• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Östra London

  Banglagubbar i skägg, kostymkillar med svarta ringar under ögonen och arty-farty-tjejer i ironiska frisyrer. Vagabond åkte till London för att kolla om öst fortfararande är bäst.

  Östra London

  Marknader

  Är man turist i London så går man på marknad. Detta gäller lika mycket i East End som i Notting Hill på andra sidan stan.
  Bild 774970
  NÄRA LIVERPOOL STREET STATION,
  i en stor viktoriansk marknadshall, ligger klassiska Old Spitalfield Market. Här finns det mesta, organisk mat, dvd-filmer, smycken, skor och kläder gjorda av oetablerade hoppfulla designers. Att fynda är dock i det närmaste omöjligt.
  I ETT AV STÅNDEN står Mallet, före detta trummis i tuggummibandet Transvision Vamp. Han säljer egentryckta t-shirts med newageinspirerade budskap som "Universal Soul" och "Power to the peaceful" på.
  – Mitt mål är att sprida glädje och öka folks självkänsla. Men man måste ha en positiv själ för att gilla mina tröjor, säger han.


  EN BIT BORT SÄLJS ANDRA TRÖJOR vars tryck ­signalerar att de designats av en nostalgisk 70-talist: Yoda, stormtroopers, Commodore och Ghost-busters pryder deras magar. Mest folk är det här vid lunchtid och på ­söndagar, som är den stora marknadsdagen i London. Enligt Mallet är det lite väl trångt här då. I stället rekommenderar han den lite yngre och trendigare Up Market.

  Fakta:
  Old Spitalfield Market, 105a Commercial Street. Öppet: alla dagar utom lördag.
  http://www.visitspitalfields.com

  Up Market, Hanbury Street i the Old Truman Brewery. Öppet: söndagar 10.00-17.00.
  http://www.sundayupmarket.co.uk

  Några andra marknader i området är Brick Lane Market på Brick Lane, Cheshire Street och Sclater Street och blommarknaden Columbia Road Flower Market på Columbia Road, som båda håller öppet under söndagar.ket ett stenkast bort.


  Mat

  MITT BLAND curryrestaurangerna på bangla-gatan Brick Lane ligger Beigel Bake. Bagelbaren är en kvarleva från tiden då detta var Londons judiska kvarter.
  Den kaklade lokalen med lysrör i taket för först tankarna till en offentlig toalett, fast här luktar betydligt bättre. Dofterna kommer längst inifrån där man kan se hur bagarna lastar in plåt efter plåt med de degiga ringarna i någon av de åtta stora pizzaugnarna.
  Bild 774971
  Eftersom Beigel Bake har öppet dygnet runt har det blivit ett populärt fyllekäksställe. Joe, som jobbar bakom disken, säger att hon säljer minst några tusen baglar per dygn. Bäst går de med salt-beef och senap men på menyn finns också bagelar med strömming, lax, ägg eller salami.
  VÄGG I VÄGG ligger en konkurrent som ofta har tomt, även när kön till Beigel Bake ringlar lång utanför lokalen. Vad skiljer egentligen de olika ställena åt?
  – Vi är berömda. De är inte det, säger Joe.
  Det här är en del av London där det går att äta förhållandevis billigt. Det kryllar av indiska och bangladeshiska restauranger som serverar mat för några tior.
  PÅ BRICK LANE, vid Old Truman Brewery, ligger Cafe 1001 där det går att sitta ner på träbänkarna och äta nygrillade hamburgare tillsammans med alternativa wannabees i ironiska kläder. Här finns också ett stort urval av vegetarisk och veganmat. På kvällarna är här populär bar med olika dj:s.
  Lite mer restaurangbetonade är vietnamesiska Little Hanoi som, namnet till trots, serverar utmärkt Pekinganka, (147 Curtain Road, tel 020-772 968 68) eller orientaliska Shish (313-319 Old Street, tel 020-774 909 99) där många mediemänniskor runt 30 börjar sin utekväll.

  Fakta:
  Beigel Bake, 159 Brick Lane, tel: 020-772 906 16. Öppet: alla dagar, dygnet runt.

