Beskrivning:

La Geria, Lanzarote - Vin och vulkaner. Hur någon kom på tanken att odla vin i La Geria är svårt att förstå. Ett vidunderligt, ogästvänligt lavalandskap breder ut sig. Det liknar mest en kuliss till en film om invasion från yttre rymden. Jordmånen består av svartgrå vulkansand, ständigt utsatt för solens brännande strålar.
Men faktum är att i La Geria ligger bodegorna på rad. Det karga området ger nämligen vindruvorna unika förutsättningar att samla smakämnen. De sköra gröna plantorna odlas i stora gropar, kringgärdade av låga hästskoformade stenmurar. De planteras djupt så att rötterna kommer åt den näringrika jorden under den svarta askan. På så sätt behålls fukten, och plantorna torkar inte ut.
En nytillkommen kusin bland bodegorna är Stratvs, som drivs av en lanzarotisk familj. Vingården är en stilren historia med en huvudbyggnad i sten, en restaurang med utomhusservering och en häftig gammal vattentank som omvandlats till gourmetkrog.

Hitta hit: La Geria ligger längs LZ-30 vägen från Uga till Teguise. Stratvs ligger ungefär 5 km från Uga. Här ges dagliga visningar av produktionshallarna, och vinprovningar. Boka först! www.stratvs.com.

Foto: Thinkstock.