Karin Wallén

Karin Wallén

Kambodja

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!

Att göra rundresor genom Asien är populärare än någonsin. Men hur väljer man den bästa resrutten? Här är våra favoriter – resor med allt från smarta storstäder till mjuka sandstränder och fuktig djungel.

Text: Karin Wallén • 2013-01-21

Naturresa genom Malaysia

Att morsa på orangutangerna i Sepilok på Borneo kan mycket väl bli ett av ditt livs bästa reseminnen, men den här rutten bjuder på mycket mer för den som vill kolla in djur och natur. Både under och ovan ytan.

Kuala Lumpur–Perhentian

Kuala Lumpur i Malaysia är en naturlig startpunkt med ett stort utbud av lågprisflyg, tåg och bussar. Från storstadens brus tar du dig lätt vidare ut på äventyr i tät djungel och salta vågor med flyg till Kota Bharu.
Perhentianöarna, längst uppe i nordväst, nås med båt från hamnen i Kuala Besut. Dykning och strandliv för dig som snabbt tröttnar på storstaden.

Perhentian–Taman Negara–Tioman

Från Tumpat i närheten av Kota Bharu går det så kallade djungeltåget till Jerantut. Härifrån transporteras du på floden till nationalparken Taman Negara. Ekoturismen är väletablerad med vandringsleder, boende och canopy walks (höghöjdsbroar) och high hides (trädkojor att spana från när mörkret faller). Visst finns det noshörningar, leoparder och tigrar kvar i området, men chanserna att se dem är minimala. Apor och mystiska nattljud gör ändå upplevelsen speciell.
Paradisiska Tioman nere i sydost har länge varit en oexploaterad ö som dock börjat dra allt fler turister som vill ägna sig åt strandliv, dykning och promenader genom djungeln. Tioman har flygförbindelse med Kuala Lumpur.

Tioman–Kuala Lumpur–Sabah

Via ett återbesök i Kuala Lumpur går turen vidare till den malaysiska delen av Borneo staden Kota Kinabalu i provinsen Sabah. För den som gillar äventyr, sport och natur i ljuv förening är det här ett svårslaget område. Segling, dykning, kajakpaddling, vandring och forsränning anordnas på flera ställen i Sabah, men det verkliga målet för många är att bestiga Mount Kinabalu, 4 095 meter över havet.
Borneo är hem åt många endemiska djur- och växtarter, till exempel den märkliga näsapan, och en vistelse i djungeln med en bra guide är en upplevelse för livet. I djungelreservatet Sepilok finns ett rehabiliteringscenter för orangutanger, där man som besökare kan se och lära mer om våra rödhåriga kusiner.

 

Malaysia: Perhentianöarna – ett överhettat paradis

10 naturupplevelser på Borneo

Sydostasienklassikern

Den här gången skippar vi den thailändska övärlden och drar ut på upptäcktsfärd i Laos, Kambodja, Vietnam – och en släng av norra Thailand. Låt dig förföras av storslagna Angkor Wat, drabbas av backpackerlivet i Vang Vieng och bli förälskad i Hoi An.

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!

Bangkok–Chiang Mai, Thailand

Börja i Bangkok, en mångmiljonstad som rymmer allt från myllrande marknader och glänsande shoppingkomplex till tjusiga takbarer, smyckade tempel och nattliga nöjeskvarter som förfärar och lockar.
På hotellgatan Khao San Road börjar många backpackeräventyr, i en bubbla av 7-Eleven-butiker och tatueringsstudior. Men detta är inte målet med resan. Detta är bara början.
Chiang Mai är en ganska stor stad som ligger 10 timmars bussresa eller en timmes flygresa norr om Bangkok. Här finns ett stort utbud av vandringar och andra aktiviteter att göra i den omgivande djungeln.

Huay Xai–Luang Prabang, Laos

Från Chiang Mai är det cirka sex timmars bussresa till Chiang Khong, och gränsövergången till Laos. På andra sidan Mekongfloden ligger den laotiska staden Huay Xai. I närheten finns ett utbud av vandringar och Gibbon Experience, med zipline-åkning och boende i trädhus.
Ta båten på Mekong, eller bussen på skumpiga vägar, till Luang Prabang och upptäck en världsarvsskyddad stadskärna där fransk kolonialarkitektur varvas med buddistiska tempel. Staden är liten, men har blivit en riktig turistmagnet, med mängder av massörer, restauranger och resebyråer. Missa inte vattenfallen Kouangxi lite utanför staden.