  Café 1001, 91 Brick Lane, tel: 020-724 796 79. Öppet: måndag till lördag 06.00-00.00.
  http://www.cafe1001.co.uk

  Prylar

  LÅNGT UPP på Brick Lane, där teglet börjar ersättas av betong och den charmiga multikultikänslan så sakta övergår till brittisk socialrealism ligger Tatty Divine. I verkstaden som ligger tillsammans med affären sitter ett tiotal smyckedesigners och filar på örhängen, halsband och broscher. Allt i plast. Ur högtalarna strömmar engelsk 60-talsschlager och det känns lite som att vara inne i tomteverkstaden, fast utan nissar.
  Modetidningen Vouge har skrivit om Tatty Divine och rörelsen har ett samarbete med Berlinbaserade electropopgruppen Chicks on Speed. Tatty Divine designade gruppens smycken inför senaste turnén. Om det är snyggt med örhängen som ser ut som chips eller armband inspirerade av Rubiks kub är frågan – men de säljer. Sedan två år tillbaka finns också en affär i Soho och nät- och posterorderförsäljningen är stor.
  NÅGRA HUNDRA METER SÖDERUT bakom en turkosfärgad port ligger Lik + Neon. I den minimala butiken trängs nydesignade t-shirts och experimentell modern musik med kitschiga nostalgiprylar som Starwarsleksaker, serietidningar och gamla vinylsinglar. Affären har också ett brett utbud av smala fanzines och japanska modemagasin som Fruits och Style. Dessutom har man lyckats tränga in en fotoutställning på en av väggarna och en levande katt på disken.
  För den som vill läsa om östra London finns den mysiga bokhandeln Eastside Books i närheten. Affären har specialiserat sig på lokala titlar. Skönlitterära såväl som faktaböcker.

  Fakta:
  Tatty Divine, 236 Brick Lane, tel: 020-773 990 09. Öppet: mån–fre 10.00–18.00, lör–sön 11.00-17.00. http://www.tattydevine.com

  Lik + Neon, 106 Sclater Street, tel: 078 763 232 65. Öppet: mån 12.00–19.00, tis–lör 11.00-19.00, sön 11.00–18.30. http://www.likneon.com

  Eastside Books, 166 Brick Lane, tel: 020-724 702 16. Öppet: mån–lör 11.00–18.00, sön 10.00–17.00.

  Kläder

  VID OLD TRUMAN BREWERY, bredvid en skoteraffär, ligger Gloria's. Affären är fylld med ovanliga sneakersmodeller från flera av de största märkena. Det är hög omsättning och handlar du här är chansen stor att du slipper se din modell på bänkgrannen i tunnelbanan. Den som tröttnar på att spana på de färgglada skorna kan roa sig med klassiska arkadspelet Space Invaders som står parkerat på övervåningen.
  Lite längre norrut längs med Brick Lane ligger Rokits båda affärer med The Laden Showroom mellan sig.
  ROKIT ÄR EN KVALITETSSECONDHAND med kläder för både tjejer och killar. Mycket jeans, kavajer och stövlar. En hel del snyggt men det är inte särskilt billigt.
  The Laden Showroom har under de senaste åren varit en av Londons trendigaste klädaffärer. Hög hiphop i högtalarna, snygga tuffa tjejer bakom kassan och väldigt kändistätt. Här finns smycken och dam- och herrkläder ritade av unga designers från hela världen.
  Den som inte riktigt känner sig hemma på Laden Showroom kan i stället gå till betydligt mer avslappnade The Lazy Ones. I den lätt fuktdoftande butiken med gröna 70-talstapeter säljs mest gulliga klänningar men man kan också köpa stickade mössor, Lazy hat – made by the Lazy ones mother.
  I OMRÅDET FINNS OCKSÅ ofta rekommenderade secondhandaffären Absolute Vintage, på Hanbury Street. Nu har ägarna öppnat en ny butik runt hörnan på Commercial Street, Blondie. Om Absolute Vintages specialitet är skor och boots är Blondies festkläder. Det är mycket glammiga festblåsor, glittriga skärp och guldiga portmonnäer. En leopardklänning av okänt märke går för 85 pund.

