Annons
Annons

Passa på att paddla kajak i Golden Bay, Nya Zeeland. Foto: GettyImages

Nya Zeeland

Golden bay: hippies, stränder och utomjordiska landskap

Nya Zeeland är en favorit för såväl naturälskare som backpackers. Vandra mellan gyllene stränder i Golden Bay, landets hippie-tätaste område.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-10 Uppdaterad 2021-10-14

Golden Bay ligger på Sydöns nordvästra topp i Nya Zeeland. Det är ett av landets vackraste områden och tusentals turister besöker området årligen. Nationalparken Abel Tasman har gyllene stränder och pälssälar som får sina ungar på de närliggande öarna. Här kan man vandra, paddla kajak och tälta på angivna platser. Har man bara tid för en snabbvisit kan man hoppa på en färja, bli avsläppt på en strand, vandra till en annan och bli upplockad igen. Då hinner man bada och se en hel del av den vackra omgivningen.

Vandra mellan gyllene stränder. Foto: Helle Kikerpuu

Här finns också Nya Zeelands hippe-tätaste community, med centrum i Takaka och Pohara där det finns butiker som säljer rökelser, t-shirts med psykedeliska mönster, smycken och hantverk. Det mesta är gjort av lokala artister som sökt sig till Golden Bay för ett lugnare tempo.

Med all denna hippekärlek är det enormt enkelt att lifta. På vissa platser finns till och med hållplatser för liftare med bänk och skylt på en liftar-tumme. Blir du upplockad är det på egen risk för eventuella sunkbilar med mycket ”dofter” som kan fastna i kläder och packning.

De flesta turister vänder tillbaka efter de gyllene stränderna, men ack vilket misstag. Längre ut finns nämligen Farewell Spit som är en lång udde med gråvit sand som skjuter ut i en båge från Golden Bay. Här finns ett rikt fågelliv och man får inte vandra ut till toppen av udden utan en guide.

Vid lågt tidvatten ligger den västra stranden långtråkig framför en och det stinker av ruttet trä och alger, men tar man sig upp på dynorna över till den östra sidan vandrar man över ett utomjordiskt månlandskap som sträcker sig kilometervis åt vardera håll. Det var förtrollande vackert och enormt annorlunda från Golden Bays annars gyllene stränder.

När man är klar med att hänga på stränder är det dags att socialisera med lokalbefolkningen på Mussel Inn som har livespelningar ett par gånger i månaden, för det mesta blues eller jazz. De serverar även sin egen öl, cider, vin, lemonad och ginger ale.

Det finns vikar och vrån för alla i Golden Bay. Foto: GettyImages
Farewell Spit bjuder på gråvita vidder. Foto: GwttyImages


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-10
Nya ZeelandRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen