• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Den lilla staden vid det stora havet – missa inte tyska Husum

  Vid Nordsjöns strand ligger den lilla charmiga kuststaden Husum, som är väl värt ett besök oavsett om du behöver ett par dagars avkoppling eller är på resande fot – året om.

  Den lilla staden vid det stora havet – missa inte tyska Husum
  Foto: istock

  Maritim charm, lugnt tempo bland fiskargränder, topprestauranger och hamnkrogar som överraskar med läckerheter. Välkommen till tyska Husum! Här kan du vandra och njuta av promenader längs vattnet med en fantastisk vy över Nordsjön. Missa inte heller det Unesco–listade världsnaturarvet Wattenmeer, nationalparken som är Tysklands största och som ligger till 68 procent under vattnet.

  Husum är staden som blev en hamnstad över en natt. Efter en stor översvämning under andra hälften av 1300-talet hamnade stora delar av kusten under vatten och invånarna såg möjligheten att bli ett handelscentrum. Med åren har hamnen tappat i betydelse och idag är Husum mer en semesterort.

  Foto: istock

  Ta en rundtur bland stadens största sevärdheter
  Men Husum har också mycket annat att erbjuda i form av kultur. Faktum är att man skapat en speciell kulturstig som man kan följa för att inte missa någon av de 32 viktigaste historiska och arkitektoniska sevärdheterna. Turen börjar vid Altes Rathaus vid Marktplatz, där den ena sevärdheten efter den andra radar upp sig. Den första är Marienkirche, byggd under 1830-talet i gult tegel. Kyrkan anses vara en av de mest betydelsefulla klassicistiska byggnaderna i Nordeuropa. Framför kyrkan finns sen symbolen för Husum, "Tine", som är en bronsstaty av en kvinna som ska påminna om Catharina Asmussen. En av stadens mest betydelsefulla filantroper som tillsammans med släktingarna från Woldsen-familjen har upprättat en stiftelse för äldre och sjuka människor.

  Foto: oliver Franke

  Marint i fokus
  Därefter kan du se det forna godset där Fredrik I av Danmark inrättade en myntverkstad 1520, och så slutligen Theodor Storms födelsehus. Stadens son och litterära budbärare som föddes 1817 i hus nummer 9. Hans senare bostadshus ett par gator längre bort, som idag kallas Theodor-Storm-Zentrum, är fortfarande inrett som under hans tid. Ytterligare museer längs med kulturstigen sätter fokus på Husums maritima arv, som sjöfartsmuseet Nordfriesland eller det helt omgjorda NordseeMuseum Nissenhaus, Husum. Här levandegörs livet vid och med havet och kampen mot naturkrafterna. Även Husums slott är väl värt ett besök. Det ligger i kanten av stadens centrum i en park, som förvandlas till ett hav av blommande krokusar på vårkanten. Här kan du även se olika konserter och dockteatrar under året.


  Grönkål är en specialitet i regionen. Foto: Shutterstock.

  Ta dig till Husum

  Tyska Husum ligger längs den norra västkusten. Hit tar du dig enklast med bil från Sverige. Antingen med båt förslagsvis Stena Line mellan Göteborg och Kiel, eller bilen genom Danmark. Du kan även flyga till Hamburg och därifrån ta dig upp de cirka 15 milen till Husum.

  FLER TIPS TILL TYSKLAND – HITTAR DU HÄR

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!