  Fakta:
  Gloria's, The Old Truman Brewery, 91-95 Brick Lane, tel: 020-777 062 22. Öppet: mån–sön 10.00–19.00. http://www.superdeluxe.net

  Rokit, 101-107 Brick Lane, tel: 020-737 538 64
  Öppet: mån–fre 11.00–19.00, lör-sön 10.00–19.00. http://www.rokit.co.uk

  The Laden Showroom, 103 Brick Lane, tel: 020-724 724 31. Öppet: mån 12.00–18.00, tis–lör 11.00–18.00, sön 10.30–18.00. http://www.laden.co.uk

  The Lazy Ones, 110 Sclater Street. Öppet: mån-stängt, tis–lör 11.00–19.00, sön 10.00–18.00

  Blondie, 114–118 Commercial Street, tel: 020-724 700 50. Öppet: mån-sön 10.00–19.00

  Absolute Vintage, 15 Hanbury Stree, tel: 020-724 738 83. Öppet: mån-stängt, tis-lör 12.00–19.00, sön 11.00–19.00. http://www.absolutevintage.co.uk

  Bar

  I DE GAMLA INDUSTRIKVARTEREN i Shoreditch vid tunnelbanestationen Old Street ligger Dream Bags Jaguar Shoes. Namnet ärvde man från skoaffären som låg här tidigare men nu är här en minimalistiskt inredd bar.
  – En anledning till att vi behöll det gamla namnet på skyltarna utanför var för att visa att det inte spelar så stor roll hur det ser ut utanpå. Det är vad som finns här inne som betyder något, säger Nick, som tillsammans med sin syster startade stället för fem år sedan.
  Sedan dess har de förutom att driva baren hunnit öppna ett kafé och en klädaffär, no-one, som bland annat säljer Cheap Monday-jeans.
  – Vi har en egen liten community här i kvarteret, säger Nick.
  DREAM BAGS JAGUAR SHOES fungerar också som ett galleri där olika konstnärer bjuds in för att ställa ut och det anordnas turnéer med utställare till andra städer. Senast på Allmänna galleriet i Stockholm.
  – De flesta av våra gäster antingen studerar eller arbetar inom kreativa yrken som konst, film eller mode, säger Nick.

  Bild 774972
  FÖR DE MINDRE KREATIVA SJÄLARNA finns Bar Kick mitt över gatan. Längs med väggarna är det fullt av fotbollsspel och i taket hänger det färgglada flaggor från hela världen. De plastklädda stolarna är omaka och borden är slitna men stämningen och musiken är glad och avslappnad.
  Det är här runt Kingsland Road som de flesta och bästa barerna och klubbarna ligger. Men orkar man inte ta sig hit från Brick Lane kan man i stället besöka nyöppnade Casa Blue. Den orientaliskinspirerade baren med cocktails som specialitet håller öppet till tre på natten under helgerna.
  VILL DU ISTÄLLET GÅ TILL EN KLASSISK brittisk sunkpub finns The Owl & Pussycat i närheten. Här luktar öl och rök, de gröna skinnmöblerna är spruckna och golvet täcks av en äcklig heltäckningsmatta. Puben har biljardbord, spelautomater och en liten innergård. Få turister och befriat från trendiga konststudenter.

  Fakta:
  Dream Bags Jaguar Shoes, 34-36 Kingsland Road, tel: 020-773 995 50. Öppet: tis–sön 17.00–01.00, mån, 17.00–00.00. http://www.dreambagsjaguarshoes.com

  Bar Kick, 126-127 Shoreditch High Street, tel: 08713322959. Öppet: mån-ons 12.00–23.00, tor-lör 12.00–0.00, sön 12.00–22.30.

  Casa Blue, Brick Lane 226. Öppet: sön-tors 11.00–01.00, fre-lör 11.00–03.00.

  Owl & the Pussycat, 34 Redchurch Streeet, tel: 020-761 336 28.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!