Resa med barn-bloggen

Tallinns äldsta kafé

2013-11-28 16:32 2 kommentarer
Kategori: Resmål, Tallinn

pariserkoppar.jpg
Koppar åker karusell.

I ett av fönstren ut mot gatan snurrar ett pariserhjul med kaffekoppar. Det är det som gör att vi först stannar till vid Cafe Maiasmokk, i Tallinns gamla stad. Barnen vill titta. Strax därpå kommer vi på att vi måste värma oss. Tillråga på allt är vi sugna på kaffe.

Väl därinne dröjer det innan kaffet kommer. Servicen är så långsam att man undrar om personalen har lika många år på nacken som kafét. I denna byggnad påstås det nämligen ha pågått sötsakstillverkning ända sedan 1864, och interiören andas historia. En spegelsal med runda kafébord i ädelträ, klinkergolv, röda plyschsoffor och ett bedårande mönstrat tak. En disk proppfull av bakverk, och hyllor fulla av tjusiga presentförpackningar.

I anslutning till själva kafét finns en liten butik som säljer marsipan, choklad och annat sött. Kafét ligger bara ett kvarter från Rådhustorget i gamla stan, i Tallinns mest turisttäta kvarter. Men Maiasmokk är ingen turistfälla, utan en upplevelse.

http://www.kalev.ee/en/maiasmokk-cafe/cafe
Adress: Pikk tn 16, Tallinn

kaffekopp.jpg
Hälften varm choklad och hälften kaffe. Om nån gillar det.
portratt_fran_forr.jpg
Inramad bild från förr.
interior.jpg
Och kafét idag.

2013-11-28 16:32 2 kommentarer
Kategori: Resmål, Tallinn

Mardrömmar av marsipan

2013-11-25 11:30 Kommentera
Kategori: Resmål, Tallinn

marsipanhuvuden.jpg
Välkommen ned i källaren...

Tallinn gör en stor grej av sin långa historia av marsipanmakeri. Enligt en legend uppfanns marsipanen i Tallinn, av en apotekslärling. Om detta är sant tvista de lärde. Hur som helst så finns det en del kul marsipankonst att beskåda här. Dessutom kan man själv prova på det här med att göra marsipanfigurer.

marsipanmus.jpg
En trappa upp är konstverken lite sötare.

På Pikk Street 40, en av de vackra kullerstensbelagda turiststråken i gamla stan ligger Marsipangalleriet. För 3,50 euro får du en liten klutt marsipan, tillgång till färger och verktyg samt en lite tom plastlåda som du kan ta hem ditt marsipankonstverk i.

marsipan2.jpg
Skaparverstad för barn och vuxna.

Vi dråsade in där under vårt Tallinnbesök. Barnen tyckte att det var jätteroligt. Tvååriga Alice tillverkade en nyckelpiga – en brun klumpformad sak. Fyraåriga Anton lyckades med lite hjälp skapa en glad fisk, och en alldeles knallröd nyckelpiga med bestämda svarta prickar och något argsint uppsyn.

I källaren gömde sig en bisarr utställning, bland annat några marsipanhuvuden. Hoppas du inte får mardrömmar. :-)

http://martsipan.ee/en/galeriist

2013-11-25 11:30 Kommentera
Kategori: Resmål, Tallinn

Kul för barn i Tallinn

2013-11-14 12:12 Kommentera
Kategori: Tallinn

tallinn_julmarknad.jpg
Julmarknad i Tallinn, snart dags. Foto: Thinkstock

Här kommer en riktigt bra lista på barnvänliga aktiviteter i Tallinn.

Listan är skriven av Per Jarl, som med familj bor i Tallinn och driver barnresebutiken.se. Några saker som man inte bör missa vintertid (dock lite beroende av barnens ålder) är dessa:

1) Tallinns julmarknad. Hålls from 23 November på Rådhusplatsen. Massor med mys, hantverk och tomtehus.

2) Lennusadam - Interaktiv och fantastiskt fint sjöfarts- och
flygmuseum inrymt i tre gamla flyghangarer för sjöflygplan. Från och med kommande helg öppnas en mycket fin utställning om Titanic.
http://lennusadam.eu/et/

3) Ahhaa upplevelsecenter med bland annat 4D bio och massor med utställningar.
http://www.ahhaa.ee/tallinn-2013/

4) Enerigmuseum- och upplevelsecenter
http://www.energiakeskus.ee/

5) Leksaksmuseum
http://linnamuuseum.ee/lastemuuseum/en/

6) Kalev spa- och vattencenter med rutschbanor och annat skoj.
http://www.kalevspa.ee/?lang=sw

7) Tjocka Margareta – ett sjöfartsmuseum inhyst i stans största
kanontorn.
http://www.meremuuseum.ee/et/paks-margareeta

8) Besök uppe på stadsmuren, antingen vid gata "Mürivahe" eller på gatan "Gümnasiiumi".

9) Minitåget som startar på Rådhusplatsen.

I gamla stan finns det massor av små och mysiga restauranger och kaféer. Ju närmare Rådhusplatsen desto dyrare och turistigare...

Jag har ett litet tillägg till listan, nämligen att göra egna marsipanfigurer på ett marsipangalleri i gamla stan. Mer om det senare.

2013-11-14 12:12 Kommentera
Kategori: Tallinn

Kräksjuka på Tallinnfärjan

2013-11-13 13:42 2 kommentarer
Kategori: Hälsa, Tallinn

I fredags bar det av till Tallinn på släktresa för att fira 70-åringen Åke. Men vi hade knappt hunnit lämna Stockholms skärgård innan kräksjukan slog till. Sonen blev dålig vid 23-tiden (efter den obligatoriska buffén), och vi spenderade natten i båthytten med… ja, ni förstår ungefär vad.

Här kommer lite fakta från vårdguiden om hur ofta små barn är sjuka:
- Barn under fyra år har i genomsnitt sex till åtta vanliga infektioner om året.
- Eftersom varje infektion läker ut på ungefär en vecka betyder det att de flesta barn i förskoleåldern har infektionssymtom sammanlagt ungefär två månader om året.
- En del barn får många fler infektioner än andra jämnåriga, och för vissa kan det också ta längre tid innan infektionerna läker ut.
- Några barn har ända upp till 15 infektioner om året, vilket betyder att de kan ha infektionssymtom under sammanlagt fyra till fem månader.

De kan alltså vara sjuka en tredjedel av året. Och det är normalt.

Att en barmfamilj kommer iväg på en resa och samtliga familjemedlemmar är friska är alltså lite av ett under.

Jag träffade en familj en gång som höll det äldre barnet hemma från förskolan en hel vecka inför en charterresa. Mamman var föräldraledig med ett småsyskon, så det var ju ett ganska enkelt sätt att försöka undvika baciller.

Annars får man bara hålla tummarna. Och så ska man komma ihåg att se över sitt skydd i reseförsäkringen. För med ett läkarintyg kan man få tillbaka ganska mycket pengar för en förstörd semester.

Hur helgen i Tallinn blev?

Jättebra, efter omständigheterna! Jag återkommer med detaljer…
Men jag lovar att bespara er detaljerna om kräksjukan. :-)

2013-11-13 13:42 2 kommentarer
Kategori: Hälsa, Tallinn

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842