Beskrivning:

Glaciär på glid.
Den isländska glaciären Langjökull är en av världens snabbast krympande glaciärer. Idag är den cirka 50 kilometer lång och 20 kilometer bred på det bredaste stället, men experter spår att om klimatförändringarna fortsätter att påverka isarna i samma takt, så kommer glaciären att vara helt borta om 150 år.
Det kanske låter som en lång tid, men med tanke på att glaciären har cirka 10 000 år på nacken, så är det tidsmässigt en droppe i havet. Istäcket är på sina ställen 600 meter tjockt och glaciären löper i en vulkanisk remsa över landet.
Glaciären smälter främst underifrån och här finns även många grottor. Att isklättra i grottorna är en populär aktivitet, även om det kan vara farligt. Flera av grottorna har kollapsat de senaste åren på grund av klimatförändringarna.
Det finns flera aktörer på Island som ordnar utflykter, isklättring, skoterfärder och vandringar på glaciären, dels för att det är fascinerande aktiviteter, men även för att skapa uppmärksamhet kring problemet med att isarna smälter. Passa på att göra ett besök hit om du är på väg till Island – nästa gång kan det vara för sent.

Foto: Getty images.