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!
Vattenfallet Tat Kuang Si nära Luang Prabang.

Luang Prabang–Vang Vieng–Vientiane, Laos

Visst kan du stanna till i Vang Vieng på vägen, om du känner för att glida nedför floden i ett traktordäck och partaja med hundratals (tusentals?) andra backpackers. Annars bepansrar du dig för elva timmars skakig bussfärd ända till Vientiane (eller tar flyget).
Vientiane må vara huvudstad, men är ändå liten i storleken. Ät laotiskt eller franskt, testa ångbastu, besök nationalsymbolen Pha That Luang med sin gyllene stupa, och se solen gå ner vid Mekongfloden. Det går även ett nytt direkttåg hit från Bangkok.

Vientiane–Champasak–Si Phan Don, Laos

Från Vientiane är det cirka sju timmars bussresa till Savannakhet, en marknadsstad som lämpar sig för en paus på väg söderut. Här finns även vägförbindelser med Vietnam. Fem busstimmar till och du hamnar i Pakse. Härifrån finns transport till Ban Nakasang där båten går ut till Si Phan Don, “De fyra tusen öarna”.
Men dessförinnan: missa inte att ta en sväng förbi Champasak, och de imponerande khmerruinerna av Wat Phu. Ett mini-Angkor Wat väl värt ett besök.
Si Phan Don bildar ett inlandsdelta i Mekongfloden, och ön Don Det lockar mängder av resenärer till sina hängmattor, loja barer och sköna dagar vid floden.

Stung Treng–Kratie–Phnom Penh, Kambodja

Från Si Phan Don kan du ta dig med buss eller båt in i Kambodja, med båt går färden först till Stung Treng, på Mekongfloden.
Stung Treng är inte så kul i sig, men härifrån kan du ta dig ut i den spännande, oexploaterade provinsen Ratanakiri, med staden Ban Lung som första stopp.
Fortsätter du istället söderut längs Mekong kan du göra ett stopp i Kratie (tre timmar med buss), känt för sina floddelfiner.
Ungefär fem timmar söderut ligger Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Här väntar många intressanta sevärdheter. Se och hör de fasansfulla berättelserna från röda khmerernas styre
under 1970-talet, på tortyrfängelset Tuol Sleng och Dödens fält. Men upplev också staden som den är idag, med myllrande marknader och en livlig flodpromenad. 

 

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!
Badorten Sihanoukville bjuder på många fina stränder.

Phnom Penh–Siem Reap–Sihanoukville, Kambodja

Ta båten eller bussen (cirka 6 timmar) till Siem Reap som är en bas för att se Angkor Wat, och de andra imponerande ruinerna i den världsberömda tempelstaden. Det går även flyg hit från flera städer i omgivande länder.
Sihanoukville är Kambodjas främsta badort, med fullpackade, partyglada stadsstranden Ochheuteal Beach. För ett lugnare, billigare och mer spartanskt leverne: välj Otres Beach, några kilometer bort.
Vill du inte återvända till Phnom Penh hela tiden kan du ta en längre tur runt sjön Tonle Sap från Siem Reap, via de flytande byarna och staden Battambang.

Ho Chi Minh City–Dalat–Nha Trang, Vietnam

Bussen från Phnom Penh till Ho Chi Minh City (Saigon) i södra Vietnam tar ungefär sex timmar. En mer tidsslukande och annorlunda resa, är att ta båten in på Mekongdeltat och åka vidare med buss till Ho Chi Minh City.
Ho Chi Minh City är en livlig storstad värd att utforska. Krigsmuseet och en utflykt till Cu Chi-tunnlarna ger en intressant bild av Vietnam­kriget, eller Amerikakriget, som det heter här.
Det finns ett väl utbyggt bussnät i Vietnam. På väg norrut kan du göra en avstickare till höglandet och kitschiga franskfavoriten Dalat.
Annars kan du dra direkt till beachen. Mui Ne är en turistisk strand­ort med skönt strandhäng. I Nha Trang får du både lång sandstrand, dykning och riktig vietnamesisk stad på köpet.

Hoi An–HuE–Hanoi, Vietnam

Hoi An 11 timmar med nattbuss från Nha Trang, eller tåg till närliggande Da Nang) har vuxit som turistmagnet, och det är lätt att förstå. Här finns fina hus i världsarvsskyddad miljö, lantlig lunk intill floden, och så alla dessa duktiga skräddare, som får resenärer att stanna längre än de tänkt. Hyr en cykel och åk till stranden också – den är riktigt fin.
Hue (cirka 4 timmar med buss) är en mysig, traditionell stad med fina tempel. Härifrån går flera turer ut i den demilitariserade zonen, DMZ, för den krigsintresserade.
Hanoi, Vietnams huvudstad, har en rad statliga museeer, till exempel mausoleet där du kan se Ho Chi Minh själv, på lit de parade. Men mysigast är det att knalla omkring i de gamla kvarteren vid sjön Ho Hoan Kiem.
Lust på mer äventyr? Ta bussen till kusten och gör en båtutflykt i Halongbukten, eller ta tåget upp till Sapa och vandra i bergen.

Vietnams skönaste stränder

Laos – Mekongdeltats okända öar

Kinaexpressen

Resans slutstation är skyskrapornas Shanghai, men den börjar bland hutonger och badhus i Peking. Däremellan tar du dig an en hel armé av terrakottasoldater, ett gäng söta pandor, och en förstenad skog.

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!

Peking–Xi’an

Peking är en enorm stad som kan utforskas i evighet. Gör som pekingborna själva: sparka igång dagen med morgongympa i Beihaiparken innan du fortsätter till Förbjudna staden och Himmelska fridens torg. Vid sjön Hou Hai finns ett av få bevarade hutongområden, med traditionella hus. På senare år har flera hus förvandlats till turist­sevärdheter, men de ger ändå en känsla av det gamla Peking. För en verklig inblick i vanligt folks vardag, ta dig till ett badhus där man tvagar sig kollektivt.
Järnvägen är väl utbyggd i Kina, så varför inte skippa flyget och ta tåget vidare till Xi’an (beställ i tid så får du sovvagn och slipper trängas på trä­bänkarna), och den berömda, enorma terrakotta­armén som grävts fram av arkeologer.

Xi’an–Chengdu–Kunming

Tuffa vidare söderut. Chengdu är en storstad som bevarat kvarter med småstadskänsla. Här äter du chilistark Sichuanmat och besöker pandaparken, där man föder upp och forskar på det kinesiska nationaldjuret.
Kunming i sydvästra Kina kallas den eviga vårstaden, tack vare sitt milda klimat. Trots 3 miljoner invånare känns staden ganska liten, med kinesiska mått. Njut av lugnet, parkerna, templen och de natursköna omgivningarna. Här köper du hantverk från minoritetsbefolkningarna och åker ut till den förstenade skogen – ett naturfenomen med karststenformationer.

Asien runt – så syr du ihop den perfekta långresan!
Sommarpalatset och Kunmingsjön.

Kunming–Shanghai

Flyg sista sträckan, att åka tåg tar nästan två dygn, och avsluta i en riktig metropol, Shanghai. Iögonfallande skyskrapor och exklusiva restauranger glittrar ikapp med neonreklamskyltarna längs flodpromenaden, The Bund.
På andra sidan floden, i området Pudong, kan du ta en drink på 87:e våningen i baren Cloud 9 på Grand Hyatt, med utsikt över den upplysta 18-miljonerstaden. Här finns också flera museer.
Det roliga med Shanghai är den vilda mixen av extrem storstad och gammelkinesiska kvarter, superflashiga nattklubbar och murriga jazzkaféer. Missa inte att fynda på den stora tygmarknaden på Lujiabang Road, där du kan sy upp kläder och fylla på bagaget inför hemresan.

Kulinariska Peking – 20 smakfulla tips

15 kinesiska höjdare


Text: Karin Wallén • 2013-01-21
KambodjaKinaLaosMalaysiaRestipsThailandVietnamAktiv semester

Scroll to Top