konstnärerna är handplockade av Icehotel och en person har extra mycket erfarenhet från just hotellvärlden, nämligen Petter Stordalen.

  – Jag älskar det Icehotel står för, ett hållbart hotell byggt på naturens villkor och ett starkt entreprenörskap. När jag fick frågan om att designa ett rum på Icehotel så var min spontana reaktion "Ja! Hur svårt kan det vara?! Det här har jag gjort massvis av gånger tidigare, säger Petter Stordalen.

  Han fortsätter. 

  – Det jag inte tänkte på då var de särskilda utmaningar det innebär att designa och bygga hotellrum av is och snö. Den här processen har gett mig en ny dimension kring vad som krävs för att bygga hotellrum. Det blir spännande att se hur min designtanke utvecklas när vi börjar skulpterar ut den i is. 

  Invigning i december 

  Nyligen ingick Icehotel ett samarbete med Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts och nu får Petter Stordalen chans att lära känna Icehotels viktigaste beståndsdelar, snön och isen, på nära håll.

  – Jag tror Petter och jag tänker lite lika. Man ska inte ge upp utan utgå från vad man har och kämpa på! Det ska bli kul att se hans svit i december, säger Yngve Bergqvist, grundare och en av huvudägarna av Icehotel.

  Den 11 december slår portarna upp till vinterns Icehotel, men redan nu kan gästerna sova bland iskonst, uppleva norrsken och vildmarksäventyr och även se konsten ta form i den permanenta delen, Icehotel 365.

  Klä dig varmt innan läggdags. Foto: Asaf Kliger

  Peter Stordalen hugger in i isen. Foto: Icebar design: PinPin Studio/Asaf Kliger

  Peter Stordalen hugger in i isen. Foto: Icebar design: PinPin Studio/Asaf Kliger

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!