Norge i ett nötskal

Sagan om Taiwan

2014-02-06 12:38 2 kommentarer
Kategori: saga, Taipei, Taiwan

World_Taiwan_Tower_skyscraper_Taipei_101_022311_.jpg
Vackra Taipei. Taiwan, som ett perfekt Kina. Alla jag träffat som varit i där älskar det. (Bild från www.40before30.com)

Min kompis Sara har kommit tillbaka från en dryg vecka i Taiwan, dit hon funderar på att flytta. När hon berättade för mig om sin vistelse lät allt för bra för att vara sant.

Medan jag trycker mig fram i tunnelbanan som ett djur och numera börjat stöta till folk med flit för att de inte har vett att flytta på sig landar Sara i ett rent Taiwan och blir trots en lång resa glad på en gång av alla som ler mot henne. Hennes första stopp är att skaffa sig ett taiwanesiskt sim-kort.

Den äldre mannen hon frågar om vägen erbjuder sig att följa med henne, de går flera kvarter och väl framme viftar han bort hennes försök att tacka honom och säga hej då och följer med henne in i butiken. Han översätter alla olika alternativ för henne och tillsammans går de igenom vilket som vore det bästa. Efteråt skiljs de åt och bestämmer sig för att träffas senare igen så han kan visa henne Taiwans berömda night market. Det bästa av allt - det hela sker helt utan att han försöker flörta.

På väg från telefonbutiken med sitt nya sim-kort går Sara ner i tunnelbanan. På vägen bestämmer hon sig för att köpa en portugisisk tarte i ett stånd hon går förbi.
"Nej nej", säger tjejen i disken när hon vill betala. "Den får du gratis. Du är ju ny i stan, känn dig välkommen!" säger hon och trycker dessutom en glass i Saras hand.

På tunnelbanan ursäktar sig folk till höger och vänster om de skulle råka stöta till någon. När en sittplats blir ledig är Sara enligt Peking-standard på väg i högsta hastighet när hon inser att ingen annan försöker stjäla den och det anses oartigt att inte vänta och se om någon som behöver sittplatsen bättre vill sitta först. Detta kanske låter som hemma i Sverige, men vi som bott i Peking har lärt oss att det är djungelns lag som gäller i alla offentliga utrymmen.

Sara har inte själv särskilt mycket kontakter i Taipei, men hade bett vänner som känner folk i staden om hjälp. Hon fick kontakt med Chris, som hon själv aldrig träffat tidigare, men som jobbar i samma bransch. Samma kväll som Sara anlände anordnade han en middag med tio andra bekanta från olika företag i branschen för att hjälpa Sarah på traven. Inte nog med det - han betalade för hela middagen. När hon tackar och de skiljs åt frågar han om hon vill följa med honom och hans flickvän och vandra i bergen under helgen eftersom han vet att hon inte känner många i staden.

Ett par dagar senare får Sara kontakt med Martin genom en annan vän, och han ser till att hon får träffa hans enda kontakt inom filmbranschen, Henry. När Martin ringer Henry får han svaret att Henry hinner ses - nu. Martin följer med Sarah till Henry varpå en avslappnad jobbintervju följer.

Med ett nästintill löfte om drömjobbet börjar Sara fundera på var hon ska bo. Det visar sig att Martin själv snart ska flytta från Taiwan, och han erbjuder henne att ta över hans lägenhet, som ligger mitt i Taipei, i ett område som är centralt men samtidigt lugnt, nära till Henrys agentur, stor och fin och dessutom billig. Mitt emot finns ett trendigt bok-café som är öppet 24 timmar om dygnet. Perfekt för Sara som älskar böcker och är uppe sent på nätterna.

Tillbaka i Peking där smoggen hänger tung, med ett jobb, en lägenhet, och nya vänner som väntar i en stad hon blivit helt förälskad i säljer nu Sara allt hon har. Sex år i Peking är nog.

"Följ med! Taiwan är allt som är bra med Asien, Peking är allt som är dåligt."

Även om jag inte kan hålla med om att Peking är fullt så fruktansvärt - det är frestande.

2014-02-06 12:38 2 kommentarer
Kategori: saga, Taipei, Taiwan

Anonym 1057764695

Landet där helgaktiviteten alltid är hyttetur, lunchmackan och North Face-väskan är dominerande religioner, det råder fullständig matvarukommunism och som förargligt nog fick Skandinaviens vackraste vyer. Jag har flyttat hit intet ont anandes om att vårt kära grannland inte är att förväxla med Sverige.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206