Beskrivning:

En lekfull sista vila.
Gravstenarna på kyrkogården i byn Săpânţa i norra Rumänien liknar inga andra. Färgglada, naivistiska sniderier illustrerar personens liv tillsammans med en kort dikt om den avlidne, ofta skriven i jagform.
Mest märkligt med kyrkogården är att den stick i stäv med traditionerna i nästan alla andra europeiska kulturer ser döden som ett ögonblick av glädje, en chans till något bättre, snarare än något sorgligt.
En annan sak som sticker ut är ärligheten. Glöm förskönande ord och bibelklyschor. Om den avlidne var alkoholist, står det att han gillade flaskan. Var det en elak svärmor låter det så här: "Under detta tunga kors ligger min stackars svärmor […] försök att inte väcka henne, för om hon återvänder biter hon huvudet av mig. Stanna här, min kära svärmor."
Bybon Ioan Stan Patras snidade den första gravstenen – egent­-ligen en ekplatta – 1935 och idag finns fler än 800 färgsmyckade gravar. Patras själv dog 1977, han vilar givetvis här, och en av hans lärlingar tog över. Idag är kyrkogården en annorlunda sevärdhet och en mycket populär rumänsk turistattraktion.

Foto: Ina agency.